5 причини да прочетете “Малки пожари навсякъде”

by Хриси

Ако сте активни потребители в социални мрежи като Instagram или Goodreads, внимателно следите новите заглавия по света и четенето е вашата голяма страст, то няма начин да не сте виждали поне веднъж корицата на книгата с необичайното заглавие “Малки пожари навсякъде” на Селесте Инг. Наистина ли е толкова добра, колкото всички твърдят? О, да! И това са моите 5 причини, които да ви убедят да прочетете “Малки пожари навсякъде”.

“Малки пожари навсякъде” на Селесте Инг беше книга, която ми се набиваше на очи в продължение на седмици. Не бях сигурна какво да очаквам от нея – не изглеждаше да е толкова специална (колкото всъщност е) и заглавието беше малко особено, но след като толкова хора горещо я препоръчваха, реших да видя за какво става дума. Книгата наистина си заслужава адмирациите – тръгва малко мудно, но после така те поглъща, оставя те с усещането, че и ти живееш в онова малко градче, между скромния апартамент на Мия и Пърл и образцовия дом на семейство Ричардсън.

Историята накратко: В малкото предградие на Кливланд, Shaker Heights, всичко си има строго определен ред и следва неписани правила. Контролът е една от причините Елена Ричардсън толкова да обича живота си тук. Тя има идеалния дом, перфектното семейство, състоящо се от добър съпруг и четири деца в гимназията, и работа на журналист, която обича. Дали обаче идеално подреденият й живот е наистина толкова съвършен, или може би малката й дъщеря Изи е единствената, която вижда пукнатините? А може би виновни за настъпващите сътресения в спокойното ежедневие на Елена са нейните наемателки – артистичната и мистериозна Мия и нейната изключително умна дъщеря Пърл, към които останалите членове на семейство Ричардсън са така привлечени? Или пък проблемът идва от деликатната ситуация на приятелско семейство, решило да осинови бебе китайче, но без да предположи, че биологичната майка ще си го поиска обратно? Две противоположни мнения и множество тайни  пораждат нова редица въпроси като например коя е Мия и от какво бяга, ще остане ли семейство Ричардсън така сплотено и перфектно,  какво те прави добър родител и как да живееш на място, където не се вписваш в общоприетата рамка?

Това са моите 5 причини да прочетете “Малки пожари навсякъде”:

Героите

“Малки пожари навсякъде” не е от най-динамичните книги – действието в нея се развива с плавни и лежерни темпове, без да натрапва драматизма на събитията. Причината е, че авторката е концентрирала вниманието си върху изграждането на сложни и интересни образи, които на пръв поглед изглеждат идеални, но всъщност са перфектно неперфектни. Всеки член на семейство Ричардсън има някаква лична драма, съмнения за себе си и живота, който води, но никога гласно изразени. Елена Ричардсън уж трябва да е отрицателен образ, но на по-късен етап читателят започва да разбира мотивите й, а в края на историята дори й симпатизира и съжалява. Мия те спечелва с разчупеното си мислене, с артистичната си натура, таланта, който носи, и с желанието да бъде добър родител, без да се стреми да е перфектна. Образите на всяко от децата Ричардсън търпят сериозно развитие – едни са спечелили читателските симпатии, докато други изненадващо ги губят. Никой не е такъв, какъвто изглежда!

All her life, she had learned that passion, like fire, was a dangerous thing. It so easily went out of control”

Стилът на писане

Селесте Инг наистина знае как да разказва история – леко, увлекателно, сякаш си сте седнали на чаша чай с нея и обсъждате живота на хората, за които ви говори в книгата си. Влюбих се в метафорите, които използва, скритите символи, които изпращат тайни послания на героите, но и на читателите. Портретите, които Мия беше направила за всеки от семейство Ричардсън, бяха съвършеното разчитане на характерите им и в същото време с много по-силен ефект, отколкото ако художничката беше изрекла мислите си с думи. Самото заглавие на книгата е една голяма метафора, която обаче няма да ви разкривам, за да не развалям удоволствието от четенето.

Like after a prairie fire. I saw one, years ago, when we were in Nebraska. It seems like the end of the world. The earth is all scorched and black and everything green is gone. But after the burning the soil is richer, and new things can grow.”

Темите

Отдавна не бях попадала на книга, която да съдържа такова голямо разнообразие от коментирани теми и проблеми, при това актуални и за времето си днес, въпреки че действието се развива преди около 20 години. Осиновяване – има ли право на втори шанс биологичният родител? Сурогатно майчинство – можеш ли наистина да се разделиш с детето, което девет месеца си носил в утробата си,  девет месеца, през които сте били едно цяло? Родителство – какво те прави родител, какво поражда съмненията дали си добра майка, има ли наистина трудни деца, или просто семействата им още не са открили подхода към тях? Възможно ли е съществуването на такова идеално подредено място, каквото е Shaker Heights, или всичко е една утопия, обречена на провал, защото където има ред, има и хаос?

“To a parent, your child wasn’t just a person: your child was a place, a kind of Narnia, a vast eternal place where the present you were living and the past you remembered and the future you longed for all existed at once. You could see it every time you looked at her: layered in her face was the baby she’d been and the child she’d become and the adult she would grow up to be, and you saw them all simultaneously, like a 3-D image. It made your head spin. It was a place you could take refuge, if you knew how to get in.”

Посланията

Може би това е най-силният коз на Селесте Инг – посланията, които книгата й изпраща, са силни, важни, значими. Тя обаче не ги натрапва, а по-скоро оставя читателя сам да стигне до изводите и да заеме позиция. Няма правилно и грешно! Идеята да бъдеш различен, да излезеш от рамките, които обществото ти налага, да не се притесняваш да бъдеш себе си и да защитаваш индивидуалността си от опасността да се слее с тълпата е сред водещите идеи в “Малки пожари навсякъде”. Няма безгрешни хора, няма перфектни места, животът не е съвършен, нито пък справедлив, но той си е такъв и ние нямаме избор, освен да се нагаждаме към настроенията му. Или пък имаме? Можем ли да се борим срещу статуквото, може ли да донесем промяната като “запалим пожари” там, където другите не са се осмелили? И не на последно място – урокът, който Елена получава, е показателен за всички, които се страхуват да обичат. Защото страхът рано или късно погубва хората!

Отзивите

Причината да обърна внимание на “”Малки пожари навсякъде” беше отзвукът, който книгата предизвика сред блогъри, литературни критици и други автори. Джон Грийн, авторът на “Костенурки до безкрая”, я определя като “любимата книга, която е прочел тази година”. Актрисата Рийз Уидърспуун твърди, че обожава книгата и я определя като мистерия, съсредоточена върху силата на майчинството, интензитета на тийнейджърската любов и опасността, която се крие в идеята да бъдеш перфектен. Вече 7 поредни седмици “Малки пожари навсякъде”е в топ 20 на най-продаваните книги на Amazon. Над 30 хиляди човека в Goodreads са дали мнението си за нея, а рейтингът й е 4.13, което води и до номинация за книга на 2017-та в категория “Проза”.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.