5 неща, които научих от “Малък наръчник по люка”

by Хриси

Предпразнично в ръцете ми се озова точно тази симпатична книга – “Малък наръчник по люка”, която ни разкрива интересни факти за позитивно мислещите датчани и ни дава съвети и идеи, които можем да заимстваме от тях. Приемам го като знак от съдбата – в крайна сметка, кой не иска да изкара едни спокойни и усмихнати празници? Вижте 5 неща, които научих от “Малък наръчник по люка”.

“Малък наръчник по люка”:

  • Автор: Майк Викинг
  • Жанр: Нехудожествена литература
  • Страници: 288
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: множество (заради примерите и историите в книгата)
  • Издателство: Хермес

Сравнявайки “Малък наръчник по люка” с “Малък наръчник по хюга” бих казала, че тази книга ми допада повече от предходната. Не мога да си обясня дали защото харесвам домашния уют и голяма част от съветите за хюга несъзнателно ги прилагам в живота си, или просто защото в книгата за люка открих повече интересни статистики и проучвания за мисленето и нагласите на хората. Факт е обаче, че “Малък наръчник по люка” ми беше по-интересна! Допадна ми също това, че Майк Викинг няколко пъти подчерта, как Дания не е една утопия, където всичко е съвършено и хората са винаги щастливи. Авторът многократно изтъкна, че усмихнатите лица на датчаните са резултат от тяхната нагласа и начина им на живот, от изградени с времето навици и промени в мисленето.

Формула за щастие няма, това е повече от ясно. Има обаче фактори, които влияят на нашето щастие и благодарение на тях Майк Викинг е направил своето проучване по темата какво прави хората по света щастливи. В списъка попадат точки като доверие, свободно време, моменти със семейството, добри съседски отношения и други.

Споделям с вас 5 неща, които научих от “Малък наръчник по люка”:

Щастието е в нагласата

Няма как да намериш щастието, ако не си отвориш очите за него. Понякога усмивката идва от една мила дума, от приятна изненада, от момент, в който осъзнаваш, че всъщност животът ти никак не е лош. Повечето хора (включително и аз понякога) правим грешката да фокусираме вниманието си върху негативното и върху това, което нямаме, а през това време подминаваме с лека ръка всичко, което имаме и сме постигнали.

Понякога великите неща започват от нещо дребно”

Щастието е споделено

Да сте чували за щастлив самотник? Дори чичо Скрудж прекарваше време в компанията на своите племенници! Истината е, че дори да имаш всичкото щастие на света, ако нямаш с кого да го споделиш и да му се порадваш, то се обезсмисля. В една от главите Майк Викинг пита читателите дали могат да си спомнят момент, когато са били щастливи. Авторът е склонен да се обзаложи, че споменът включва повече от един човек в картинката.

Подобно на повечето неща, колкото повече притежаваме от дадено нещо, толкова по-малко радост ни носи то. Първото парче торта е страхотно. Петото – не чак толкова.”

Щастие ли са парите?

Имаше цяла глава, отделена за ролята на парите в нашия живот. Възникваше въпросът дали те са инструмент, или форма на щастието? Хареса ми изводът, до който авторът е стигнал, а именно – парите не винаги могат да ни направят щастливи, особено когато изгубят стойността си, но тяхната липсва може да ни направи нещастни и да създаде множество неудобства и проблеми в живота ни.

Ако парите и щастието трябваше да опишат взаимоотношенията си във Фейсбук, сигурно щяха да напишат “Сложно е”.

Здравето е щастие и щастието е здраве

Сигурна съм, че много хора, които пожелават за различни поводи здраве, не осъзнават колко скъпо е наистина то. Няма как да си щастлив, ако не си здрав; ако знаеш, че има нещо, което застрашава живота ти или което вреди на тялото ти. Но и няма как да останеш здрав, ако не си щастлив, и вместо да се радваш повече на важните неща, се стресираш заради маловажните.

Щастието не идва наготово

Ако си мислите, че датчаните просто са се събудили един ден щастливи и са установили колко е прекрасен животът, сте в абсолютна заблуда. Нищо не идва наготово, а в това число и щастието – трябва да се потрудите и да си го извоювате. Според Майк Викинг трябва да сме склонни да инвестираме в него, като в случая не говорим за финасови инвестиции, а за време и емоция. Да отделяме повече свободно време, което да прекарваме със семейството, да сме добронамерени към околните, да се захванем с нещо, което обичаме, да променим рутината, с която сме свикнали.

За мен идеалният летен следобед включва книга и одеяло, постлано под сянката на някое дърво”

Не знам дали съм станала по-щастлива, след като прочетох “Малък наръник по люка”, не мисля, че това е единствената и основна цел на автора, но се усмихвах, докато четях, и разширих кръгозора си. Щастлива съм, че мога да чета!

П.П. Знаете ли, че според едно от проучванията на Майк Викинг, четенето на книги е едно от нещата, които правят хората щастливи 🙂

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.