“Красиво изкупление” – Джейми Макгуайър

by Хриси

Джейми Макгуайър е от онзи тип автори, които след като ги откриеш, бързо ти влизат под кожата. Пише увлекателно, героите й са отличителни, историите – запомнящи, а с братята Мадокс направо е уцелила десетката. “Красиво изкупление” е втора книга от поредицата и моя най-любима, след като съм изчела всички заглавия от серията.

“Красиво изкупление”:

  • Автор: Джейми Макгуайър
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 328
  • Година: 2017
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Прозорец

Лийз Линди е работохолик и отличен професионалист, затова повишението й във ФБР не е изненада. В Сан Диего обаче тя е принудена да работи за агент Томас Мадокс, който всички познават като арогантен, груб, мрачен, но също толкова добър в работата си. Никой не смее да му противоречи или да нарушава неписаните му закони, освен може би Лийз, която е достатъчно уверена в себе си, за да се страхува от привлекателен мъж с променливи настроения. Агент Мадокс още лекува разбитото си сърце след раздялата си с Ками, която е влюбена в по-малкия му брат, но нещо в агент Линди го дърпа към нея. И за Лийз, и за Томас е повече от ясно, че привличането и химията помежду им е само малка част от чувствата, които изпитват един към друг. Двамата работят върху сложен и тежък случай, в който обаче е замесено и името на най-малкия брат Мадокс – Травис, както и на неговата половинка – Аби. За да избегне затвора, Травис трябва да стане агент под прикритие, и именно Томас и Лийз трябва да го убедят да съдейства на ФБР. А това ще се случи по време на сватбата на малкия Мадокс. Сватба, на която ще присъства и бившата приятелка на Томас и бъдеща съпруга на брат му Трент. Колкото и Лийз да пази сърцето си от потенциално разбиване, Томас Мадокс е човекът, който не само че го държи в ръцете си, но и лека полека краде парченца от него. Двамата трябва да намерят начин да се обичат, без да се нараняват, да загърбят духовете от миналото и да приемат предизвикателствата, които любовта им подхвърля.

“Красиво изкупление” е книга, която всички почитатели на романтиката и сложните любовни взаимоотношения ще харесат. Тя повдига любопитни казуси като например как човек продължава напред, след като му разбият сърцето; може ли да обича двама души едновременно; трябва ли за една жена кариерата винаги да на заден план за сметка на отношенията й с любимия мъж; лекува ли една любов друга. Освен това историята печели лесно симпатии с по-нестандартен сюжет и силни образи.

Братята Мадокс са общо 5 – до момента сме се запознали с Травис в “Красиво бедствие” и Трентън в “Красива забрава”. Томас е най-големият и като такъв той се чувства длъжен да закриля останалите от семейството си и, ако е необходимо, да прави саможертви в името на тяхното щастие. Само два пъти Томас си е позволявал да наруши тези свои правила, а съвестта му не само че не забравя, но и не прощава. В работата си той е мъжката версия на Миранда Пристли – строг, дръпнат, необщителен, сериозен, често арогантен и груб, но самоуверен и амбициозен. За Томас Мадокс изборът между семейството и работата е почти невъзможен, защото той се чувства еднакво отдаден и на двете, но ако все пак трябва да избира, то ще направи всичко по силите си, за да предпази близките си. Включително да крие от тях професията си и да прави уговорки с началниците, за да спаси малкия си брат от затвора. Много малко хора познават истинската му същност, затова е странно как новодошлата агент Линди толкова бързо намира пътя към сърцето му.

I lost someone I loved before, and it changed me. I gave up someone I loved before, and it crushed me. I know that when you leave, Liis, however it goes down…it will end me.”

Според мен Лийз Линди е водещият образ в историята, а не Мадокс. Тя е силна, амбициозна, смела, има остър ум, освен това е наблюдателна, забележителна в професията си, носи добро сърце и е верен приятел. Нищо и никой не могат да я спрат пред задачата да си свърши добре работата. Лийз Линди е съвременният образ на еманципираната жена и което е по-интересно, това страшно много й отива. Защо си пасват толкова добре с Томас Мадокс? Защото двамата са равни, защото тя не му се дава и защото Лийз не се страхува да прекрачва границите, които другите не са посмели да тестват. Но хубавото в нейната героиня е, че макар тя да е толкова независима, агент Линди запазва женствената си и чувствителна природа и в крайна сметка не тя гони мъжа, по който много жени в бюрото въздишат, а той се опитва да я убеди в чувствата си към нея. Много ми допадна връзката със заглавието. Първоначално Томас гледаше на сложните си взаимоотношения с Лийз като на възможност да изкупи греховете си, които смята, че е извършил спрямо двамата си по-малки братя – да забрави старата си връзка, която може би въобще не е трябвало да започва, и да разреши заплетения случай, в който сам е замесил името на Травис. Само че съдбата има други планове.

You can love someone without wanting to be with them. Just like you can want to be with someone before you love them.”

И разбира се, не може да пропуснем любовния четириъгълник Томас-Лийз-Ками-Трент. Когато четях “Красива забрава”, много харесах Ками, но няма да крия, че тук я виждам от малко по-различен ъгъл и симпатиите ми към Лийз ми пречат да бъда обективна спрямо двете героини. Затова ще се въздържа от генерални оценки и ще кажа само, че всичко е добре, когато свършва добре.

“Красиво изкупление” не е книга, която ще ви зашемети с уникален литературен стил или с някакви много сериозни нравствени теми. НО това книга, която ще ви грабне вниманието от първите страници и ще го държи до последните, ще ви въздейства, ще ви държи в напрежение, ще ви кара да симпатизирате на героите, така че ако вече сте чували за братята Мадокс, то не губете време и прочетете историята за най-големия от тях.

1 comment

10 мои любими, съвременни автора – Hrisilandia 12.08.2018 - 23:22

[…] Джейми Макгуайър беше сред първите „нови“ автори на любовни романи, които открих. „Ходещо бедствие“ и „Красиво бедствие“ прочетох за нула време и установих, че съм жадна за още от нейните истории. Братята Мадокс бяха магнетични, различни, открояващи се, затова нямах търпение да науча за личната история на всеки от тях. Добре осъзнавам, че Джейми е далече от майсторството на доста от другите автори, които съм изброила тук, но мисля, че точно в това се крие нейната магия – подозираш как ще свърши историята, но героите й са толкова харизматични, че не можеш да откъснеш поглед от тях. Затова не спираш да четеш…В читателския дневник на Orange Books имаше въпрос, с кой герой бих излязла на среща – Томас Мадокс все още води в класацията ми. […]

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.