“Споделени тайни” – Колийн Хувър

by Хриси

Да ви кажа, не е лесно да започнеш ревюто на една от най-любимите ти книги, и то от най-обичания от теб автор. Когато за пръв път прочетох “Споделени тайни” от Колийн Хувър, написах във Facebook, че на въпроса коя книга бих взела на самотен остров, това ще бъде моят отговор. Две години по-късно продължавам да стоя зад думите си и съм изключително благодарна на издателство Ибис, че са решили да издадат една толкова необикновена книга, каквато е “Споделени тайни”.

“Споделени тайни”:

  • Автор: Колийн Хувър
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 272
  • Година на издаване: 2017 в България
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Ибис

Животът на Обърн Рийд не е никак лесен. На 15 тя преживява тежка загуба, която оставя голяма празнина в сърцето й, но и която я дарява с най-голямото богатство. Днес, на почти 21 години, Обърн е решила да вземе живота си в ръце и да поеме контрол над него.Търсейки нова работа, Обърн попада на художествено ателие, чиито прозорци са покрити с дребни листчета – признания на минувачи, които имат възможност да споделят най-съкровените си тайни анонимно. Да се страхуваш от тайните си е концепция, която е добре позната на младата жена, затова тя смело прекрачва прага на ателието. Това, което Обърн не предполага, е как животът й ще се промени, след като срещне талантливия художник Оуен Джентри, който използва признанията като източник на вдъхновение за картините си. Съдбата не е била много благосклонна и към Оуен. Подобно на Обърн, той също е преследван от демоните на миналото, а и знае какво е да криеш тайни, които да няма с кого да споделиш, затова пресъздава така умело емоциите от признанията върху платно. Двамата не бива да се влюбват, но когато сърцата им забиват в синхрон, това е неизбежно. А и единият от тях знае, че срещата им може би е втори шанс, който не бива да изпускат. Обърн и Оуен са изправени пред дилемата дали да приемат съдбата си, или да я променят, като се борят за щастието си, дори това да им коства разкриването на добре пазените им тайни. А може би има истини, които е по-добре да останат неизказани?

Спомням си, че докато четях за пръв път “Споделени тайни”, направих пауза на десетата страница и заявих вкъщи, че тази книга е просто гениална (дума, която изключително рядко и доста внимателно използвам). Знаете ли, че признанията в книгата са истински и че Колийн Хувър ги е събирала в продължение на месеци? Картините също са направени по нейна поръчка от избран художник, така че това, което виждате в книгата, е напълно правдоподобно. Идеята да обединиш чуждите тайни и страха от истината с таланта да пресъздадеш неизказаните на глас думи върху бялото платно и накрая да опаковаш всичко изброено в една красива и силна любовна история – ето това е гениално!

“Когато съм с теб, мисля за всички велики неща, които бих могъл да постигна без теб.” (едно от признанията в книгата)

“Споделени тайни” е книга, която остава с вас дълго време, след като сте приключили с нея. Ще минат дни и седмици и вие още ще помните затрогващата и емоционална история на Обърн и Оуен, защото това е книга, която просто предизвиква емоция. Не може да й останете безразлични, не може да я пренебрегнете, нито да я забравите, защото е незабравима. Според мен книгите на Колийн Хувър трябва да се продават с инструкции за употреба – да се ползват с повишено внимание от свръхчувствителни натури със слабост към любовните романи. Да не се притесните, ако се разплачете още на първите страници – всичко е в рамките на нормалното, защото авторката тръгва ударно. И после няма да стане по-лесно! През по-голямата част от времето ще сте на ръба отново да се разплачете, ще съчувствате на главните герои и ще се надявате съдбата (или може би Колийн) да не бъде толкова жестока, че да им отнеме хепи енда. След написването на романа самата Колийн Хувър беше казала на шега в социалните мрежи, че се храни със сълзите на читателите си и че харесва чувството да държи сърцата им в юмрука си. Но пък аз като читател ви обещавам, че всичко си заслужава!

-Толкова много те обичам. – Гласът му е задъхан и изпълнен със страх. – Винаги ще те обичам. Дори и когато не мога…

– И аз винаги ще те обичам. Дори и когато не бива.”

В основата на “Споделени тайни” е истината. Защо хората пазят тайни? Защо е толкова лесно да ги напишеш на лист хартия, но да не можеш да ги изречеш на глас? Защо анонимността ти дава смелост, от която реалността те е ограбила? Истината има много лица – понякога е красива, друг път ужасяваща, веднъж те плаши, друг път ти вдъхва надежда. Изричайки я на глас обаче, вдъхваш на истината живот, правиш я реална, необратима. А мълчанието, тайната – те са толкова примамливи с фалшивата сигурност и мимолетното спокойствие, което ти осигуряват, че човек е склонен да пренебрегне вътрешния си глас и да се поддаде на изкушението мислите му да останат скрити. В живота обаче тайни няма – те рано или късно изплуват.

-Боя се, че никога няма да почувствам отново това с никого другиго – прошепвам…

-Аз се боя, че ще го почувстваш.”

Паралелно с тези разсъждения, вниманието ни е окупирано и с любовта на Оуен и Обърн. Ако има двама герои, които да заслужават да са заедно, то това са те. Обърн ще предизвика вашите симпатии с объркания си живот, ще ви спечели с грижовността и добрината си. Не си мислете обаче, че това е поредната отчаяна героиня, която се нуждае от чудо, за да сложи живота си в ред. Тя е решителна, смела и интелигентна млада жена, която умее да се бори за щастието си, просто й трябва малко време, за да осъзнае тази истина. Оуен пък е талантлив, лоялен, принципен и е готов на всякакви саможертви в името на хората, които обича. Обикновено в неговите думи проличава най-много уникалният стил на писане на Колийн Хувър, изразено в играта на думи и закачливото чувство за хумор, което разведрява иначе драматичния сюжет.

Ако трябваше да ви препоръчам само едно заглавие от всички книги на Колийн Хувър, то това би било “Споделени тайни”. Ако си търсите един по-различен и наситен с емоция любовен роман, то това е “Споделени тайни”. Но дори да не сте фенове на романтиката, не подминавайте книгата, защото в нея има също много човешки истини, някои от които ще ви трогнат, други ще ви шокират, а в трети може да откриете и себе си.

2 comments

Мария 18.07.2018 - 21:35

Ревю ти /както всички??/ още повече ме вдъхнови да прочета книгата. Аз съм от тези свръх емоционални читатели, които си плачат почти на всяка дума и дълго време, след като прочетох “Жестока любов” дали да прочета и тази. Имам нужда от твоя съвет. “Жестока любов” страшно много ми хареса. Точно както ти казваш остана с мен няколко седмици след като я прочетох. Е на въпроса… Мислиш ли, че “Споделени тайни” ще ми хареса така?
Балгодаря предварително! ❤️❤️
П. С. Голям фен съм на блога ти! ??

Reply
Хриси 25.07.2018 - 14:26

Здравей, Мария 🙂 И аз съм от онези читатели, които плачат и се смеят на книга, но мисля, че това е в плюс за нас. Всички книги на Колийн са трудни за четене в емоционално отношение. Много харесвам “Жестока любов”, но “Споделени тайни” определено води по точки в моята класация. При нея плаках на първите страници, после просто съпреживявах всяко чувство, но без да роня сълзи. Не мисля, че е толкова драматична, колкото истинска – все пак “тайните” са реални и споделяни от читателите на Колийн. Мисля, че ще я харесаш, затова те съветвам да й дадеш шанс 🙂

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.