“Вкусно с усмивка” – Софи Йотова

by Хриси

Като един изявен кулинар си имам прилична колекция с готварски книги, която приветства новото си попълнение. “Вкусно с усмивка” на София Йотова е книга за всички, които се хранят здравословно, но и за тези, които просто искат да експериментират в кухнята с оригинални рецепти и полезни съставки.

“Вкусно с усмивка”:

  • Автор: Софи Йотова
  • Жанр: Кулинарна книга
  • Страници: 300
  • Година на издаване: 2018
  • Гледна точка: 1
  • Издателство: Сиела

“Вкусно с усмивка” предлага 123 рецепти – 42 закуски, 34 десерта и 47 идеи за обяд и вечеря. В началото откриваме и малко думи от авторката – за личния й опит в кухнята, за идеята да се храниш със здравословни, домашноприготвени вкусотии, за импровизациите в готвенето и намирането на достъпни и не толкова скъпи рецепти. На всяка от рецептите има информация за брой порции, степен на трудност, време на приготвяне и ориентировъчен бюджет, а под нея има поле за записки. 

Кулинарните книги за мен са като навигатор в кухнята. Не обичам да следвам сляпо рецептите, но все пак не съм и професионален готвач или кой знае колко опитен кулинар, затова ми трябват, за да ми подсказват пропорции, да ми дават идеи за комбинации, да ме учат и вдъхновяват. С времето установих, че не всяка готварска книга с красиви снимки е подходяща за мен – имаше такива, от които не бих пробвала нито една рецепта, затова започнах да ги подбирам внимателно. “Вкусно с усмивка” на Софи Йотова отговаряше на всичките ми критерии – предлага ми възможност за импровизации, включва оригинални и интересни рецепти и ме кара да погледна готвенето от дръг ъгъл – здравословния.

Вярвам във вкусната храна. В щастливата храна с характер. В онази – истинската. Приготвена с емоция, с вдъхновение, с любов и грижа за онзи, за когото я създаваш. Дори да е само за мен. Вярвам, че храната не е ядене, а кулинарията не е готвене.”

Хареса ми, че за разлика от повечето кулинарни книги за здравословно хранене тук Софи не налага тази идея като абсолютна и изтъква, че думата “здравословно” може да има много тълкувания. Всяка от рецептите й наистина включва само полезни съставки, но най-хубавото е, че се предлагат заместители за тях. Още в началото на книгата ме посрещна една цветна страница с предложния за замяна на продукти. Насърчават се експериментите, а както вече казах – не обичам да следвам сляпо рецептата, така че със сигурност ще използвам полето под тях, където да записвам собствените си кулинарни опити.

“Вкусно с усмивка” е предназначена наистина за всеки – по-опитен кулинар или абсолютен новак; някой, който се храни здравословно, или такъв, който през живота си не е чувал за сироп от рожков; за тези, които търсят идеи за бързи рецепти, защото вече са изчерпали вариантите за експресна домашно приготвена вечеря например. Самата аз вече тествах две рецепти – бананово-ягодови мъфини, на които махнах овесените ядки, защото не ги обичам, и пълнени кръгли тиквички с яйце и сирене, които не успях да снимам, защото вечер светлината е неподходяща за фотосесии, а сутринта вече бяха изядени.

Истината е, че ЗДРАВОСЛОВНОТО без кавички е гъвкаво. То е адаптивно и динамично. То няма универсална дефиниция. То не обхваща фиксиран списък от продукти, храни и навици. То е различно за различните хора. То е различно за даден човек в различна ситуация. То еволюира.”

“Вкусно с усмивка” не е книга за диети, не говори за отслабване и калории. “Вкусно с усмивка” е книгата, която иска да възпита отношение към полезната храна, да ни направи по-смели в кухнята и да ни насърчи да опитваме нови, по-здравословни продукти. Ако и вие обичате да готвите, тогава несъмнено трябва да се сдобиете с нея.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.