“Жестока любов” от Колийн Хувър

by Хриси

Колийн Хувър е от любимите ми автори – получи титлата още с първата нейна книга, която прочетох. Ако имаше сродни души при автори и читатели, убедена съм, че тя е моята. Стилът й на писане ми пасва перфектно – емоция, драма и любов градят здрава и стабилна връзка в историите й. Повечето пъти имам усещането, че ми изтръгва сърцето с първата страница, а с последната решава да ми го върне обратно, но по-пълно, защото му е дала нов поглед към света.

Жестока Любов (Ugly love):

  • Автор: Колийн Хувър
  • Жанр: Романтика, Драма, Contemporary
  • Страници: 288
  • Година на издаване: 2017 в България
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Ибис

“Жестока любов” е от книгите на Колийн, които правят впечатление (то не знам има ли такава, която може да бъде подмината). Главната героиня Тейт, която учи за медицинска сестра, временно се мести да живее при брат си, който е пилот. Съсед им е неговият колега Майлс – сериозен, мистериозен, интересен, но и много затворен мъж. Излишно е да споменаваме, че външният му вид също печели вниманието й. Тейт е омагьосана от Майлс и се поддава на изкушението да има връзка с него, макар и само сексуална, като обещава, че няма да се влюби или да очаква същото от него. Майлс крие миналото си, което очевидно е белязало живота му и контролира настоящето и бъдещето му. Привличането между двамата е изключително и Тейт бързо разбира, че е излъгала себе си и пилота с обещанието, което е дала. Но колкото й пъти Майлс да разбива сърцето й, нещо я кара да се връща при него отново и всеки път тя взима със себе си и парченце от неговото сърце. Тайната, която Майлс крие, дава яснота защо той е толкова мрачен и затворен. Колийн разказва паралелно две истории – тази от миналото на Майлс и тази от настоящето с Тейт. Първата кара читателят да съчувства на героя, втората го настройва срещу него. Накрая обаче идва момент, когато Майлс не може повече да се самозалъгва, че връзката му с Тейт не значи нищо, и избира да се изправи срещу демоните си, за да даде шанс на сърцето си да чувства отново.

Hearts get infiltrated. Promises get broken. Rules get shattered. Love gets ugly.”

“Жестока любов” е посветена на трудната любов. Не красивата, носеща на криле, опияняваща и сладка, а другата – тъжната, понякога дори грозната, неразбраната, дори задушаваща с безизходицата, в която поставя героите си. Но все пак любов и затова не позволява да бъде преглътната и подмината. Може ли любовта да бъде грозна и отблъскваща? Може, когато е свързана с тежък и емоционален етап от живота, през който съдбата принуждава Майлс да премине. Може – когато Тейт е готова да преглътне самоуважението и достойнството си в името на няколко кратки, но безценни истински момента с Майлс, когато душите им откликват и сърцата им бият в синхрон. Става грозна, когато тъгата на единия поглъща вярата на другия; когато се превръща в средство за заглушаване на демонични спомени вместо в броня срещу себеомразата.

Love isn’t always pretty. Sometimes you spend all your time hoping it’ll eventually be something different. Something better. Then, before you know it, you’re back to square one, and you lost your heart somewhere along the way.”

Първоначалното впечатление е, че Майлс е сложен образ. Но всъщност няма нищо сложно в това един мъж да страда и животът му да е белязан с нещастие, като това, което той е преживял. Всъщност поведението му е много логично и разбираемо. Тейт пък изглежда простро устроена – позитивна, амбициозна, добра, но и тя погледната в дълбочина придобива още пластове. Тейт има нужда да обича, но и да бъде обичана. В природата й е да се грижи и да помага, затова няма как да остане безразлична към самотния и тъжен мъж в апартамента отсреща.

It’s the beautiful moments like this that make up for the ugly love”

Въпреки наситения драматизъм, книгата се чете лесно, защото силната емоция идва на порции, може би за да е по-лесна за преглъщане. А между големите хапки има такива, които дават поглед върху изграждащата се връзка между Майлс и Тейт, и това ги прави приемливи. Напрежението се поражда главно заради съспенса – дълго време читателят не знае какво тормози Майлс и това го кара да продължава да чете. Надеждата, която крепи Тейт, е другият фактор, който поддържа интереса жив. Като бонус идват горещите сцени между двамата герои, като Колийн успява с изключително майсторство да пресъздаде химията между тях, без да превръща секса във водещ елемент, но и без да пренебрегва въздействието му.

Погледнато обективно – книгата е добра. Погледнато субективно – книгата е мнооого добра! Дали бих препоръчала да я прочетете? Ама задължително, защото съм сигурна, че няма да останете разочаровани!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.