Какво прочетох през ноември

by Хриси

Уж бяхме казали, че ноември се очертава спокоен месец откъм книги, а то какво стана! Този път обзорът ми се очертава по-кратък, тъй като почти всяко от прочетените от мен заглавия получи отделно отразяване в блога. И все пак, вижте какво прочетох през ноември.

“The Fortunate Ones” – R.S.Grey

Започнах месеца с любовен роман, който обаче се оказа леко разочароващ. Главната героиня Брук работи в кънтри клуба на малкия град, в който живее. Въпреки богатото си семейство, Брук има мечти и цели, които не се притеснява да преследва с труд и упоритост. Плановете й се объркват, когато се влюбва в Джеймс – член на кънтри клуба, най-желаният ерген и по-голям от нея с повече от 10 години. Възрастовата разлика се превръща в пречка заради страховете на Брук, че тя е прекалено млада за сериозно обвързване. Само че любовта не се интересува от подобни различия, а и Джеймс знае как да постига своето. В общи линии – клиширан сюжет, твърде много драма и нищо запомнящо се.

“Коледни пожелания и бисквитени целувки” – Джени Хейл

Идеалната книга за студените декемврийски вечери, когато искате да се настроите на коледна вълна. Историята на Аби и Макс ни учи, че парите невинаги могат да купят щастие, но пък колко по-богато става сърцето ни, когато прекарваме повече време с хората, които обичаме. Бонус – красиви описания на коледната украса в имението на Макс.

Всички дървета светеха красиво с белите си лампички, смърчовете до вратата също, виждаха се тъмнозелените венци на всеки прозорец, а пурпурните им панделки изпъкваха на фона на тухлите. Беше прекрасен коледен контраст с приглушена дневна светлина, процеждаща се през сивото небе.“

“Кутия шоколад” – Фиона Макинтош

Ако обичате любовни романи, харесвате исторически сюжет и не може да устоите на добре написана история, тогава това е вашата книга. И всичко това, поднесено с много нежност, финес и ухание на шоколад. Горещо ви съветвам да отскочите бързо до книжарницата, ако още не сте се срещнали с Алекс и не сте прочели за нейната мечта да стане шоколатиер.

Алекс премигна към небето и с радост установи, че денят е ясен – щеше да е мразовито. Из въздуха се носеха познатата миризма на захар и изтънченият аромат на какао, наситен почти като аромата на сладник.“

“Любов под прикритие” – Джули Джеймс

Да повишим малко градусите с “Любов под прикритие” – свежа, забавна, секси история за агентите на ФБР Джон и Джесика, които твърде дълго време са прикривали привличането помежду им зад състезателния им дух и фалшивата вражда, започнала още от академията.

-Не те тормозех. Казах ти, опитвах се да те мотивирам…

– Все още мисля, че никога няма да бъдем на едно мнение по този въпрос. – заяви Джесика.“

“Еуфория” – Силвия Дей

Продължението на “Екстаз” и историята на Джакс и Джия също излезе през ноември. Доста по-пикантна от първата част, “Екстаз” обръща повече внимание на идеята за връзките, на които им се дава втори шанс и компромисите, които всяка от половинките трябва да направи, за да извърви пътя до златната среда.

“Костенурки до безкрая” – Джон Грийн

Първият ми роман от Джон Грийн и съм абсолютно очарована! Впечатли ме с изключителния стил на писане, интересната история и най-вече посланията, които Джон Грийн изпраща на читателите, а именно – колко голяма роля в живота ни има приятелството, колко е важно да се харесваш, такъв какъвто си, как семейство се гради с любов, а не с пари.

Аз съм милиардер без милиардите, Холмси. Имам душата на собственик на частен самолет и живота на пътник в обществения транспорт. Това е истинска трагедия.“

“Little Fires Everywhere” – Селесте Инг

Романът “Little Fires Everywhere” все още не е издаден у нас, но силно се надявам някое издателство да му обърне внимание, защото е много интересен и определено си заслужава номинациите за Goodreads награда за книга на годината. В блога вече споделих с вас моите 5 причини, заради които си струва да прочетете “Little Fires Everywhere”.

Like after a prairie fire. I saw one, years ago, when we were in Nebraska. It seems like the end of the world. The earth is all scorched and black and everything green is gone. But after the burning the soil is richer, and new things can grow.”

“Произход” – Дан Браун

Фенове на Дан Браун, подгответе се, защото новата му книга е вече по книжарниците – все така динамична, интересна, пълна с множество любопитни факти и теории, предизвикващи разпалени дискусии. Тръгнете на поредното пътуване с професор Робърт Лангдън, за да научите една нова теория за това, откъде е тръгнало и най-вече накъде върви човечеството.

“Самостоятелно дете или как да стана мързелива майка” – Анна Бикова

Ами нали и аз съм мама, та от време на време хвърлям по едно око на книгите, които ни съветват как да бъдем по-добри родители. В “Самостоятелно дете или как да стана мързелива майка” авторката разказва за собствения си опит, свързан с отглеждането и възпитанието на малко дете, учейки го да бъде независимо от родителите си. Книгата е написана с много хумор и не налага мнението на Анна Бикова като абсолютно правило, затова си залужава да се прочете и нейната гледна точка за това какво означава да бъдеш “мързелива майка”.

“Афиши в огледалото” – Радостина А. Ангелова

Втората ми книга от Радостина Ангелова и оставам все така омагьосана от стила й на писане (а знаете, че не чета особено често съвременна българска литература). “Афиши в огледалото” разказва две истории – за театралната актриса Роза Попова и за пианистката Лия. Две специални жени, две чувствени истории, две нежни сърца, в които ще се влюбите. За изкуството, за поезията, за любовта, за живота, за София – “Афиши в огледалото” е всичко, от което се нуждаете в дъждовния следобед.

„Там, където идва любовта, настава светлина. Но там, където лумна светлина – започват да се появяват и сенки. Многото светлина кара хората да хвърлят плътни сенки. А в сянката нищо читаво не може да вирее, само болести и проблеми. И по тези сенки влюбените се разпознават най-добре, няма начин да се скрият“

“Седем дни от нашия живот” – Франческа Хорнак

По традиция семействата се събират по Коледа, за да отпразнуват заедно празниците. Какво става обаче, ако сте принудени да изкарате “семейна” 7-дневна карантина в голямо имение насред английска провинция? Като че ли мястото е прекалено малко за всички тайни и премълчани истини, които членовете на семейство Бърч са трупали през годините. За взаимоотношенията в едно семейство и идеята, че въпреки различията, винаги може да разчиташ на близките си – в “Седем дни от нашия живот”.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.