“The Proposal” – Jasmine Guillory

by Хриси

Когато за пръв път чух за “The Proposal” от Jasmine Guillory, ми се стори интересна и приятна книга, затова си я поръчах. Само че някое друго заглавие все я изместваше и така не успявах да стигна до нея. Когато в началото на февруари беше обявена за книга на литературния клуб “Hello Sunshine”, вече реших, че няма за кога да отлагам и се гмурнах в историята, а тя сякаш с леко намигване и топла прегръдка ме накара да се усмихна.

“The Proposal”:

  • Автор: Jasmine Guillory
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 336
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 2

От няколко месеца младата писателка Никол Патерсън има връзка с мъж, с когото не вижда бъдеще. Тя не е убедена, че двамата ще издържат заедно още дълго, имайки предвид, че той откровено си я отегчава. Когато отива на бейзболен мач, за да отпразнуват рождения му ден заедно с най-добрите му приятелите, тя не очаква да й предложи брак пред очите на хиляди хора. Отговорът е ясен, а изпълнението е заснето на клипче и вече обикаля интернет – всички съчувстват на клетия нещастник, без да знаят, че той дори не е изписал правилно името й. За късмет Ник е спасена от Карлос и сестра му Анджела – двама напълно непознати, които й помагат да намери изход от ситуацията. Заражда се приятелство, чиито граници са замъглени от привличането, което Карлос и Ник изпитват помежду си. Никой от тях не търси сериозна връзка, затова не би трябвало да е проблем просто да се наслаждават на компанията си. Или пък не?

“The Proposal” от Jasmine Guillory е определяна за книга, която ще те накара да се отпуснеш и да се почувстваш по-добре, да се откъснеш от проблемите на ежедневието и да се потопиш в приятната, романтична история на Карлос и Никол. Потвърждавам, че крайният резултат напълно отговаря на описанието – “The Proposal”  беше леко и непретенциозно четиво, което е идеално за почивка или за повдигане на настроението. Чете се бързо заради увлекателното писане на авторката, но и заради симпатичните главни образи, към които се привързваш.

Ник и Карлос се запознават при доста нелепа ситуация, поуката от която е да не бързаш да съдиш хората, ако не знаеш подробностите. Той приятелски й подава ръка в труден момент, а тя запазва контакт, защото вижда в него нещо по-различно от досегашните мъже, с които се е срещала. И тук е моментът да изтъкна първата причина, поради която романът ми хареса. Любовните романи обичат да разказват историите на лошите момчета – загадъчни, мрачни, дори грубовати, които любовта успява да преобрази изцяло. Да обаче в реалния живот не търсиш “лошото момче”, търсиш си добър човек – някой, който да те обича и да те подкрепя; който да те кара да се чувстваш равна с него и да се радва на успехите ти; който ти носи спокойствие, разсмива те и пред него можеш да бъдеш 100% себе си без извинения. Такъв е и Карлос – грижовен брат и син, професионалист в работата си, интересен и привлекателен мъж, без обаче образът му да звучи фантастично и нереално.

Второто нещо, което ми допадна в “The Proposal”, беше начинът, по който авторката говори за любовта и връзките. “Обичам те” са две думи, които прозират в серия дребни жестове и реакции, които правим несъзнателно, защото извират от сърцето – да приготвиш нещо вкусно за хапване, когато научиш, че другият е имал гаден ден; да сервираш закуската в леглото просто защото искаш да изненадаш любимия човек; да бъдеш до него, когато се нуждае от рамо, на което да се опре. Наблягаше се на идеята колко е важно човекът до теб да те кара да се усмихваш, да те разсмива с чувството си за хумор, да разбира шегите ти и да отвръща на саркастичните ти подмятания. И най-вече, че трябва да ти е приятел – да можеш да споделяш с него, да бъдеш открит и без задръжки, да е първият, на когото искаш да се обадиш, когато имаш повод за празнуване.

“The Proposal” беше и книга с послание – набляга на идеята за равноправието във връзките, между половете и расите, обявява се против предразсъдъците и разделенията. Беше вмъкната и темата за емигрантството, която е така наболяла напоследък в Щатите, затова донякъде разбирам защо Рийз Уидърспун и литературният й клуб са избрали именно това заглавие за книга на месеца.

Но дори да оставим настрана всичко изброено до момента, гарантирам ви, че “The Proposal” ще ви разсмее и ще ви повдигне духа. Забавна и романтична книга, която е лишена от драматизма и свръхемоционалността на други подобни сюжети и ти поднася като краен резултат една сърдечна, позитивна и неангажираща история.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.