“Кутия шоколад” – Фиона Макинтош

by Хриси

Беше любов от пръв поглед – исторически роман, любовна история, шоколад. Какво повече може да иска човек от една книга? “Кутия шоколад” от Фиона Макинтош беше всичко, което очаквах, и отгоре. Изключително чувствена и със завладяващ сюжет, тя ще обсеби мислите и емоциите ви до последната страница.

“Кутия шоколад”:

  • Автор: Фиона Макинтош
  • Жанр: Историческа драма, Дамска проза, Любовен роман
  • Страници: 392
  • Година: ноември 2017 в България
  • Гледна точка: 2 (+ 1 епизодична)
  • Издателство: Софтпрес

Годината е 1915-та. Александра Фробишър е дъщеря на една от богатите фамилии в Йорк, но за разлика от другите млади дами на нейната възраст, тя не бърза да се омъжва. Всъщност голямата й любов е шоколадът – мечтае си да разкрие всичките му тайни и един ден да направи кариера като шоколатиер. Мечтата й би била напълно постижима, имайки предвид, че в Йорк се намира и фабриката за шоколад “Раунтри”, ако обаче не беше социалният й статус в комбинация с тогавашните разбирания за работещите жени и най-вече постоянното притискане от страна на майка й да сключи брак с някой от противните за Алекс ухажори. За да постигне целите си, Александра е готова на всичко, включително да работи като доброволец във фабриката по време на войната, маскирайки длъжността си на опаковчик с тази на екскурзовод, която по-късно получава. Планът й нямаше да се осъществи, ако на хоризонта не се беше появил и нов кандидат-съпруг. Очарователният Матю не кара сърцето на Алекс да прескача от вълнение, но е остроумен, приятен и й обещава да не я ограничава в личен или професионален план, ако тя приеме предложението му. Макар Александра винаги тайно да се е надявала да изпита любов като от книгите, тя избира да подходи практично и сключва брак с почти непознатия мъж. Въодушевена от случващото се, докато работи върху една от специалните кутии с шоколадови бонбони, които хората са можели да изпращат на войниците на фронта като подарък, младата жена пъха вътре бележка с мило послание и я подписва с друго име. Няколко години по-късно, след края на войната, Александра е омъжена жена, но съпругът й рядко си е у дома. По време на последния й работен ден тя развежда из фабриката капитан Хари Блейк, който е пристигнал в Йорк, за да открие жената от любовна бележка, открита у един от загиналите войници. Искрата между двамата пламва бързо и Алекс за пръв път съжалява, че не е изчакала истинската любов, а се е примирила с уреден брак. Освен това Матю най-после ще свали маската си и дълго пазени тайни ще излязат на бял свят, така че животът на Александра Фробишър никога няма да е същият. Ще победи ли любовта хорските предразсъдъци и ще сбъдне ли Алекс шоколадовата си мечта? Открийте сами отговорите на тези въпроси.

Подготовете се да изживеете трепетите на една забранена любов и желанието да прескочиш норми и правила в името на една мечта, да пролеете някоя друга сълза заради емоционалния заряд на историята и, разбира се, да хапнете мнооого шоколад – защото това са само част от изненадите, с които Фиона Макинтош е заредила “Кутия шоколад”. Книгата е първата, която чета от въпросната авторка, но си мисля, че май няма да е последната. Хареса ми стилът й на писане, прекасната хармония между исторически факти, любопитна информация и художествена измислица. Привлече ме балансът между романтиката и драмата, благодарение на който историята беше нито прекалено захаросана, нито твърде отчаяна. И споменах ли за магията на шоколада?

Алекс премигна към небето и с радост установи, че денят е ясен – щеше да е мразовито. Из въздуха се носеха познатата миризма на захар и изтънченият аромат на какао, наситен почти като аромата на сладник.”

Шегата настрана. Всъщност “Кутия шоколад” коментира някои актуални и важни проблеми, провокира размисли върху сериозни теми и всичко това авторката поднася с изключителен финес и голяма доста чувственост. Подобно на неповторимото усещане, когато парченцето шоколад се топи в устата, тази книга е като сладък десерт за непрекъснато гладния за незабравима история читател, а подробностите около сюжета и героите се дават на порции, така че апетитът му никога да не стихва. От идеята да не се отказваш и да преследваш целите си въпреки наложените от обществото рамки, до борбата с хорските предразсъдъци и умението да бъдеш толерантен и отворен към новото и различното, да не се примиряваш с привързаността като заместител на страстта, а непрекъснато да търсиш начини любовта ти към някого или към нещо да намира пътя си към него – Фиона Макинтош неведнъж изправя читателите пред сложни дилеми и на пръв поглед неразрешими ситуации. А през цялото време шоколадът присъства като един прекрасен фон, без който книгата не би съществувала. Трябва да отбележа, че беше много интересно да се проследи пътят на шоколада от какаовото зърно до продукта, който сме свикнали да виждаме по магазините, като самото му присъствие в историята изостряваше още повече сетивата на читателя.

– Какво е да си влюбена, Нел?…_Ами, госпожице, все едно всички други си гледат работата и не съзнават, че ти си направил крачка извън света, в който са те. А в този нов свят сме само аз и Стан, разбирате ли? Нищо друго няма значение.”

Трудно ми е да ви споделям мнението си за “Кутия шоколад”, без да разкривам важна информация около сюжетната линия, с която мога да ви разваля удоволствието от четенето. Нека отбележа, че това не е поредната любовна книга от времето на Първата световна война, в която ще си говорим за романс във време на криза и за престъпване на норми. Много повече внимание се отделяше на личността на главните герои и по-специално на характерните за образите им качества.

– Съобщавате този изумителен факт както аз бих споменала, че ми трябват нови ботуши за езда…- За да сме напълно честни, в обществото, към което принадлежим, купуването на съпруга не се различава особено. Колко са здрави, колко са надеждни, колко добра е обшивката им, дали са достатъчно лъскави?”

Александра е героиня, която съм убедена, че ще харесате – решителна, борбена, с модерно мислене, надраснала времето си, тя вярва, че кариерното развитие не трябва да е само мъжка привилегия и че в брака трябва да има повече близост и любов, отколкото смирение и договорки. Но също така Алекс обича семейството си, затова се старае да се съобразява с възпитанието и ценностите, които й е дало то. Хари пък е от героите, в които няма как да не се влюбиш – благодорен, проницателен, лоялен и с изключителното умение да разчита хората, докато ги наблюдава. Подходът му към трудните ситуации, нежното му, но по-сдържано отношение към Алекс, цялостната му осанка ми напомняше много на образа на господин Дарси (но може и просто романтичката да е говорила в мен). Много по-комплексен беше образът на Матю – ту ще го харесвате, ту ще го презирате, но накрая всъщност ще му съчувствате и може би дори ще го обикнете.

“Кутия шоколад” от Фиона Макинтош беше книга, която ме спечели още с корицата, после ме заинтригува със сюжета, но историята беше много повече от това, за което се бях подготвила. Съветвам ви да си направите едно хубаво кафе (или чай), да си подготвите една кутия шоколадови бонбони до вас и да отделите неделния си следобед за разходка из шоколадовата фабрика “Раунтри” и за среща с усмихнатата Алекс, с която да съпреживеете едно вълнуващо приключение, което съдбата й е подготвила.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.