Най-добрите книги на годината според Goodreads

by Хриси

От 2009-та насам, в началото на всеки декември социалната мрежа за читатели Goodreads обявява наградените в различните жанрови категории за най-добра книга на година. Вижте победителите за изтичащата 2017-та.

Активен потребител съм на Goodreads, затова редовно следя техните инициативи. Литературните награди, които организират, са с идеята читателят да избира най-запомнящите се заглавия за изминалите 12 месеца. От една страна, това е чудесно, защото всеки разполага с възможността да даде своя глас и да подкрепи любимия си автор – един вид да допринесе за крайния му успех, жест на благодарност към писателя за фантастичната книга, която е написал и сега да е сред номинираните. От друга страна, гласуването често става прекалено субективно и не винаги наградените са най-заслужилите, а често победители стават най-популярните.

Самите награди протичат на няколко етапа, като читателят може да гласува по веднъж в рамките на всеки етап. Първоначалните номинации са от Goodreads на базата на читателския рейтинг и интерес, демонстриран към определен автор или книга. Финалният рунд включва заглавия, които са спечелили най-много гласове от потребителите през предварителните етапи. За 2017-та са гласували близо 3,9 милиона читатели – най-високата активност, постигана до момента.

Да поговорим за резултатите тази година. Категория “Съвременна проза” включва 20 заглавия, сред които и издаденият у нас роман “Бьорнстад” на Фредерик Бекман. Малко над 800 вота не са стигнали на автора, за да грабне наградата. Победител стана Little Fires Everywhere на Селесте Инг – наистина удивителна книга, за която вече съм ви разказвала.

Доста напрегнато е било в категория “Трилър и мистерия”. Отново 20 заглавия, включително “Произход” на Дан Браун, “Glass Houses” от Луиз Пени, популярната сред блогъри Алесандра Тор с “The Ghost Writer”. Победител обаче стана “Разказано на водата” от Паула Хоукинс – също книга, която вече е издадена в България. Едва 150 вота не достигнаха на Дан Браун, за да спечели за пореден път наградата на читателите във въпросната категория.

“Исторически роман” според мен беше най-силната категория тази година и аз лично до последно не знаех за кого да гласувам. Фаворитът ми беше “Beneath a Scarlet Sky”, макар че “From Sand and Ash” също ми беше много на сърце. “A Piece of the World”, “We were the Lucky Ones” и “The Alice Network” са сред книгите, които съм набелязала за четене. Победител стана “Преди да станем твои” – един интересен и наистина емоционален разказ, писан по действителни събития, но не съм сигурна, че признанието бе напълно заслужено, имайки предвид останалите номинирани.

“Фентъзи” категорията за пореден път бе спечелена от Дж.К.Роулинг със сценария на “Фантастични животни и къде да ги намерим”. Именно тази награда накара някои от чуждестранните книжни блогъри да се осъмнят, че част от читателите гласуват по симпатии, а не защото наистина са чели книгите. Колкото и да обожавам творчеството на Роулинг, не мога да не се съглася, че тази година наградата й наистина не е оправдана.

Любимата ми “Романтика”. Не мога да кажа, че беше от най-силните години на категорията, но определено си имаше своите попадения. Присъстваха Ема Чейс с “Royally Matched”, Vi Keeland с “Egomaniac” (много се смях на тази книга), “Vicious” от L.J.Shen (малко love-hate романс). Фаворитът ми беше “The Gravity of Us” от Brittainy C. Cherry – уникална книга, много въздействаща, с наистина трогателна история, която ти бърка в сърцето. Последната от поредицата “Елементи”, но всяка от тях може да се чете самостоятелно. Победител стана Колийн Хувър с “Without Merit”. Знаете колко обичам Колийн, как боготворя всичко, което тя пише. Много харесах “Without Merit”, но категорично не бих я определила за романтика. Да, присъстваше някаква любовна история, но тя беше по-скоро за фон и акцентите бяха в съвсем друга посока.

Нататък. “Ужаси” разбира се отиде при Стивън Кинг. Фентъзи тийн литература – при издадената вече у нас “Двор от крила и разруха” (ще взема да я прочета тази поредица). Тийн литература – “The Hate U Give” от Angie Thomas. В същата категория присъстваха също “Костенурки до безкрая” (книгата зае второ място) и третата книга от поредицата “До всички момчета, които съм обичала”.

Съвет от мен – ако ви се чете, но не знаете какво, един преглед на всички номинирани в отделните категории може да ви даде достатъчно идеи за нови книги във вашата библиотека.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.