“Момиче, измий си лицето” – Рейчъл Холис

by Хриси

Има причина “Момиче, измий си лицето” да е едно от най-продаваните заглавия на Amazon за 2018-та година. Всяка жена има нужда да й се напомни, че никой не е съвършен, а да казваш, че животът ти е перфектен, е най-голямата лъжа и Рейчъл Холис се е заела с мисията да я разобличи.

“Момиче, измий си лицето”:

  • Автор: Рейчъл Холис
  • Жанр: Нехудожествена литература
  • Страници: 232
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Хермес

Рейчъл Холис е майка на 4 деца и щастлива омъжена жена. Освен това е популярен блогър, собственик на медийна компания и автор на книги. В “Момиче, измий си лицето” тя разобличава 20 от най-често повтаряните лъжи, които пречат на щастието ни. Лъжи като “не съм достатъчно добра майка”, “стига ми да го обичам” и “няма да мога да  го преодолея”…

“Момиче, измий си лицето” е като онези книги, които ти действат като плесница през лицето – отварят ти очите и те карат да погледнеш на живота с друг поглед. И не говорим за някакво философско прозрение, което да открие смисъла на човешкото съществуване, а за чиста доза реализъм и женска солидарност, от която имаме нужда. Толкова се оплитаме в лъжи, чужди и наши, че забравяме кое е истинското ни лице и сами се дърпаме назад. “Fake it till you make it” – ама не винаги действа и Рейчъл Холис се нагърбва със задачата да припомни на своите читателки, че могат да постигнат всичко, защото щастието зависи единствено и само от тях самите.

Няма значение дали се местиш, пътуваш или бягаш. Това е просто география. Преместването не променя твоята същност. Променя единствено гледката през прозореца. Ти сама трябва да решиш да бъдеш щастлива, благодарна и удовлетворена.”

Брутално откровена, забавна и различна, “Момиче, измий си лицето” е комбинация от личен дневник и практичен съветник, който се фокусира върху заблудите, които контролират ежедневието ни и в крайна сметка ни спъват мечтите. Напоследък стана модерно да се говори за лъскавия живот, който хората демонстрират в социалните мрежи, където с помощта на правилните кадри и подходящия филтър проблемите изчезват и отстрани всичко изглежда съвършено. Въпрос на естетика, на имидж или на лицемерие – няма значение, кой знае какво се случва наистина зад камерата? Но е по-лесно да вярваш на лъжата, отколкото да търсиш истината.

Понякога обаче лъжите си ги повтаряме сами, за да оправдаем собствените си неуспехи, нашата нерешителност или емоционална нестабилност. Само че ако досегашното ни мото е било “не съм достатъчно добра”, то след тази книга трябва да е “по-добра съм от това”.Упоритост, отдаденост, любов и щипка непукизъм е рецептата за перфектния неперфектен живот на Рейчъл Холис, която днес хората виждат като медийна личност и интернет звезда, но всъщност е просто жена, която си има своите моменти на несигурност и слабост.

Единственият човек, от когото трябва да си по-добър, е онзи, който си бил вчера.”

Рейчъл Холис говори за страховете, които не искаме да си признаем, или поне не на глас. Книгата е всеобхватна като тематика – от комплекси, свързани с външния вид, през притеснения, касаещи професионалното развитие, родителството, възпитанието на деца, брака и любовните терзания. Авторката вплита елементи от личния си живот сред съветите, които целят да ни мотивират, самоиронизира се, шегува се и води непрекъснат диалог с читателя, така че четенето да се превърне в приятелски разговор, а не в нравоучение. А най-малкото, което може да научим в края е, че не сме сами в мъките си и дори това е достатъчно, за да се оттласнем от дъното, да си измием лицето и да започнем с нови сили борбата да сме по-успели, по-красиви, по-добри!

Рейчъл Холис е човекът, прескочил високите стени на собствените си страхове, които са я ограничавали и спирали. Страхове, маскирани като лъжи, които ежедневно чуваме или си повтаряме. Щом тя е успяла, защо да не можем и ние?

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.