Препоръки за Пролетен панаир на книгата 2018

by Хриси

Пролетният панаир на книгата чука на вратата. От вторник до неделя паркът пред НДК ще се изпълни с шатри, събрали най-добрите книги, издавани у нас, скрити литературни съкровища, за които не подозирате, вълнуващи истории и интересни образи, за които са ви разказвали. Споделям с вас списък с препоръчани заглавия, за които може да се оглеждате там.

Издателство Софтпрес – шатра номер 9

Стартирам с превърналата се в любима моя книга – “Басейнът” на Либи Пейдж. История, която вълнува и трогва, впечатлява със стил и те зарежда с надежда и оптимизъм. От чуждестранните автори препоръчвам също книгите на Фиона Макинтош – “Тайна с дъх на парфюм” и “Кутия с шоколад”, а разбрах, че скоро може да очакваме още едно заглавие от авторката, преведено у нас. Съвсем наскоро излязла е книгата “Докога ще чакаме бащите” на Калоян Димитров и Иван Сапунджиев – история, която обикнах и в която съм сигурна, че всеки българин може да открие частица от себе си. За всички книгохолици – “Забранете тази книга” е абсолютен мой фаворит, който ни припомня, че хубавите книги трябва да се споделят, а не да се крият.

Издателство Кръгозор – шатра Б, щанд Б1

Харесвам книгите на издателство Кръгозор, защото с тях винаги успявам да се отпусна и да се пренеса на някое красиво и мистично място. “Имението с ягодите” ви разказва за дома и семейството, за тайните, които рано или късно изплуват на повърхността. За Гърция и многото лица на любовта ни разказва “Сред лимоновите дръвчета” – перфектна за настройване на лятна вълна. Обръщам ви внимание на една книга, която като че ли остава малко встрани, но всъщност за мен се оказа истинско съкровище и наистина ви съветвам да не изпускате – “Под бадемовото дърво” на Лора Маквей. Ако сте почитатели на историите на Халед Хосейни и на “Пустинно цвете”, според мен ще харесате и тази. Освен това много се надявам по време на панаира да излезе “И аз съм Рейчъл” – много съм ентусиазирана за нея.

Издателство Сиела – шатра номер 5

Тук не знам с коя история да започна първо. Залагам на любимеца ми – Бакман и неговите мечки от Бьорнстад, за които четем отново в “Ние срещу всички”. Мнението ми е, че втората книга е още по-добра от първата. Същото важи и за “Софийски магьосници 2” на Мартин Колев – чудесен фентъзи роман, който вплита мотиви и истории от родния фоклор. За почитателите на трилърите задължителна се оказва “Жената на прозореца” от Ей Джей Фин, който държа да отбележа ми беше харесал снимката в Instagram и съм горда от този факт 😀 Още не съм прочела “Безумецът от Таро”, защото чака ред, но чух доста интересни отзиви за нея. Чудя се дали по време на панаира няма да излезе и втората книга на Ребека Рейзин, която е автор на “Малката книжарничка край Сена”?

Издателство Ибис – шатра В, щанд В1

Издателство Ибис издават вече две от най-любимите ми авторки на любовни романи. Препоръчвам всички книги на Колийн Хувър – ако още не сте ги започнали, защото твърде много сте слушали за тях, ще ви кажа само: Ами има защо! “Споделени тайни”, “Девети ноември”, “Жестока любов” – всяка от тях изключителна по свой начин. От 29-ти търсете другата ми любимка – Мия Шеридан, а аз много скоро ще ви разкажа за “Гласът на любовта” – първата нейна книга, която прочетох и която ме запали по творчеството й.

Издателство Ера – шатра Б, щанд Б15

Тук бързам да препоръчам тъкмо завършената от мен книга “Лятото на невъзможните неща” – необикновена и много завладяваща история, която ни пита дали бихме променили миналото, ако това означава да се разделим с настоящето? За феновете на Агата Кристи (и тези като мен, които чак сега се запознават с творчеството й) – да не подминете новите корици на три от емблематичните й заглавия! Аз вече си купих “Азбучни убийства”, но май ще ходя и за “Десет малки негърчета”.Споменавайки корица, казвала ли съм ви колко много харесвам работата на Фиделия Косева, която по мое мнение е един от най-талантливите графични дизайнери.

Издателство Хермес – шатра номер 12

На щанда на издателство Хермес ще намерите симпатичната книжка на Майк Викинг – “Малък наръчник по люка”, която поне за мен беше много любопитно и интересно четиво, защото коментира какво прави хората по света щастливи и как те оценяват живота си. От новите заглавия горещо препоръчвам “Италианската градина” – история, любов, музика, Италия…Харесвам всичко в нея. “Пролетен сняг” беше не по-малко драматична, но тя поставя други теми, като водеща е тази за връзката между майка и дете.

Издателство Изток-Запад – шатра Б, щанд Б7

Не съм имала възможност да се запозная подробно с каталога на издателство Изток-Запад, но пък съм им благодарна за “Един аристократ в Москва”. Аз още не съм я завършила, но не е поради липса на интерес! Напротив, историята е написана наистина майсторски, просто времето все не ми стига и изскачат други заглавия, за които също бързам да ви разкажа. Обещавам обаче скоро да напиша ревю и за нея.

Издателство Емас – шатра номер 11

“Твоята перфектна година” от Шарлоте Лукас на издателство Емас дойде при мен с една от Gembox кутиите и съм толкова благодарна, че съдбата ни събра. Много позитивна и зареждаща история, без да се превръща в излишно сладникава и предсказуема, а дори напротив – поддържа интереса жив до самия край. Горещо ви я препоръчвам! Преди време се бях загледала също в “Рандеву в кафе Дьо Флор”, но още не съм имала възможност да я прочета.

Ако търсите още идеи какво да си вземете от Пролетния панаир на книгата, може да прочетете списъка със 77 заглавия, които читателите на Hrisilandia препоръчват.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.