“Един от нас лъже” – Карън Макменъс

by Хриси

С номинация за наградите на Goodreads в категория за най-добра тийн история, “Един от нас лъже” ми привлече вниманието още преди няколко месеца, но търпеливо изчаках превода от Егмонт. Книгата се оказа една приятна изненада за мен и мисля, че няма да излъжа, ако ви кажа, че ще ви допадне!

“Един от нас лъже”:

  • Автор: Карън Макменъс
  • Жанр: Юношеска, Съспенс
  • Страници: 352
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 4
  • Издателство: Егмонт

Запознайте се с петимата ученици от стаята на наказаните. Бронуин е отличничка и набедена зубрачка, която се подготвя за университет от Бръшляновата лига. Ади е красавицата, чието гадже е сред най-популярните момчета в училище. Купър е обичаният от всички спортист, за който вече се кроят грандиозни планове за бъдещето. Нейт пък е лошото момче, което не се вълнува от драмите в училище, а от парите, които трябва да изкара като дилър, за да плати сметките. Саймън е злият гений, който стои зад “Истината” – приложение, което пуска пикантна информация за всички от гимназия “Бейвю”. Никой не предполага, че Саймън няма да излезе жив от тази стая. Но смъртта му далеч не изглежда като инцидент, а по-скоро като добре планирано убийство. Заподозрените нямат нищо общо помежду си, или поне така си мислят. Колкото повече примката около шията им се затяга, толкова повече те намират подкрепа и разбиране именно един в друг. Ще успеят ли да открият виновника, или може би той вече е сред тях? Кой всъщност лъже?

“Един от нас лъже” беше завладяваща, заплетена и бих казала непредсказуема история, която използва група ученици, за да насочи читателското внимание към проблеми, с които се сблъскват както по-младите, така и възрастните. Говори ни за лъжата, предателството, предразсъдъците и етикетите, които поставяме или ни поставят на нас. Самата аз подходих с предубеждение и с идеята, че ще прочета една лека история за почивка между “тежките” книги, но така се пристрастих към сюжета и героите, че не оставих книгата, докато не бях сигурна, че съм разпознала убиеца. Само за сведение – не успях и останах изненадана.

“Един от нас лъже” е ориентирана предимно към тийн аудиторията, но според мен е подходящо четиво за всички, които обичат да има съспенс. Обзалагам се, че си мислите как основната тема в историята е посветена на лъжата и е вярно, че на нея й е отредена главна роля. Лъжата е комплексен “образ”, който променя облика си според обстоятелствата. Кога лъжем? Когато се страхуваме от истината и се чувстваме застрашени от нея, когато бягаме от последствията, когато си представяме един по-различен живот. Лъжата може да е проекция на реалността, за която копнеем. Тази реалност, в която аутсайдерът на училището всъщност е сред групата на популярните, зубрачката знае всичко и никога не й се налага да мами, а красавицата живее приказен живот с перфектното гадже  А ако повториш една лъжа безброй пъти, то накрая тя самата става истина. Или се изтърква, пропуква и в крайна сметка рухва, излагайки на показ най-уязвимите ти страни.

Но не темата за лъжата ме впечатли в книгата, а тази за стереотипите. Хората имат навика да подхождат с предразсъдъци към другия в зависимост от това, в коя категория вече са го разпределили мислено. Сякаш над главата му свети неонов надпис от една дума, която трябва да разкаже цялата история на този човек, а всъщност има много по-голяма вероятност да те подведе и да не ти разкрие нищо съществено за него. Етикетите ограничават, отблъскват, озлобяват и категорично не оневиняват. Етикети започват да ни лепят още в училище, така че е логично авторката да изгради сюжета си именно на фона на училищната джунгла, в която един се бори за социално признание, а друг – за оцеляването си. На какво си готов, за да бъдеш приет от връстниците си, и струва ли си жертвата?

Стилово не бих казала, че книгата блести с някакви особени качества, но пък авторката много добре манипулира мисленето на читателя, като периодично променя посоката на разсъжденията му, навигира съмненията и му подхвърля факти, които да подхранват любопитството. Имаше момент, когато в рамките на 5 страници смених 4 пъти предположението си кой може да стои зад смъртта на Саймън и нито едно от тях не излезе вярно.

Накратко, ако ви се чете интересна и загадъчна история, която ще ви върне обратно в училищните коридори, ще ви включи в майсторски клас по разказване на лъжи и ще ви изнесе урок по редица морални казуси, тогава “Един от нас лъже” е вашата книга. Бъдете внимателни, защото може да доведе до пристрастяване!

1 comment

Marina Milisheva 25.06.2019 - 20:21

Страхотно е написано супер еднакво мнение имам само с една разлика – когато започнах да я чета още при първата случка с убиеца разбрах че е той.

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.