4 причини да прочетете “The Wife Between Us”

by Хриси

“The Wife Between Us” е история за вълка в овча кожа, за хората, които си мислим, че познаваме, но всъщност са ни чужди, за тайните, които могат да разбият нечий живот. Споделям с вас 4 ключови причини, които да ви убедят да прочетете “The Wife Between Us”.

“The Wife Between Us”:

  • Автор: Greer Hendricks и Sarah Pekkanen
  • Жанр: Психотрилър, съспенс
  • Страници: 342
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Не е издавана в България

Запознайте се с Ванеса – 35г-годишна жена, чийто брак е разбит. Едни ще кажат, че е заради алкохолната й зависимост, други ще си помислят, че е защото не е успяла да забременее, трети ще се радват за успелия й и богат съпруг Ричард, който най-после се е оттървал от депресираната си първа съпруга и сега смята да продължи живота си с друга жена. Сватбата наближава, но Ванеса има други планове. Всъщност обаче нищо не е такова, каквото изглежда, а само това, което хората искат да видим. Какво се крие зад брака на Ричард и Ванеса, как тя се е озовала от положението на уважавана съпруга на богаташ в това на продавачка в търговски център, която тайно си купува бутилки вино и не ходи на работа? И по-важното – ще има ли отмъщение за виновните?

Gaze detection, it’s called—our ability to sense when someone is observing us. An entire system of the human brain is devoted to this genetic inheritance from our ancestors, who relied on the trait to avoid becoming an animal’s prey”

“The Wife Between Us”е от книгите, за които хем много искам да ви разкажа, хем не мога, защото най-малката подробност, която бих споделила, може да ви послужи като следа и да ви развали удоволствието от книгата. Самата аз умишлено не бях чела подробни ревюта, защото видях в резюмето на историята, че нищо не е такова, каквото изглежда и трябва да съм подготвена за всякакво развитие на сюжета. Затова избирам да ви дам моите 5 причини, заради които харесах книгата и които да ви убедят да й хвърлите по едно око.

Завладяваща история

Вече съм споменавала, че не съм от най-запалените фенове на трилъра. Обичам истории, в които има напрежение и съспенс, но твърде заплетените сюжети и постоянният страх, че нещо ще се случи на героите ми, понякога може да ме подлуди. “The Wife Between Us” ме откри сама и просто нещо в нея ме привлече. Макар да се води трилър, тя по-скоро се заиграва с ума, отколкото с емоциите. През първата 1/3 от книгата, действието се развиваше сравнително спокойно, като в същото време успяваше да ме обсеби и да ме държи нащрек (все пак знаех, че ще има нещо нередно). След първия по-сериозен обрат вече нямаше сила, която да ме откъсне от историята. Ключовото в книгата беше, че от един момент нататък всеки герой ти се струва подозрителен и си мислиш как или той има психични проблеми, или ти нещо си изпуснал, затова започваш да подлагаш на съмнение всяка дума.

Неочаквани обрати

Сюжетът на “The Wife Between Us” поне за мен беше доста  непредсказуем. Тръгва от идеята за една депресирана бивша съпруга и стига до съвсем други събития от миналото, които са повлияли на живота на героите. Историята беше разделена на три части, а авторите имаха интересен подход – подхвърлят ти следа, карат те да си мислиш, че си разгадал всеки от образите, но точно когато се успокоиш, включват по някоя реплика (не повече от едно изречение), което да те осъмни, че нещо ще се случи. В следващия момент сюжетът прави рязък завой и ти започваш от нулата, защото нищо не е било такова, каквото е изглеждало.

“You need to remember that even when I’m not there, I’m always with you.”

Противоречиви герои

Имаше няколко главни герои в “The Wife Between Us”, но само две гледни точки. Няма да давам имена, за да не изпусна информация. Ще кажа само, че един от образите наистина ненавиждах, изпитвах такава неприязън към него, че много се надявах авторите да го накажат и да си получи заслуженото. В края обаче по-скоро го съжалявах. Другият герой първоначално ми изглеждаше слаб и безхарактерен, после осъзнах, че всъщност е хитър и находчив. Силата му личеше не в пътя, който беше избрал да следва, а в този, от който се е отклонил още преди години. Трудно ми е обаче да кажа дали си имам любимец, може би вие ще сте по-категорични от мен.

In my marriage, there were three truths, three alternate and sometimes competing realities. There was Richard’s truth. There was my truth. And there was the actual truth, which is always the most elusive to recognize. This could be the case in every relationship, that we think we’ve entered into a union with another person when, in fact, we’ve formed a triangle with one point anchored by a silent but all-seeing judge, the arbiter of reality.”

Важни теми и послания

Историята в книгата според мен се основава на идеята, че една наша грешка може да обърка живота на много други хора. Изборите, които правим, никога не са еднолични и никога не касаят само нас. Много голямо внимание е обърнато на темата за изневярата, но мисля, че има друга, по-ключова и важна. Интересен беше и погледът върху идеята за жертвите, които сме склонни да дадем в името на собственото ни щастие – малко или много всеки е егоист и е в природата му да бяга от грешките, които са превърнали живота му в ад.

“The Wife Between Us” може и да не се хареса толкова на големите почитатели на трилъра, може да им се стори прекалено тривиална или обикновена, да им липсва повече тръпка и напрежение. За мен обаче книгата беше находка, защото имаше съвършен баланс между драма и съспенс, сюжетът беше динамичен и с неочаквани обрати, а стилът – добре изпипан. Бих казала да й дадете шанс.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.