9 любими любовни романа – vol. 2

by Хриси

Миналата година споделих с вас кои са 9-те мои любими любовни романа. Всички заглавия в онази статия все още важат с пълна сила и от време на време обичам да се връщам и да ги препрочитам. През последната година обаче излязоха и някои нови заглавия, които също попаднаха в списъка ми с любими истории. Някои са тъжни, други вдъхновяващи, но общото между всички е именно любовта.

“Уравнението на любовта” – Хелън Хоан

Дори да не беше спечелила наградата на Goodreads в категория “Романтика”, пак щях да посегна към книгата просто защото те грабва още от резюмето. Оказа се обаче, че “Уравнението на любовта” има не само любопитна история, но също интересни и необичайни персонажи, както и много силно послание. С много хумор Хелън Хоан ни учи, че не трябва да се срамуваме да бъдем различни, както и че трябва да бъдем по-отворени и толерантни към тези, които не са като нас. Това е дебютен роман за авторката, но има информация, че през 2019-та можем да очакваме втората й книга.

“Мъжът, който не се обади” – Роузи Уолш

“Мъжът, който не се обади” от Роузи Уолш е от онази книги, за които се чудиш как не си прочел по-рано – много силна и въздействаща история, в която не липсват драма и сълзи, но пък присъстват също изкуплението и любовта, която променя човешките съдби. Авторката комбинира романтиката с нотки на загадъчност, така че до последно читателят да не може да е сигурен дали главните герои ще получат своето “и заживели щастливо”.

“From Lukov With Love” – Мариана Запата

Много се радвам, че издателство Ибис са взели правата за тази книга, защото съм сигурна, че ще попадне и във вашите списъци с любими любовни романи. “From Lukov With Love” ме изненада приятно, тъй като се оказа много мотивираща история, в която се говореше не само за любов, но също за преследването на мечтите, за амбицията и за страстта, която влагаш в това, което правиш, за необходимите саможертви по пътя към успеха. Страшно харесах главната героиня и искрено се забавлявах с караниците й с нейния партньор на леда.

“Royally Yours” – Ема Чейс

Ема Чейс е любима моя авторка, затова не е изненадващо присъствието й в тази класация. Харесвам цялата поредица “Royalls”, но последната книга се оказа най-любимата ми от всички, а всъщност именно тя ни връща доста години преди да се появят главните герои от останалите книги. В “Royally Yours” Ема Чейс е намалила еротичните сцени, което според мен работи изцяло в неин плюс, защото за сметка на тях е създала една много красива и не по-малко пламенна история за силна и независима жена, за истинска кралица, която демонстрира слабост единствено пред любимия човек.

П.П. Само не знам защо всеки път трябва да е толкова смотана корицата – създава доста погрешно впечатление за книгата.

“Най-доброто в теб” – Колийн Хувър

Колийн Хувър винаги успява да ме разплаче на книгите си, но с “Най-доброто в теб” наистина надмина себе си. Много тежка и емоционална история, много трудна за четене, защото през цялото време сърцето ме болеше за главните герои и макар често да се дразних на Куин, все пак я разбирах и й съчувствах. В книгата се говори за любовта и брака, за компромисите и битките, за родителството и желанието да имаш деца, за невъзможността да осъществиш мечтите си. За мен “Най-доброто в теб” е една от най-силните книги на Колийн, ако не и най-силната.

“Dane’s Storm” – Мия Шеридан

През последната една година Мия Шеридан издаде цели три книги. Доста се колебаех коя да включа тук, защото много харесах 2 от 3, но накрая се спрях на “Dane’s Storm” просто защото на мен ми пасна повече. До голяма степен е близка като идея и тематика с “Най-доброто в теб” от Колийн Хувър, но по средата историята търпи обрат и по-скоро напомняше на “Планината помежду ни”. И макар напълно да осъзнавам, че на моменти художествената измислица идваше в повече, не мога да отрека, че красивият и лиричен стил на писане на Мия ме омагьоса. Допадна ми и идеята, на която се основаваше романът – често осъзнаваме колко богати ни прави любовта едва когато сме на косъм да я изгубим напълно.

“Tragic” – Девни Пери

Може би най-скорошното попълнение в този списък е “Tragic” от Девни Пери. Това е третата книга от поредицата “Lark Cove” (съвсем скоро издателство Егмонт трябва да пусне на български първата – “Tattered”). Няколко неща ме спечелиха тук. Първото беше главната героиня, която имаше много силно присъствие и умееше да се бори за щастието си. Упорита, самоуверена и независима, тя се превърна в опора на главния герой, чието минало беше белязано от голяма загуба. Второто, героите успяваха да ме разсмеят, защото различията в характерите им често водеха до комични спорове и ситуации. Като сюжет не беше нещо ново, но пък Девни Пери разказва много увлекателно и като прибавим привличането между Пайпър и Кейн, “Tragic” лесно си намери място в личната ми класация.

“The Simple Wild” – К.А. Тъкър

Наскоро ви разказах за последния роман на К.А. Тъкър – “Be The Girl”, който се превърна в една от най-любимите ми книги като цяло, но не бих го определила за любовен роман, затова се спирам на следващия по ред – ‘The Simple Wild”. Всичко ми хареса в тази книга – от красивото, но и сурово лице на Аляска до метаморфозата, която главната героиня претърпява. Авторката наблягаше на идеята, че истинската любов е готова на компромиси в името на щастието на другия и макар на пръв поглед бъдещето да изглежда неясно или дори невъзможно, тя винаги ще намери начин да пребъде.

“When Ashes Fall” – Marni Mann

Започнах “When Ashes Fall” от Marni Mann много предпазливо, въпреки че ми беше препоръчана от човек, с когото имаме доста сходен вкус за книги. Причината – притеснявах се да не е роман тип любовен триъгълник, защото не обичам да избирам страна, особено когато харесвам и двата мъжки образа. Книгата не само че се оказа нещо съвсем различно, но и ме въвлече в история, която ми разби сърцето, а после успя да събере парченцата и да го сглоби отново. Много емоционална, драматична и разтърсваща, в нея се говори не само за любов, но също за болка, скръб, загуба, за депресия и изолация от света. Разказва и за моментите, в които животът ти дава втори шанс. Най-големият плюс обаче е финалът, който успя да ме изненада.

Ако искате, може да си припомните кои бяха първите 9 любими любовни романа, за които ви разказах миналата година. Не искам да обединявам класациите или да избирам фаворити, защото обичам еднакво всяка от тези истории.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.