From Sand and Ash от Amy Harmon

by Хриси

Има книги, които ти стават любими, просто защото. Има такива, които носят послание, усещане, емоция. И има такива, като From Sand and Ash, които оставят следа, ама такава трайна, незаличима, така че когато те питат „Коя е любимата ти книга“, а ти вече си прочел много, без да се замислиш, да си спомниш за точно тази.

From Sand and Ash

  • Автор: Amy Harmon
  • Жанр: Историческа драма
  • Страници: 386
  • Година на издаване: декември 2016
  • Гледни точки: 2

From Sand and Ash разказва историята на Ева и Анджело. Действието се развива в Италия по време на Втората световна война – от началото й до края, а историята е посветена на италианските евреи и всичко, през което те са преминали, докато нацизмът разяжда Европа. Ева е еврейка, дъщеря на собственик на стъкларски завод. Анджело е американец, но още като дете е изпратен при баба си и дядо си в Италия.

Между момчето и момичето се заражда приятелство, което с годините прераства в любов, която е обречена и забранена, защото пътят на Анджело е предначертан и той трябва да стане свещеник. Ева утешава разбитото си сърце с музика – тя е цигуларка, но скоро животът отнема и тази й радост, като я лишава от работа, и й оставя само таланта. Анджело не се отказва от любовта си към Ева, но избира да я обича от далече, като обещава сърцето си на Бог с надеждата по този начин да опази любимата си жива. В тежките години от войната двамата се научават да преглъщат чувствата си, защото посвещават енергията си на нещо по-голямо – да помагат на останалите италиански евреи. Ева е изправена пред серия от изпитания, като включително попада буквално в устата на лъва, като е принудена да работи като секретарка в щаба на германците в Рим. Изпитанията на войната, ежедневният терор и многобройните кошмари, които вече са ежедневие, а не просто сън, карат Анджело да поставя под съмнение вярата си и службата си, и така идва момент, когато той отказва да се бори повече и подарява цялата си любов и цялото си сърце на Ева. Но колкото и внимателни да са двамата герои, радостта им е кратка, тъй като тайната им е разкрита и съдбата ги поставя отново на изпитание, което благодарение на вярата си Ева и Анджело отново преодоляват, за да може накрая от руините на войната да се роди нещо красиво и неповторимо.

Fear is strange. It settles on chests and seeps through skin, through layers of tissue, muscle, and bone and collects in a soul-sized black hole, sucking the joy out of life, the pleasure, the beauty. But not the hope. Somehow, the hope is the only thing resistant to the fear, and it is that hope that makes the next breath possible, the next step, the next tiny act of rebellion, even if that rebellion is simply staying alive.”

Това не е първата книга за Втората световна война, която чета, но не всяка история успява да те докосне така, както тази. Беше безкрайно емоционална, трогателна, сърцераздирателна. Моментите, в които се описват ужасите и терора, през които минават италианските евреи, са описани с изключително майсторство – читателят усеща страха, отчаянието, безсилието на жертвите, емоцията се просмуква в съзнанието му, тормози го, така че той да изживее мислено миг от този кошмар. Всичко започва с безумни забрани, безмислени закони, наложени ограничения и преминава в безмилостни действия, безсърдечни убийства, масова екзекуция. И там, между ужаса и смъртта, се ражда любовта между двама души. Любов, която осъзнава, че сега не е нейното време, защото сега е има по-важни дела, по-висши идеали, но това не означава, че тя е по-малко значима или силна. Тъкмо напротив – за да оцелее една такава любов, тя трябва да е готова на саможертви и себеотрицание, и да не се отказва от надеждата и вярата, че рано или късно ще намери почва, на която да разцъфне.

They can take our homes, our possessions. Our families. Our lives. They can drive us out, like they’ve driven us out before. They can humiliate us and dehumanize us. But they cannot take our thoughts. They cannot take our talents. They cannot take our knowledge, or our memories, or our minds.

Главните герои са образи с изключителни характери. Ева става любимка на читателя още от първите страници. Остроумна, талантлива и много сърцата, тя не може да остане незабелязана. Изумително е колко смелост и хладокръвие проявяваше красивата италианка в най-ужасяващите моменти. А любовта й към Анджело беше вдъхновяваща, защото с времето героинята се бе научила да обича тихо и от разстояние, но все така силно.

Our immortality comes through our children and their children. Through our roots and branches. The family is immortality.

Анджело често предизвикваше противоречиви чувства. Дилемите му, дали да послуша сърцето или разума; дали да се отдаде на изкушението, или да не се отказва от мисията си; дали вярата му в Бог и любовта му към Ева могат да си го поделят, или задължително трябва да се отричат една друга се превръщаха във въпроси, които тормозеха и самия читател. Размислите на Анджело предизвикваха съчувствие и симпатия, така че читателят да не може да остане безразличен към съдбата му.

He didn’t have to be immortal. He didn’t need to be a hero. He didn’t even want to be a saint. He simply wanted to be a good man worthy of Eva Rosselli. He just wanted Eva. He wanted her kisses and her eyes, her smiles and her laughter.

Но безспорно най-силният коз на книгата бяха въздействието и емоцията. С всяка следваща страница историята ставаше все по-тежка и трудна за четене, като в същото време се превръщаше в наркотик, от който читателят не може да се откаже, тъй като иска да остане под въздействието на емоцията, иска да научи повече. Не защото е мазохист, а защото у него все още живее надеждата, че краят няма да е толкова отчайващ, колкото началото.

From Sand and Ash е книга, която е писана по действителни събития, и макар героите и да са плод на въображението на авторката, всичко, което те преживяват, е истина и това ги прави толкова по-въздействащи и правдоподобни.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.