8 любими романа за Втората световна война

by Хриси

Започнах да чета исторически романи за Втората световна война преди няколко години. Чета художествена литература – с основните факти вече съм запозната от училище, но повече ме вълнуват личните истории на хората, емоциите, спомените. Онова, което не се измерва в цифри и статистически данни. Споделям с вас 8 любими романа за Втората световна война, които мога да препрочитам до безкрай.

“Берлинска любовна песен” – Сара Матиас

“Берлинска любовна песен” от Сара Матиас е книгата, която прочетох най-наскоро. Посветена е на една обречена любов, на геноцида над циганите по времето на Втората световна война, на опитите на едно циганско семейство да оцелее и да съхрани обичаите и поминъка си и на един млад германец – да не се поддаде на пропагандата и манипулациите на Хитлер и неговите последователи. Прекрасно написана, много въздействаща, “Берлинска любовна песен” се превърна една от любимите ми книги за този период от историята.

“Люляковите момичета” – Марта Хол Кели

Три героини, три истории, които Втората световна война преплита. “Люляковите момичета” ще ви разкаже за Каша – момичето, което е било затворено в Равенсбрюк и по-късно е използвано за медицински експерименти. За Херта, която е била един от лекарите, извършвал тези експерименти. За Керълайн, която въпреки че някак остава встрани от войната, търси и намира начини да подаде ръка на тези, които се нуждаят най-много от нея. История за  филантропите по душа и по професия, за приятелството и силата на семейството, за любовта във време на война, за справедливостта и различните й форми, за живота преди и след моментите, които окончателно оформят характера ни, за допуснатите грешки и възможността да ги поправим.

“Татуировчикът на Аушвиц” – Хедър Морис

Купих си “Татуировчикът на Аушвиц” от Хедър Морис миналата година, докато бях в една книжарница в Лондон. Тогава още не беше набрала такава популярност, на каквато се радва днес. Видя я мъжът ми и ме попита не е от типа книги, за които обичам да му разказвам. “Татуировчикът на Аушвиц” е написана по действителни събития и ни среща с Лале Соколов, който е един от много отведени и затворени концлагеристи в Аушвиц, известен още като лагерът на смъртта. Как оцелява, какво преживява, можеш ли да съхраниш човешкото в себе си на едно толкова чудовищно място? “Татуировчикът на Аушвиц” от Хедър Морис трябва да се появи и у нас до края на месеца.

“Сол при солта” – Рута Сепетис

Честно казано не знам защо “Сол при солта” от Рута Сепетис е категоризирана като тийн книга – не мисля, че възрастта на героите е най-важното нещо в тази история. “Сол при солта” разказва историята на четирима души, които войната събира и променя. Флориан е от Прусия, отличен реставратор, който е измислил свой план как да удари Хитлер по болното му място. 15-годишната Емилия е от Полша, белязана завинаги от войната, в момента животът й е застрашен както от германската армия, така и от руската. Йоана е медицинска сестра от Литва, която пътува с група бежанци, която се опитва да помогне с каквото може да болните и ранените с надеждата така да изкупи грешките от миналото си. Алфред е германец на кораба “Вилхелм Густлоф” – един от слепите привърженици на Хитлер, който се надява един ден да спечели медал за вярната си служба. Йоана, Флориан и Емилия са се запътили именно към кораба. Потъването на “Вилхелм Густлоф” се смята за най-голямата трагедия в корабоплаването – загиват 9343 души, малцина оцеляват.

“Под алено небе” – Марк Съливан

“Под алено небе” от Марк Съливан беше романът, който ме запали по книгите за Втората световна война.  Писана е по действителен случай и разказва историята на Пино Лела – 18-годишно момче, което с напредването на войната е изпратено в католически пансион в планината и там започва своя мисия. Пино прекарва италиански евреи през стръмните пътеки, докато достигнат неутрална швейцарска територия. По-късно, когато се връща в Милано, става шпионин, като приема работата на шофьор на генерал Лейърс – ключова фигура по време на управлението на Мусолини. Пино беше пример за морал, за смелост, за героизъм, една от вдъхновяващите личност, които многократно са излагали живота си на опасност, но са помогнали на мнозина.

“The Huntress” – Кейт Куин

Свикнали сме да четем за жертвите на Втората световна война, но този път Кейт Куин избира да фокусира вниманието ни върху “злодеите” и по-конкретно, върху жена, която е била известна с това, че е убивала за забавление, но е успяла да се измъкне преди Германия да капитулира.  Майсторски написан роман, който разказва за Нина Маркова – пилотирала един от самолетите на съветски полк, известен като “Нощните вещици”, и за Лорелай Фог – австрийска съпруга на офицер от SS, която е обичала да ловува нещастни и отчаяни човешки души. “The Huntress” е напрегната и заплетена история за хищник и плячка, които в даден момент разменят ролите си.

“From Sand and Ash” – Ейми Хармън

“From Sand and Ash” е комбинация между романтика и исторически роман и ни разказва за Ева и Анджело. Тя е цигуларка и дъщеря на собственик на стъкларски завод. Той е полуамериканец, който се връща при италианските си роднини, защото му предстои да завърши образованието си и да стане свещеник. Макар да е влюбен в нея, Анджело обрича живота си на вярата и църквата. Ева е еврейка и с настъпването на Втората световна война животът й се променя драстично. Оцелява единствено благодарение на Анджело и на  чувствата, които има помежду им. Чувства, които трябва да останат в тайна. Любов, която осъзнава, че сега не е нейното време, защото има по-важни дела, по-висши идеали, за които да се бори.

“We were the lucky ones” – Georgia Hunter

“We were the lucky ones” е семейна сага и проследява съдбата на едно еврейско семейство от Полша, което Втората световна война разделя. Три поколения, пръснати по света, станали свидетели на различните лица на войната. Едни остават в окупирана Полша, други са заточени в Сибир, трети стигат бреговете на Бразилия. История за семейството, любовта, надеждата, за оцеляване и саможертви. И най-интересното – всичко е по действителен случай, свързано пряко с фамилията на авторката.

4 comments

Ади 09.05.2019 - 13:52

Интересни заглавия. Очаквах да видя “Крадецът на книги”-моя любима!

Reply
Хриси 09.05.2019 - 20:19

Да, доста хора се оказаха изненадани, че не съм я включила 🙂 Всъщност аз много харесвам книгата, просто когато подбирах заглавията, се спрях на тези, които наистина са ми много, много любими, иначе списъкът щеше да стане много дълъг. Бях се сетила още за “Светлината, която не виждаме” от Антъни Доер, “Славея” на Кристин Хана, още две книги на английски, които съм чела, но публикацията щеше да стане прекалено голяма и си наложих ограничение

Reply
Невена Михтиева 13.08.2019 - 13:41

Много благодаря за тази статия, ще си я ползвам, за да прочета още романи за Втората световна война. Сега съм на средата на “Татуировчикът на Аушвиц” и нямам търпение да свърша работа, че да си почета на спокойствие вкъщи 🙂

Reply
Невена Михтиева 13.08.2019 - 13:48

“Сол при солта” също ми е много любима! Бих добавила в списъка по темата и “Майсторът на играчки от Краков” , макар че на моменти ми беше леко детинска, а в други чудесно реалистична.

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.