“Твоята перфектна година” – Шарлоте Лукас

by Хриси

Съдбата си знае работата. Доказателство за това е, че ми донесе “Твоята перфектна година” в мрачно време, което ме потискаше и изсмукваше положителните емоции като пиявица. Но ако още не ми вярвате, прочетете историята на Хана и Йонатан и ще се убедите, че съдбата наистина, ама наистина си разбира от работата!

“Твоята перфектна година”:

  • Автор: Шарлоте Лукас
  • Жанр: Съвременна литература
  • Страници: 416
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Емас

Запознайте се с Йонатан – 42-годишен мъж, разведен от няколко години, собственик на издателство, наследено от семейството му. Денят на Йонатан следва режим, установен от години, навици и ритуали, които той не поставя под въпрос. Докато един календарен бележник не преобръща представите му за живота. Бележник, който го заразява с позитивизъм, авантюристичен дух и настроение, подобно на неговия създател. Запознайте се с Хана – най-енергичният и усмихнат човек, който някога сте срещали! Хана отскоро е собственик на детска занималня, радва се на всеки миг и не позволява на неволите да замъглят положителната й нагласа към света. Докато животът не й поднася наистина неприятна изненада, способна да съкруши нейния дух. Как пътищата на двама толкова различни души ще се пресекат? Това е работа на съдбата…

“Не можеш да удължиш живота с повече дни, но можеш да изпълниш дните с повече живот” – Китайска мъдрост

На мнение съм, че от всяка прочетена книга, научаваме по нещо ново. В този ред на мисли, бих определила “Твоята перфектна година” от Шарлоте Лукас за най-добрия самоучител по позитивно мислене, на който съм попадала. Историята на Хана и Йонатан кара читателите да гледат от хубавата страна на живота, да приветстват промяната не със страх и предразсъдъци, а с усмивка и топла прегръдка, защото тя може да носи със себе си множествено приятни изненади. Учи ни да оценяваме това, което имаме, но не за да се задоволяваме, а за да използваме удовлетворението като мотиватор и движеща сила за сбъдването на други, по-големи мечти.

Посланията в книгата обаче не бива да ви подвеждат. Сюжетът на “Твоята перфектна година” далеч не е толкова захаросан, дори напротив – включваше няколко доста тежки, емоционални момента Но точно това му е хубавото – звучи правдоподобен, истински и може да се отнася за всеки от нас. Основната идея, на която се основава книгата, е “всяко зло за добро” – нагласа, която те кара да си отваряш очите за нови възможности, вместо да се затваряш в черупката си и да пропускаш живота покрай теб. Много ми хареса как авторката индиректно внушаваше на читателите, че краят за едни може да е ново начало за други, провалените връзки – урок за бъдещи по-сериозни взаимоотношения, застоят в кариерата – временна пауза, за да обмислиш следващия си ход, който да те изведе на върха.

Защото Йонатан беше научил междувременно, че животът пише най-удивителните истории…”

Двата главни образа в романа се превърнаха в мои любимци. Хана е като слънчев лъч – топла, нежна, приветлива, винаги заредена с енергия и позитивизъм. Аз обаче бих предпочела да съм на мястото на Йонатан – завиждах му за календара, който намери, за промените, които бавно и постепенно прокарваше, и най-вече за чувството, което изпитваше, когато виждаше резултата от тях. Имаше моменти, когато Йонатан ми напомняше на младия Уве от “Човек на име Уве” или на Том от “Земята вика майор Том”. Беше ми наистина много симпатичен!

“Лудостта – това е да правиш едно и също нещо отново, и отново и да очакваш различни резултати” – мисъл на Айнщайн

Историята върви малко по-лежерно, но липсата на динамика е компенсирана с приятен стил на писане, с чудесно чувство за хумор, което неведнъж ме разсмиваше, с превъзходни цитати на известни личности, които те карат да се замислиш и да промениш нагласата си към живота.

“Енергията на всеки човек е насочена към това, в което той вярва – поясни Хана, дълбоко убедена в думите си, – и когато насочваме мислите си към желаното, вероятността да го постигнем е много по-голяма, отколкото непрестанно да се гневим на това, което не искаме. Защото тогава ние концентрираме вниманието си точно върху онова, което всъщност искаме да избегнем.”

В заключение бих казала, че “Твоята перфектна година”  от Шарлоте Лукас е способна да преобърне света ви. Тя няма да ви превърне в отчаян оптимист, който отказва да си свали розовите очила, а по-скоро в позитивен реалист, който успява да различи добрата възможност сред купчината житейски предизвикателства. Но за да се случи това, трябва да разлистите страниците на книгата и да отворите сърцето си за нея!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.