“Когато е наистина” – Ерин Уот

by Хриси

Никога не съм мислила, че за книгите има възрастови ограничения и вярвам, че всеки може да чете, каквото му е на сърце. Затова поне веднъж в месеца си чета по един YA роман – разтоварвам се с драмата на героите и си задавам въпроса какво бих направила на тяхно място, преди 10 години и сега. “Когато е наистина” беше забавна, сладка, романтична история, която е идеална за малко бягство от тежките и сериозни книги.

“Когато е настина”:

  • Автор: Ерин Уот
  • Жанр: YA, тийн, романтика
  • Страници: 400
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Егмонт

Оукли е поп звезда – от онези, които имат милиони последователи и за чиито концерти се редиш на километрични опашки. Парите за него не са проблем, но скандалната му репутация, която му петни името, определено затруднява рекламния му екип. Затова всички решават, че е време да покажат Оукли в друга светлина и за целта търсят идеалната приятелка, която да поправи имиджа му. Вон е примерно момиче, което е отдадено на семейството си, работи и не би приела да работи като фалшива приятелка на някого, пък ако ще и това да е знаменитост като Оукли Форд. Но сумата, която ще влезе в банковата й сметка, със сигурност ще реши много от проблемите й, затова Вон избира да стисне зъби и да се представи за лудо влюбената фенка, която е откраднала сърцето на певеца. В крайна сметка колко трудно може да е ? 

Не ви разказах в ревю за поредицата “Семейство Роял” от Ерин Уот, но не мога да пропусна да ви споделя за “Когато е наистина” от същия авторски дует. Много приятна и разтоварваща тийн история, която изтръгва влюбени въздишки и ражда замечтани погледи. и въпреки че отдавна съм минала тази възрастова група, успя да ме върне във времето, когато усещаш първия гъдел на пеперудите в стомаха и когато тълкуваш всяка дума на човека отсреща, надявайки се той да отвръща на чувствата ти. Книгата за мен представлява модерен прочит на една сравнително позната приказка, в която обикновено момиче от бедно семейство показва на богатия “принц” (в случая поп звезда) колко по-различен може да е животът ти, ако е изпълнен с любов.

“Когато е наистина” ми хареса преди всичко, защото си е класическа YA романтика, със сравнително праволинеен сюжет, който следваше промените при главните герои и чрез тяхната връзка излагаше основната си идея (ще стигна и до нея). Имах нужда от такъв тип четиво- напоследък ми липсваше очарованието на тези истории, онази предсказуемост, която някои биха определили за клише, но за мен тя гарантира сладкия вкус, с който книгата ме оставя в края. Както когато предвкусваш шоколадовия вкус на бонбона, още преди той да се е разтопил в устата ти.  И естествено, като всяка тийн история, и тук драма не липсваше, но пък тя разнообразяваше сюжета и засилваше динамиката.

“Когато е наистина” е посветена на истината и фалша в нашето ежедневие, на заливането и облъчването с информация, която често може да се окаже погрешна или измамна, на славата и маските в шоубизнеса. И най-интересното е, че в среда, която може да е толкова токсична, самотна или пък пренаселена, е възможно да се роди най-естественото и неподправено чувство на света – любовта. Ако говорим за истинска любов, тя не може да бъде изфабрикувана и не се съобразява с PR-кампании, стихийна е и неконтролируема.

Големият плюс на романа са двамата главни герои. Авторите са се постарали да разчупят образа на Оукли, който не е типичният музикант-женкар и колкото и понякога да се правеше на бунтар, всъщност имаше доста ранима душа. Вон е толкова отдадена и лоялна на семейството си, че няма как да не й симпатизираш, но лично мен ме спечели със своята скромност и деликатност. Харесвах диалозите между двамата, защото успяваха да нагорещят атмосферата, така че историята от сладка и невинна ставаше по-дръзка и предизвикателна за секунди.

Признавам, че започнах “Когато е настина” леко колебливо, защото с книгите от “Семейство Роял” имахме малко love-hate връзка, но мисля, че този път авторите са се сработили наистина добре и си заслужиха ревюто в блога.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.