“Късметът на начинаещия” – Кейт Клейборн

by Хриси

Хазартна личност ли сте? Донякъде си мисля, че изборът на нова книга за четене е като да залагаш. Понякога играеш на сигурно, друг път рискуваш. С “Късметът на начинаещия” от Кейт Клейборн рискувах, но за мое щастие спечелих, а печалбата ми се изразяваше в приятна, романтична история, която е чудесна компания за лежерен почивен ден.

“Късметът на начинаещия”:

  • Автор: Кейт Клейборн
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 288
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Ибис

Кит е човек на науката – тя не вярва в късмета и в случайностите. Вярва в приятелките си, в работата си и най-вече в собствените си усилия. Но когато съдбата й се усмихва и един лотариен билет й носи голяма печалба, животът на Кит предстои да се промени, и то не само заради старата къща, която купува и планира да ремонтира. Съдбата среща младата жена с Бен Тъкър – корпоративен агент, който се опитва да я привлече на работа в по-голяма и богата фирма. Бен обаче не е подготвен за очарователната и интелигентна Кит, която не поддава на атаките му. В един момент Бен се предава – и без това си има достатъчно проблеми на главата, а и установява, че компанията на Кит му е много по-приятна. Как двамата ще разберат, че са спечелили големия джакпот на живота и какво смятат да правят с него? 

“Късметът на начинаещия” е от книгите, които човек чете, когато иска да повярва, че в живота всяко нещо има причина, а случайностите също могат да раждат закономерности. “Късметът на начинаещия” е от любовните романи, които слагат картите на масата от рано, не блъфират и не крият козовете си. Обещава интересна история, атрактивна двойка, носи със себе си страст и романтика, а  драмата е колкото да поддържа интереса и напрежението живи, докато четеш. Има нещо успокояващо в тази предсказуемост, защото ти гарантира развлечение и удоволствие, без да се страхуваш какво ще се случи с любимия ти герой.

А тук и двамата главни герои ти стават любимци. Кит е скромна, мила и изключително умна. Откроява се от останалите женски образи най-вече с уникалната си професия, но и с отношението си към парите. Въпреки печалбата от хиляди долари, които стоят в банковата й сметка, тя продължава да живее както до момента с единственото изключение – сбъдва мечтата си да си купи къща. Кит обаче знае, че парите не правят едно жилище дом. То се нуждае от любов, грижи и уют и тя е готова да му ги даде. Бен е добряк по душа и макар да се опитва да играе с големите играчи, които се вълнуват преди всичко от печалбата и успеха, той бързо осъзнава кои са истинските му приоритети. Бен е отдаден на семейството и също като Кит копнее за стабилност и здрава връзка в живота си – просто за разлика от нея, не си го признава.

Хареса ми, че авторката проследява развоя на отношенията им от самото начало и че запазва плавно и умерено темпо във връзката им – така звучеше по-реалистично и приемливо. Не говорим за любов от пръв поглед или за непреодолимо привличане. Не, тук става дума за трепетите при първите случайни срещи с човека, в когото по-късно ще се влюбиш. За размяната на нежни и плахи докосвания, които по-късно прерастват в горещи и страстни целувки. За момента на осъзнаване, че имаш чувства към този човек, и за мечтите за съвместно бъдеще, които нахлуват неканени в съзнанието.

Историята на Кит и Бен е написана закачливо и увлекателно, затова се чете бързо. В нея се говори много за отношенията между вече пораснали деца и техните родители, за приятелите, които доброволно приемат ролята да бъдат твое семейство, за шансовете, които животът ти предоставя, и смелостта да ги приемеш. Естествено, ставаше дума и за късмет. Понякога съдбата обича да си прави шеги на твой гръб – страшно много ми допадна иронията точно Кит да спечели от лотарията и също толкова ми хареса идеята на авторката, че късметът спохожда хората с чисти сърца.

Накратко, “Късметът на начинаещия” от Кейт Клейборн е книга за почивка и релакс. История, която ще те накара да се влюбиш и да изпиташ всички фази на любовта – трепетно вълнение, бурен романс и любовно признание, което пък полага здравите основи на дом и семейство. История, която може би дори ще те накара да участваш в лотарията – истинската или житейската вече е въпрос на избор.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.