“Най-доброто в теб” – Колийн Хувър

by Хриси

В речника на книгохолиците фразата “книжен махмурлук” обикновено обозначава истории, които вдигат толкова високо летвата и така те разтърсват, че те държат в капана си дни наред и след тях ти е трудно да погледнеш друга книга, защото още живееш с преживяното от последната. В моя речник срещу “книжен махмурлук” вече ще стои “Най-доброто в теб” от Колийн Хувър.

“Най-доброто в теб”:

  • Автор: Колийн Хувър
  • Жанр: Драма, Романтика
  • Страници: 252
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Ибис

Куин и Греъм се срещат при възможно най-необичайната и нелепа ситуация, в която могат да изпаднат двама души, които си имат половинки. Запознанството им е неочаквано, но разпалва в тях чувства – чувства, които месеци по-късно прерастват в голяма, безусловна любов и в брак. Минава време и бракът им все повече губи почва под краката си – любовта не изчезва, изчезва само връзката помежду им. Как двамата ще намерят отново пътя един към друг и какво е необходимо, за да бъде един брак успешен?

Не исках да се влюбиш в мен заради съдбата…Исках да се влюбиш в мен просто защото е било по-силно от теб.”

Е, Колийн, този път наистина надмина себе си! Все се е случвало да плача на твои книги, но такъв емоционален апокалипсис като “Най-доброто в теб” досега не си писала. Отлагах ревюто на “Най-доброто в теб” доста време – емоцията от прочетеното е твърде сурова и дори дни след като приключих с Куин и Греъм, още мислих за тях. Трудно е да говориш за тази книга, трудно е и да я опишеш – така те е стиснала за гърлото, че не те пуска и не ти разрешава да си поемеш въздух.

“Понякога, когато хората се променят, това невинаги се забелязва с брака, защото двойките се променят заедно, в една и съща посока. Ала понякога се променят в различни посоки.”

Куин и Греъм са специална двойка. Освен, че се запознават при наистина необичайни обстоятелства, от един момент нататък двамата са принудени да се борят за връзката си ежедневно и да продължават да търсят начини, с които да открият отново пътя един към друг. Колийн разказва за отношенията между Греъм и Куин от две позиции – на миналото, когато са се запознали и когато са споделили едни от най-щастливите моменти заедно, и на настоящето, в което вече са обременени от проблемите, които са пропуснали да предвидят. Върхове и спадове – това е бракът, това е любовта. Една непрекъсната борба, за да задържиш щастието, което толкова лесно може да ти се изплъзне между пръстите. Влагаш надежди, търпение, обич, грижи само и само да виждаш другия щастлив. Какво става обаче, когато единият се предаде? Значи ли това край на любовта, или означава, че другият трябва да се бори по-силно?

“Вероятно не съм забелязала, защото тъгата е като паяжина. Не я виждаш, докато не се оплетеш в нея, а после трябва да се бориш със зъби и нокти, за да се отскубнеш. Чудя се колко ли дълго Греъм се мъчи да се отскубне. Аз престанах да се опитвам от години. Просто оставих паяжината да ме погълне.”

Колийн засяга две доста болезнени теми, които не искам да разкривам, защото някой може да го приеме като спойлер. Може би най-силната черта на книгата е, че историята на Греъм и Куин звучи правдоподобно и може да се отнася за всяко едно семейство, което се е сблъсквало с подобни на техните проблеми. Истината е, че животът ни променя, понякога до толкова, че сами не можем да познаем себе си, както се случва с Куин. Някъде между рутината на ежедневието, болката от неосъществените мечти и вглеждането в щастието на другите тя губи себе си, потъва в море от мрачни мисли и не знае как да изплува.

“Бракът ни не беше съвършен. Никой брак не е съвършен. Имаше моменти, в които тя се отказа от нас. Имаше дори още повече моменти, в които аз се отказах от нас. Тайната на дълголетния ни брак е, че никога  не се отказахме в един и същи момент”

Основната идея на “Най-доброто в теб” е свързана именно с вредния навик на хората да се фокусират само върху това, което нямат, вместо да оценяват това, което имат. Куин има в изобилие от подкрепата и любовта на Греъм, от обичта на близките си, но вглеждайки се в несъвършенствата на живота си, тя не вижда колко съвършен брак има всъщност. Ако Куин беше трудна за разбиране, то Греъм е героят в книгата, на който най-много симпатизирах и дори се възхищавах. И ако сте успели да сдържите сълзите си през по-голямата част от историята, то към финала трудно ще ви се получи.

“Обещавам да те обичам по-силно, когато страдаш, отколкото когато си щастлива. Обещавам да те обичам по-силно, когато сме бедни, отколкото когато тънем в разкош. Обещавам да те обичам по-силно, когато плачеш, отколкото когато се смееш. Обещавам да те обичам по-силно, когато си болна, отколкото когато си здрава. Обещавам да те обичам по-силно, когато ме мразиш, отколкото когато ме обичаш…”

Забелязала съм, че всеки почитател на Колийн Хувър си има свой личен фаворит сред книгите й, според който “измерва” всяка следваща нейна история. Е, в моите очи “Най-доброто в теб” е най-доброто, което Колийн е писала до момента.  Дали това е вашата книга – не знам, дали я препоръчвам – о, да!

“Най-доброто в теб” от Колийн Хувър на издателсво Ибис излиза на 21-ви август (още малко търпение) !

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.