“Мечти и кошмари” – Иван Манчев

by Хриси

Не знам дали съм ви споменавала, че другата ми голяма страст, освен четенето, е кулинарията. С огромно удоволствие пробвам рецепти за мъфини, сладки, кексове, харесва ми в кухнята да ухае на подправки, а най-много обичам да приготвям вкусотии за любимите ми хора. Затова смея да кажа, че колекцията ми от готварски книги не е никак скромна. Рядко обаче съм попадала на такова бижу каквото е “Мечти и кошмари” на шеф Иван Манчев!

“Мечти и кошмари”:

  • Автор: Иван Манчев
  • Жанр: Кулинарна книга с автобиографични елементи
  • Страници: 230
  • Година на издаване: декември 2017
  • Гледна точка: 1
  • Издателство: “Кактус”

“Мечти и кошмари” е комбинация между автобиография и кулинарна книга. В нея шеф Иван Манчев разказва за детските си години и първите уроци за храната, които е получил от семейството си, а именно – готви се с любов, готви се и с отношение. По-късно ни връща във времето, когато е започнал да се занимава професионално с кулинария, споделяйки опита, който е натрупал – от момчето, което бута количката на закуска, до главен готвач. Разказва ни за стажовете си в Швейцария при един от най-добрите готвачи със звезда “Мишлен” Анди Цауг – за шока, който е преживял при първото му стъпване в неговата кухня, за уроците, които са оформили професионалния му светоглед. За да печелиш, трябва да рискуваш, да инвестираш, да си смел и да вярваш. Така шеф Иван Манчев решава да отвори собствен ресторант и макар не винаги всичко да е вървяло по мед и масло, ето че днес вече има три успешни заведения. Репутацията му на изключителен кулинар и отличен ресторантьор с визия за бизнеса си води до следващия му голям пробив – този път в телевизията. За “Черешката на тортата” и “Кошмари в кухнята” шеф Манчев има много какво да разкаже – забавни случки, изумителни примери, полезни съвети и уроци, които е усвоил. Всяка нова и по-значима глава в кариерното развитие на Иван Манчев е последвана от избрани рецепти, които той свързва с въпросния период. Орехова торта, ризото с морски дарове, кавърма в тиква, пълнени чушки с булгур, удивително красива празнична пита – това са само част от рецептите, които присъстват в колекцията на “Мечти и кошмари”. Чудя се с коя да започна…

Да готвиш, защото е модерно, и да готвиш от любов са две съвсем различни неща. Също както да си отвориш ресторант, защото обичаш да се вихриш в кухнята, и да отвориш ресторант, защото искаш да промениш концепцията, на която се основава ресторантьорския бизнес в страната. Тези и още много други ценни уроци и съвети ни споделя шеф Иван Манчев в книгата си “Мечти и кошмари”.

У нас стана модерно да говорим за фюжън кухня и био продукти, да включваме екзотични съставки в рецептите, да издигаме в култ суперхрани и някак в цялата тази бъркотия хората забравиха какъв е истинският смисъл на готвенето – да зарадваш другите, да ги поглезиш, да им покажеш, че ги оценяваш, да им създадеш спомени. В този ред на мисли шеф Манчев първо ни припомня какво е да закусиш бухтички с домашно сладко, да се радваш на домашната торта, която майка ти е приготвила за рождения ден, да не се срамуваш от факта, че обожаваш мариновани люти чушки, с които семейството ти се е запасявало за зимата. Точно тази топлина и искреността на разказите му ме спечелиха още с първите страници на книгата. Като човек, който обича да готви, винаги съм предпочитала рецепти, които вместо списък със скъпи, малко известни продукти и безброй сложни техники на изпълнение включват много любов, голяма доза желание, няколко познати и вкусни съставки и щипка въображение. Семпло и красиво. Малко, но повече.

“В това намирам най-голямата сила на храната. Не просто да ни “захранва”, за да живеем, а да ни дава живот като хора – да събужда спомените и мечтите ни, да дава възможност да изразим себе си, да се свържем с предците и наследниците си. Всяко традиционно ястие е нишка между поколенията, наследство в чиния. Всяка семейна рецепта е една фамилна история, всяка подправка може да бъде онова, на което искаш да ухае детството на твоите деца. Всяка нова опитана храна запечатва в себе си едно пътуване.”

Едва след като ни припомня, че слабостта ни към добре приготвените ястия се е зародила в уютната домашна обстановка, шеф Манчев ни пуска в дълбоките води на кулинарния бизнес и повдига завесите на ресторантьорската сцена. Колко е трудно да управляваш професионална кухня, какво е да готвиш за стотици всеки ден, как да се издигаш нагоре, запазвайки принципите си. Напредвайки с личната му история и професионалното му израстване, рецептите стават по-изтънчени, малко по-сложни, но поднесени със същото внимание и любов, както в началото на книгата. Хареса ми обаче, че в края се върнахме обратно към семейството, традициите и българската кухня. А снимката на празничната питка е просто магична.

“Храната е фундамент в живота на всеки човек, тя е двигател. Вкусната храна е повече от това – тя носи емоция, заради нея си струва да се отбием от пътя, тя дава надежда в средата на един работен ден и топлина в края му. А да можеш да направиш вкусна храна, е привилегия.”

Трябва обаче да отбележа, че “Мечти и кошмари” е книга, която е посветена и на личностното израстване. Чрез собствения си пример за упоритост, много труд и амбиция, шеф Манчев учи читателите да преследват целите си и да не се предават лесно. Да рискуват, защото съдбата обича смелите и е склонна да ги подкрепи за куража. Да инвестират, защото за да получиш, трябва и да дадеш. Да не спират, дори когато са се изкачили с едно стъпало нагоре, защото стълбицата е висока толкова, колкото си я направиш.

От красивите фотографии, през вкусните рецепти и милите спомени, “Мечти и кошмари” е една по-различна кулинарна книга, която съм сигурна, че ще намери място в личната ви библиотека и в сърцето ви.

П.П. Предвид факта, че това е наполовина кулинарна книга и не отговаря за досегашните ми критерии ми за оценка (“Сюжет”, “Герои”, “Емоция”), въвеждам нова скала за този тип издания 🙂

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.