“Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула” – Ребека Рейзин

by Хриси

Любов, мистерия, Париж – звучи като формула за перфектния летен роман, който да ви прави компания по време на отпуската. “Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула” от Ребека Рейзин наистина е отлично попадение, което ще спечели вниманието и сърцата ви и със сигурност няма да ви разочарова!

“Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула”:

  • Автор: Ребека Рейзин
  • Жанр: Дамска проза
  • Страници: 340
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Сиела

Анук е 28-годишна парижанка, собственичка на антикварен магазин в непосредствена близост до Айфеловата кула, пълен с всякакви уникални находки. Тя е изключително уважавана от колегите си в бранша, тъй като не е алчна и следва свои строги правила и принципи – търси само антики с френски произход и не продава на всеки, а само на доверени лица. Анук води по-затворен живот и не допуска лесно хора до себе си – компания й правят 70-годишната й приятелка Мадам Дюпон, информаторът й Дион и сестра й Лулу. Неочаквано обаче в живота на Анук се появява нов човек – американецът Тристан, който като че ли я следва навсякъде и е решен да спечели доверието й. Интересно, че с неговото появяване зачестяват и кражбите на единствени по рода си бижута с антикварна стойност – за крадеца не се знае нищо, освен, че на местопрестъплението винаги оставя стара пощенска картичка. Ще успее ли Анук да хване крадеца или неусетно ще откраднат сърцето й?

“Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула” въвежда читателя в интересния свят на търсачите на антики, запознава го отблизо с мисленето и нравите на парижани и докато го омайва с романтична любовна история, разследва мистериозните кражби на антични скъпоценности. Историята е ангажираща, увлекателна и дори бих казала малко непредсказуема, а Ребека Рейзин отново демонстрира приятен и изразителен стил.

Но тук има цяло богатство от прелестни неща, независимо дали струват много пари или не. Красотата е в изобилие…Прекрасни дреболийки, които имат малка стойност, но много душа. Кутии за чай, рамки за картини, стари шишенца за парфюм. Половината от удоволствието е човек да ги открие, а останалата половина – да си представи откъде са дошли.”

Ако сте харесали “Малката книжарничка край Сена”, то тогава ще се влюбите в “Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула”. Първо, авторката отново ни пренася в Париж, но за разлика от предишната книга, този път градът е представен през погледа на местните и читателят придобива по-детайлна представа за културата и нравите на французите. “Париж е градът на мечтите” се пееше в едно анимационно филмче – омагьосващ, леко загадъчен, безумно красив и пълен с изненади. С тези думи съвсем спокойно мога да опиша и романа, за който в момента ви разказвам.

Обикновено съм от по-емоционалния тип читатели – обичам да има повече драма, историята да прелива от чувства, с които авторът да ме заразява, а останалото мога да оставя някак на заден план. Този път обаче бях изцяло погълната от историята, която е идеалната комбинация между романтика и съспенс. Вълнувах се толкова от развитието на отношенията между Тристан и Анук, колкото и от залавянето на крадците на бижута. Но най-много ми беше интересно да чета за антикварните магазини, търговете с антики, аукционите и техните посетители. Сякаш Ребека Рейзин вкарва читателя в някакъв таен, затворен кръг, до който малко хора имат достъп, и това прави четенето на романа още по-вълнуващо и специално преживяване.

Главната героиня Анук ми стана любимка още от предишната книга. Подобно на ценните антики, които има, тя самата изглежда като бижу от 40-те години – елегантна, красива, с безупречен стил и впечатляващ външен вид. Истинска французойка! Хареса ми, че гледа на всяка антична находка като на предмет с история, който търси своя нов дом, затова не доверява скъпоценните си открития на всеки, който реши да купува. Но Анук има по-затворен характер и също както магазинчето й с антики не отваря вратите си за всеки, така и неговата собственичка държи сърцето си под ключ. Само че дори тя не очакваше един случаен американец да има дубликат за там. Тристан беше интересен образ, за който ми се искаше да прочета малко повече. Чаровен, загадъчен, той умело боравеше с думите, така че всеки път когато някой се опита да го опознае по-отблизо, да отвлича вниманието от себе си.

Майка ми казваше, че съм стара душа, затворена в минал живот, от който така и не съм успяла да се отърся – от начина, по който се обличах, до магазина ми и моята вманиаченост по миналото. Може би беше права. Може би затова смятах отстъпването от традициите толкова болезнено…Спомените щяха да се изгубят завинаги с поколенията, които си отиваха от този свят, ако не пазехме техните вещи и техните истории, които свързваха миналото с настоящето.”

Интересна, оригинална, напрегната, загадъчна, романтична – “Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула” от Ребека Рейзин е скрито съкровище, което съм сигурна, че ще искате да включите към личната си колекция от незабравими истории.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.