Литературно предизвикателство 2018

by Хриси

Литературните предизвикателства са удобна, достъпна и лесно приложима стратегия да четеш повече. При някои е достатъчно само да бъде зададено число, докато други предпочитат да следват конкретен списък с идеи коя да бъде следващата им книга. Реших да съставя литературно предизвикателство за 2018-та година за всички, които имат желание да участват в такова.

Опитът ми с литературните предизвикателства датира от 2013-та година, когато за пръв път взех участие в това на Goodreads. Предимствата му са, че е индивидуално, сам си задаваш параметрите и лесно може да следиш прогреса си, така че да знаеш дали изоставаш, или няма нужда да бързаш. Недостатъкът – няма насоки какво да четеш, защото сам си избираш. Първоначално задавах по-малка бройка на книги, защото винаги се притеснявах, че няма да ми стигне срокът, но после станах по-уверена и сега предпочитам да вдигам нивото (естествено без да си поставям нереалистични цели).

Истината е, че 365 дни са страшно много време, което ако разпределите правилно, ще ви е предостатъчно за да прочетете една прилична купчинка с книги. Може да следвате различни схеми като например 52 книги за 52 седмици или 12 книги за 12 месеца. Литературното предизвикателство, което ви съставих, включва 24 книги – падат се по 2 книги на месец или иначе казано по една книга за две седмици. Мисля, че срокът е достатъчно разумен независимо дали четете бързо, или бавно – все пак ако една книга не ви е запленила още през първите няколко дни, то шансовете ви за щастлива връзка намаляват значително. Съветът ми е, ако историята не ви грабва, да минете на друго заглавие, което привлича повече интереса ви. Може пък на по-късен етап да се върнете към изоставената книга и да погледнете на нея с други очи.

Литературно предизвикателство 2018 на Хрисиландия:

 1. Класика, която винаги сте искали да прочетете – всеки има поне едно такова заглавие, до което не е стигнал, когато е бил в училище. За едни може да е “Тримата мускетари”, за други – “Майсторът и Маргарита”. Важното е, че никога не е късно да поправите грешката си.
 2. Книга със скорошна номинация за награда – хубаво е да сте горе долу в крак със заглавията на съвременната литература. Ако не знаете къде да търсите, вижте номинираните и наградените на читателските награди на  Goodreads.
 3. Книга, която е предизвикала отзвук – може да е някоя скандална история (“50 нюанса сиво” успяха да скандализират голяма част от обществото), или пък такава, която е провокирала противоречиви мнения (примерно книгите на Дан Браун). Важното е да е книга, която да е предизвикала реакция в читателския свят. Безразличните книги са най-опасни.
 4. Биографична книга – не мога да кажа, че биографиите са ми любим жанр, но обичам от време на време да хвърлям по едно око на заглавията там, защото личните истории на успелите личности са чудесен източник на вдъхновение и мотивация. Така беше с книгата на Мария Шарапова.
 5. Книга, която предстои да излезе и на кино – много обичам да сравнявам прочетеното с филмовия му еквивалент. Излишно е да казвам, че литературата винаги печели.
 6. Книга по действителни събития – голяма част от историите, които се развиват по времето на Втората световна война са от този тип. Това, че са базирани на реални лица или събития, ги прави още по-въздействащи.
 7. Книга, която би ти помогнала – може да е на кулинарна тематика, свързана с любимо хоби или с желанието да усвоите нова техника. Хубаво е поне веднъж в годината да четем книга, от която да научим нещо, което да приложим на практика в ежедневието.
 8. Книга в жанр, който избягваш – човек винаги трябва да се стреми към по-широки хоризонти. Целите му обаче биха били просто фантазии, ако не излизаше от зоната си на комфорта, за да ги реализира.
 9. Книга от трилогия – най-добрата ми приятелка се шегува, че обичам дълги поредици. А това е така, защото най-бързо се четат книги, които са свързани помежду си, защото бързаш да научиш какво става по-нататък с героите.
 10. Дебютно заглавие – за да има на пазара нови и талантливи имена, трябва да подкрепяме авторите не само, когато станат известни, но и в първите им стъпки.
 11. Книга бестселър – имайки предвид казаното горе, нямаше да има бестселъри, ако читателите не ги превръщаха в такива. Приятно е да знаеш, че след като си прочел едно заглавие, и ти си бил от хилядите четящи, които са дали шанс и са оценили труда на автора, превръщайки творбата му в бестселър.
 12. Книга с красива корица – “Не съди книгата по корицата!” е най-нарушаваното правило в читателския свят. Няма какво да се лъжем – красивият и примамлив външен вид продава.
 13. Книга, която много хора препоръчват – сигурно има причина вече няколко човека да ви споменават за едно и също заглавие, което ги е впечатлило. Може би е време и вие да му хвърлите едно око.
 14. Книга от български автор – не подхождайте с предразсъдъци към родните писатели, защото и сред тях има много таланливи и значими имена, чиито истории могат да ви омагьосат. (Препоръчвам книгите на Радостина Ангелова – “Виенски апартамент”, “Афиши в огледалото“, “Имаго”)
 15. Книга, която имате, но не сте прочели – може да ви е била подарена за рожден ден, или пък да сте си я купили преди време, но да сте забравили за нея. Дали пък тази година не й е дошъл моментът?
 16. Книга, която не сте довършили – вече споменах, че се изисква определена нагласа, за да си допаднете с една история. Има значение дали четете “Малкия принц” в началното училище, или в гимназията.
 17. Книга, писана от мъж – за да се убедите, че в света на литературата не бива да има предразсъдъци към авторите на база техния пол, възрастта им или произхода им.
 18. Книга, писана от жена – следва логиката от горната точка.
 19. Книга с една дума за заглавие – не си падам по дълги заглавия на книги, защото по-лесно ги забравям след време. Ето например, “Славея” на Кристин Хана ще помня дълго след като съм я прочела.
 20. Книга над 300 страници – стига сме играли на дребно! А и обикновено най-хубавите истории не могат да се поберат в скромната рамка от 200-300 страници.
 21. Книга със забавен сюжет – защото е важно книгите не само да ни разплакват, но и да ни разсмиват.
 22. Книга от любим автор – защото четенето трябва да носи удоволствие. Любимите автори са хора, с които читателите говорят на един език. Споделят чувства и емоции, разискват теми и проблеми – като добри приятели на чаша чай.
 23. Любима книга – чела съм “Хари Потър и Философският камък” безброй пъти и мога още. Любимата книга стопля сърцето така, както приятелската прегръдка.
 24. Детска книга – за да си припомним колко пъстър, усмихнат и красив е детският свят!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.