“Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе” – Ребека Рейзин

by Хриси

В социалните мрежи е пълно с експерти и критици, които налагат “сериозната литература” като абсолютна, но аз твърдо смятам, че както във всичко в живота, и при четенето трябва да има баланс и ако тъкмо си приключил някоя тежка история, е хубаво да вземеш глътка въздух с друга по-разтоварваща и лека. Ако си търсите книга за отмора, такава, която да ви разнежи, отпусне и да ви размечтае, тогава опитайте с някоя на Ребека Рейзин.

“Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе”:

  • Автор: Ребека Рейзин
  • Жанр: Дамска проза
  • Страници: 265
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Сиела

Дел и сестра й мечтаели да си отворят собствен парфюмериен магазин в Ню Йорк, но двете вече не гледат в една посока. Така американката пристига в Париж с една единствена цел – да спечели надпреварата за парфюмерист, организирана от Leclere Parfumerie – мистериозна и много скъпа френска марка за парфюми, чието представителство се намира в близост до Шанз-Елизе. С наградата Дел ще си осигури финансиране, но и отлична реклама за парфюмите си, а имайки предвид, че няма образованието и е научила всичко единствено от своята баба, това никак няма да й е излишно. Дел обаче не е подготвена за жестоката конкуренция, нито допуска, че е възможно нещо да отвлече вниманието й от състезанието. Да се влюбиш в Париж – такова клише…И все пак, ако попаднеш на правилния човек, дали не си струва да зарежеш всички планове заради него?

“Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе” е третата от поредицата, но без проблем може да я четете самостоятелно. Увлекателна и добре написана, тя ни потапя в Париж, който освен като град на светлини, възможности и мечти, е преди всичко град на любовта. Да се влюбиш във френската столица е лесно – тя те омагьосва с красота, архитектура и изкуство, а да намериш сродната си душа там звучи като сценарий на романтичен филм, който с удоволствие бих изгледала. Така реших да се потопя в историята на Дел, която е от онези героини, спечелили симпатиите ти с доброто си сърце и своята неподправеност.

Това, което харесвам в романите на Ребека Рейзин, е фактът, че винаги търси начини да промени нещо в образите към по-добро – да ги направи по-уверени, по-силни, не така затворени, като едновременно преподава на тях, но и на читателите някакъв житейски урок. В “Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе” авторката ни припомня, че е нормално животът да не се стече така, както сме очаквали. Плановете се провалят – понякога за хубаво, друг път като вид предизвикателство, с което трябва да се справим. По-важното е да се научим да се адаптираме и няма нищо лошо в това мечтите ни да се променят. В крайна сметка те са отражение на нас самите като личности и ако ние преминаваме през някаква метаморфоза, това важи и за тях – кой знае, може пък да сме достигнали етапа, в който да разперим крила като пеперуда… В романа се говори още за хората, които обичаме, но вече не са до нас – как ни напътстват и вдъхновяват отдалече и макар да не ги виждаме, те са оставили следа в живота ни, която годините не могат да заличат.

В живота важен е балансът – точно както и при парфюмите. Така че, докато сте тук, se hâter lentement, бързайте бавно.

“Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе” е книга, която отключва сетивата. Освен с думи героите общуват с различни ухания, които имат скрити послания. Да създадеш един парфюм е изкуство – рисуваш с аромати, експериментираш с техните комбинации. Понякога резултатът е по-абстрактен и модерен, друг път носталгичен и красноречив. Трудно е да пъхнеш в бутилка човешките емоции, но ако си достатъчно добър парфюмерист, ще намериш правилната формула. В този ред на мисли, Ребека Рейзин ни пита на какво ухае любовта? Дел искаше да пресъздаде експлозията от чувства, страстта, вълнението – всичко, което тя изпитва в Париж, но аз все си мисля, че любовта има характерен аромат, който се определя единствено от двамата влюбени.

 

Как мирише за теб надеждата, Лекс? – Това е хладният бриз в сянката под палмово дърво, прясно изцеден сок от манго, пясък и сол и светлина и сянка, но най-вече полъхът на самата надежда с този бриз и момичето на мечтите ти на няколко крачки от теб.”

Хареса ми, че в книгата имаше леко напрежение покрай задачите в състезанието, както и че този път излязохме извън пределите на Париж, защото Франция не се изчерпва само със столицата си. Но може би най-много ми допадна идеята, че победата в една надпревара не се изразява само в материалната награда, а и в удовлетворението от добре свършената работа и в умението да загубиш с достойнство.

Когато си помисля за влюбването, особено за първи път, то е експлозия като фойерверки. Страстно и романтично, но и осеяно с тръни. Липсва ти силата, онова завладяващо чувство, което те обзема в началото, онези емоции, които са толкова силни, че си мислиш, че си единственият човек на планетата, който някога се е чувствал по този начин.”

“Малкият парфюмериен магазин близо до Шанз-Елизе” е приятна и отпускаща книга, идеална за предстоящите летни отпуски. И ако Франция не влиза в плановете ви, то позволете на Ребека Рейзин да ви направи един бърз тур, като междувременно ви разкаже какво е да се влюбиш в Париж.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.