9 любими любовни романа

by Хриси

Въпреки, че чета книги от различни жанрове и вкусът ми периодично се променя и завърта на 180 градуса, накрая винаги се връщам към любовните романи. И след като февруари е месец за романтика, реших да споделя с вас кои са моите 9 любими любовни романа и как са попаднали в класацията ми.

За разлика от четенето на книги в други жанрове, когато държа в ръцете си романтична история, подхождам към нея от малко по-различен ъгъл. Задължително условие за мен е любовните романи да предизвикат някаква по-силна емоция – с някои съм плакала, докато други са ме разсмивали. Склонна съм да пренебрегна стила на писане или не особено високото художествено майсторство, стига историята наистина да си заслужва, да ме е завладяла и да е сграбчила сърцето ми. Оценявам химията между главните герои, сексуалното напрежение и отлагането на кулминацията. Обичам също да има адреналин или нещо ново и по-различно като фон, на който да се развива сюжетното действие. Чела съм много любовни романи и голяма част от тях са били доста добри, но малко са авторите, които са успели да ме накарат да усетя тръпката от влюбването.  Разбира се, има много заглавия, които все още не съм прочела, така че списъкът ми периодично се обновява. Така и не съм чела “Друговремец” на Диана Габалдон например. Ето моите 9 любими любовни романа (засега), подредени в произволен ред:

“Жестока любов” – Колийн Хувър

Въпреки, че “Споделени тайни” ми е любимата книга на Колийн Хувър, когато става дума за истинска, разтърсваща любовна история, “Жестока любов” печели по точки. Чела съм я поне три пъти и всеки път сърцето ме болеше еднакво силно за Майлс, но иТ за Тейт, която се опитваше да намери път към него. Историята им е много емоционална, така че ако сте фенове на романтичния жанр, може да й хвърлите едно око, а в блога има и подробно ревю.

Когато се целуваш, можеш да затвориш очи. Можеш да пропъдиш всички мисли с целувки. Можеш да пропъдиш болката, съмнението, срама. Когато затвориш очи и се целуваш, се предпазваш от узязвимостта си.”

“Burying Water” – K.A. Tucker

Тук май просто ще трябва да ми се доверите, защото не мога да ви разкажа много за книгата, без да вкарвам спойлери, имайки предвид, че историята редува минало и настояще, а ретроспективните глави не следват хронологията на събитията съвсем точно. Затова ще дам само опорни точки: руски мафиот, красиво младо момиче, механик на коли, катастрофа, загуба на паметта, саможертва. Заинтригувах ли ви?

“Archer’s Voice” – Mia Sheridan

Бях сигурна, че Mia Sheridan ще влезе в класацията ми с любовни романи, но не знаех с коя книга. Накрая се спрях на първата, която прочетох от нея и която се превърна в една от най-любимите ми истории. Когато Бри пристига в малко градче в щата Мейн тя не предполага, че ще е човекът, който ще разбие стените около сърцето на мълчаливия, мрачен и отбягван от всички мъж там. Арчър не може да говори – изгубил е гласът си, когато е бил дете. Историята му обаче е много по-тъжна и мрачна, отколкото всички в градчето предполагат, и Бри ще му помогне да открие истината и ще внесе светлина и щастие в живота му, след като тя самата знае какво е да бягаш от демони. Другите ми любими заглавия от Mia Sheridan са “Greyson’s Vow” и “Kyland”, като втората направо ми разби сърцето.

“Заплетени” – Ема Чейс

Хубаво е любовните романи да не са само целувки и сълзи, трябва и малко смях. Ема Чейс е човекът, който може да ви поднесе всяка романтична история с максимална доза чувство за хумор. Още повече, че пише историите си предимно от мъжка гледна точка и държа да отбележа, че й се получава прекрасно. И макар да има по-добри заглавия от “Заплетени”, няма по-добър от главния герой тук – Дрю, заради когото се влюбих в романа. Надпреварата му с Катрин в работата и в спалнята ме разсмя не веднъж и с най-голямо удоволствие се насладих на хапливите им диалози и горещите им провокации. Ако имате възможност, прочетете книгата в оригинал на английски.

“Bully” – Пенелъпи Дъглас

Интересно, че “Bully” е зачислена към тийн литературата, но повярвайте ми, в отношенията между Тейт и Джаред няма нищо младежко и невинно. Историята на Пенелъпи Дъглас е изпълнена на макс с адреналин, страст, а химията между главните герои е олицетворение на определението за love-hate връзка. Накратко, двамата са били най-добри приятели като деца, но после нещо се е случило и той се е превърнал в най-големия й кошмар. Но последната година в училище Тейт решава, че повече няма да търпи тормоза и започва да отвръща на нападките му. Зад хулиганските прояви обаче може би се крият много по-дълбоки чувства. Споменах ли, че има и високи скорости?

“Amour, amour”- Krista Richie

Тази е по-малко популярна, но пък е едно от любимите ми книжни открития, защото включва любовна история, която се развива на нестандартен фон. Каня ви във Вегас на шоу спектакъла Amour, където ще видите най-впечатляващите акробатични номера, изпълнени от руската звезда Николай и неговото семейство. Тора също е акробат и таньорка, мечтае да стане част от екипа на Amour, но може би още не е готова – физически и емоционално. Ник обаче е готов да й помогне. Във въздуха партньорите трябва да си имат доверие, във връзките също. Могат ли двамата да го постигнат?

“Красиво изкупление” – Джейми Макгуайър

Дори стилово да не са нещо особено, истината е, че историите на Джейми Макгуайър са много пристрастяващи, а образите й бързо ти влизат под кожата. А Томас Мадокс от “Красиво изкупление” определено е герой, който не се забравя лесно.  Връзката му с Лийз ме държа на нокти през повечето време, защото и двамата бяха амбициозни, упорити и със самочувствие, затова не бях сигурна кой първи ще поддаде. Като прибавим и драмите от миналото на Томас, сюжетът съвсем се заплиташе. В подробен пост съм споделила мнението си за книгата.

 

“Дъблин Стрийт” – Саманта Йънг

Обичам да чета любовните романи на Саманта Йънг – авторката пише много увлекателно, героите й са симпатични и бързо ставаш част от техните драми, които изцяло те откъсват от реалността. “Дъблин Стрийт” е първа книга от поредицата (всяка може да се чете самостоятелно) и попадна в класацията ми заради образите на Джослин и Брейдън. Това е може би една от най-любимите ми литературни двойки. Тя е независима, борбена и умее да провокира Брейдън. Той е самоуверен, интелигентен и знае как да постига целите си. Връзката им е неизбежна – единият го осъзнава, другият се опитва да игнорира привличането. В живота и любовта обаче понякога трябва да се рискува. Иначе сюжетно фаворит от поредицата ми е “Лондон Роуд”.

“Гордост и предразсъдъци” – Джейн Остин

Завършвам личната си класация с една класика, благодарение на която се запалих по четенето на любовни романи. Едва ли Джейн Остин е предполагала какъв ефект ще има романът й върху читателския свят, но истината е, че “Гордост и предразсъдъци” е от книгите, които просто не може да не си чел. Историята на Елизабет Бенет и г-н Дарси е моето литературно хапче, когато искам да се пренеса в друго време и на друго място или да преживея книжен махмурлук, но и когато искам да си спомня вълнението, когато за първи път прочетох книгата (което беше преди близо 14 години).

Други автори на любовни романи, които харесвам са: Дженифър Арментраут, Аби Глайнс, Brittainy C.Cherry, Katy Evans, Rebecca Shea, Jay Mclean. “Морето на спокойствието” също ми е много любима, но така и не успях да преценя дали да я включа към тази класация, защото е по-драматична. А от по-забавните препоръчвам “Игра на омраза”. 

3 comments

Paris_love 10.02.2018 - 8:29

В момента и аз подготвям подобен пост с любими любовни романи и ми беше интересно да прочета твоите предложения и да видя имаме ли допирни точки 🙂 Оказа се ,че имаме няколко 🙂 Подбрала си много добри заглавия и си признавам ,че някой не съм ги чела , но ще ги добавя в списъка си 🙂

Reply
Стела Йорданова 21.06.2018 - 18:25

А от къде мога да поръчам книгата Bully на Пенелопи Дъглъс защото не знам дори дали я има на български и ми се струва много интересна моля ви кажете ми

Reply
Хриси 28.06.2018 - 17:20

Здравей, Стела 🙂 Чак сега виждам коментара. На български не е издавана, аз съм я чела на английски, купих си я електронен вариант от Amazon.

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.