5 причини да си направиш профил в Goodreads

by Хриси

Когато за пръв път чух за Goodreads, бях абсолютно невежа по въпроса, но тъй като ми подшушнаха, че е свързано с книги и социални мрежи, не му мислих много и бързо измайсторих профила си. Днес Goodreads е първият сайт, който ми излиза още с отваряне на браузъра, и не мога да си представя как съм живяла без него. Затова мисля да ви споделя поне 5 причини, които да ви убедят да си направите Goodreads профил.

Обичате да четете. Вече признахте пред близките и пред себе си, че сте книгохолик. Дотук добре, но обикалянето на книжарниците и честото подпитване на приятелите “Абе, ти чете ли нещо интересно напоследък?” не са ви достатъчни, за да задоволят глада ви за нови книги. Представете си сега едно виртуално място, където да сте събрани с други себеподобни, които инвестират свободното си време (и спестяванията си) в четене. И не само това, ами и може да видите какво мислят да четат скоро, да се информирате директно от авторите за предстоящите им проекти, да ви дават предложения какво да прочетете или да имате достъп до отзивите за една книга, която току що е излязла на пазара. Да, Goodreads е като Мека за четящите, като Обетованата земя за всички книгозависими и е абсолютно задължително да прекрачите прага й в най-скоро време.

 

Читателски дневник

Goodreads се явява своеобразен, виртуален читателски дневник, в който може да отбелязвате какво четете в момента, какво мислите да четете или какво вече принадлежи към вашата лична библиотека. По този начин много лесно може да се ориентирате как се променя вкуса ви, кои са любимите ви жанрове, автори, дори сюжети, а най-хубавото е, че с няколко клика намирате онази книга, която четохте преди 7-8 месеца, но не си спомняте заглавието, а само корицата.

Да прочета ли тази книга?

Обикновено преди да инвестирам в нова книга правя подробно проучване за нея, което включва: проверка на рейтинга й в Goodreads (обикновено всичко над 3.80 си струва); изчитане на повечето коментари под книгата, които ми дават малко по-детайлна информация без спойлери за сюжета и за темите, които са засегнати; книгата част от поредица ли е и с отворен финал ли е или завършена (понякога изчаквам да излезе и втора част, за да я прочета наведнъж с първа); авторът познат ли ми е, какво друго е писал, чела ли съм нещо от него (и случайно да съм забравила). Всичко това мога да набавя като инфо с няколко скрола на мишката на страницата на въпросната книга в Goodreads.

Какво ново в света на четящите

Любезните хора, които поддържат Goodreads, ви информират какво ново има този месец на книжния пазар, като предложенията могат да бъдат персонализирани в зависимост от информацията, която сте въвели във вашия профил (предпочитани автори, жанрове и прочетени книги до момента). Публикуват класации с нови книги, с издания според сезона, с очаквани премиери, интервюта с популярни и нови автори и дори могат да ви пишат с предложение да изпратите въпросите си към тях.

Контакт с любими автори

Не преувеличавам! В Goodreads буквално може да си общувате с любимите си автори. Може да им пишете коментари под книгите и те да ви отговорят, да им задавате въпроси относно предстоящите им премиери или просто нещо, което винаги ви се е искало да ги питате. Другият вариант е да им пишете лично съобщение (нещо като мейл), но не всеки автор в Goodreads поддържа тази функция. Аз лично съм имала опит с всичко изброено и трябва да ви кажа, че чувството да си общувате с автор, на който се възхищавате, е неописуемо!

Всичко е заради бонусите

Ако до момента не съм ви спечелила, то тогава бонусите няма начин да не ви накарат да отворите страницата на социалната мрежа за четящи. Например, аз обичам Goodreads наградите за книга на годината, за която гласуват самите потребители (плюс, че лесно се ориентирате кои са били най-важните книги за изминалите 12 месеца). Ползвам също архивирането на цитати – към  всяка книга има извадки от най-харесваните цитати от нея и вие може да си ги запаметите към профила. Може да участвате за спечелване на безплатни мостри или нови книги (тук обаче е малко относително, тъй като не всеки автор изпраща до България). Предлагат ви също записване в групи на четящи според интересите им и така ставате член на виртуален литературен клуб. Харесам и списъците с книги, които потребители правят, защото те са още един вариант да намеря следващата си жертва.

Ето, видяхте ли? Не е страшно, нито пък опасно, а дори напротив – приятно, полезно и забавно занимание си е да поддържаш профил в Goodreads. Забравих да спомена, че ако имате състезателен дух и четете бързо, тогава може да попаднете в класацията на социалната мрежа – най-харесвани коментари, най-коментиращи потребители, най-много прочетени книги, като класациите са за седмица, месец или година. В най-добрите си дни съм била топ 3 на четящите в България за месеца и в топ 10 за годината.

 

А ето и няколко съвета относно поддържането на профила ви в Goodreads:

  • Бъдете активни – няма смисъл да си правите профил, ако постоянно забравяте да го ползвате. Колкото по-активни сте, толкова повече социалната мрежа научава за вас и ви служи по-добре;
  • Коментирайте – не е казано, че всяка прочетена от вас книга трябва да има ревю, но е хубаво от време на време да споделяте мнението си. Все пак и вие обичате да четете чуждите оценки за новите книги;
  • Оценявайте – независимо дали книгата ви се е сторила глупава, интересна, средна хубост или превъзходна, винаги давайте своята оценка,  за да може системата да поддържа адекватен рейтинг (Гласуването е важно, и то не само в изборните дни на 4-5 години);
  • Не влизайте в безсмислени дискусии – Goodreads учи на толерантност. Ако едни харесват еротични романи, други пък политически, а трети – биографии, то всеки си има право на мнение и няма смисъл да се убеждавате един друг, че чуждото е погрешно. Да не забравяме, че колкото по-голямо многообразие на вкусове има, толкова по-динамичен и отворен за нови идеи ще е книжният пазар.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.