„Things You Save in a Fire“ – Katherine Center

by Хриси

Честно казано, отдавна не се бях вълнувала толкова за книга, която да не е на някоя от любимите ми авторки. Миналата година пак лятото прочетох „How to Walk Away“  и се влюбих в историята и в стила на писане на Katherine Center. Нямах търпение за следващата ми среща с нея и имах адски високи очаквания за „Things You Save in a Fire“ – още не мога да преценя коя от двете истории ми харесва повече, но пък съм сигурна, че ставам все по-голяма фенка на Katherine Center.

„Things You Save in a Fire“:

  • Автор: Katherine Center
  • Жанр: Романтика, съвременна проза
  • Страници: 320
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 1

Ако повечето хора се паникьосват при извънредни ситуации, но Каси живее за тях – буквално и преносно. Като един от най-добрите пожарникари в Тексас тя се отличава значително от колегите си, но не само заради пола, а заради таланта й да се справя с най-невъзможните случаи, които никой друг не би поел. Каси е на крачка от нов професионален успех, когато се налага да започне отначало – този път в малко градче край Бостън, където трябва да се премести да живее, за да помогне на майка си, която има проблем със зрението. Най-големият недостатък (освен факта, че Каси и майка й почти не си говорят) е консервативното мислене на новите й колеги, които не приемат насериозно жена в униформа на пожарникар. Каси трябва за пореден път да докаже на какво е способна, а междувременно да опази и сърцето си от мъжа с красивите очи, който започва работа в пожарната в същия ден, в който и тя.

„Things You Save in a Fire“ е книга, която дава вид на една доста обикновена и позната история, но всъщност колкото повече четеш, толкова повече потъваш в нея и усещането е просто прекрасно, защото е напълно различна от това, което си очаквал. Ако сте от тези, които харесват по-емоционални истории, но без излишния драматизъм и ненужна обстоятелственост , тогава с романа на Katherine Center сте на една честота. И тъй като колкото и да се опитвах да й намеря някакъв недостатък, за който да се захвана, истината е, че не бих променила нищо в нея, затова си съставих цял списък с неща, които харесах в книгата.

„Things You Save in a Fire“ е многопластов роман, който коментира множество теми от различно естество. Започвам от най-очевадната – да бъдеш жена в един напълно мъжки свят; да се бориш с ежедневни предразсъдъци; да се налага да се доказваш непрекъснато, за да си спечелиш уважение и признание; да се научиш на търпение и да стискаш зъби при всяка трудност, за да убедиш всички, включително да си припомниш на теб самата, че си по-силна – физически  и емоционално. Искрено съчувствах, но и едновременно с това се възхищавах на стоицизма на Каси, която беше отличен професионалист в работата си. А „Things You Save in a Fire“  определено припомня колко сериозна, тежка и отговорна е работата на пожарникарите и тя далеч не се изчерпва само с гасенето на пожара. Бонус – всеки елемент от разказите на героите звучеше правдоподобно, защото авторката си е написала отлично домашното, а и съпругът й работи като доброволец, така че е имала възможност да черпи идеи и вдъхновение от първоизточника.

Choosing to love—despite all the ways that people let you down, and disappear, and break your heart. Knowing everything we know about how hard life is and choosing to love, anyway.. That’s not weakness, that’s courage.”

„Things You Save in a Fire“ попада в категория Романтика, но разказва по малко по-необичаен начин любовната история на главните герои. Заради нещастни обстоятелства от миналото Каси се е осъдила на живот в уединение и изолация, но скоро научава, че дори любовта да не ти влиза в сметките, това няма никакво значение, защото тя не се съобразява с ничии планове и желания. Много харесах закачката, че щом изречеш на глас как нямаш нужда от любов, ти я амбицираш да те открие и да те опровергае. Връзката между Каси и Оуен беше много нежна и много специална, най-вече защото не беше натрапчива, сладникава, още по-малко пък идеална. Обожавах всеки момент, в който той виждаше каква силна и борбена жена има до себе си, без да се страхува за егото си.

I don’t know if you’ve ever been in love—” I shook my head. “But it’s a hell of a thing. It’s all-consuming. You can’t think about anything else. There I was, middle-aged but consumed with fire like a teenager.“

Приближавам към нещата, които наистина отличават книгата от останалите на рафта в книжарницата. „Things You Save in a Fire“ е история за прошката – за онази нейна магическа сила да освобождава душата от оковите на гнева, да ти открива поглед към бъдещето, без да се налага картината да е почернена от минали грешки и страхове, да внася хармония и спокойствие в един хаотичен свят, в който иначе човек е свикнал да живее.  Макар и не в прав текст, авторката беше изградила диалог между по-малката Каси, чийто живот се променя завинаги след 16-тия й рожден ден, и Каси, която днес един от най-добрите пожарникари. Ако можехте да се върнете назад във времето и да дадете един съвет на по-младото ви Аз, какъв би бил той? За Каси със сигурност той ще е, че е по-силна, отколкото си мисли.

It’s amazing how brave you can be when you feel safe.“

Завършвам списъка с прекрасните метафори за огъня и за пожара, които изникваха между страниците на книгата. За искрицата на надеждата; за пламъка от светлината, която истината хвърля; за огъня, който любовта разпалва в сърцата.

Много бих се радвала да видя „Things You Save in a Fire“ от Katherine Center на български някой ден не толкова заради интересната история или заради главната героиня, колкото заради таланта на авторката да разказва увлекателно и въздействащо, с прости, но красиви думи за най-важния урок – никога да не се предаваш.

Leave a Comment