“Трите живота на Аликс Сен Пиер” – Наташа Лестър

by Хриси

Наташа Лестър е от авторите, чието творчество с удоволствие следя – идеално балансира между фактологията на конкретни исторически събития и емпатията, провокирана от сложната житейска ситуация, в която обичайно поставя героите си. “Трите живота на Аликс Сен Пиер” е четвъртата ми книга от тази писателка и се радвам, че вътре открих познати елементи, присъщи за нейния стил, но и един по-необичаен и различен (в хубавия смисъл на думата) подход спрямо темата за справедливостта и възмездието.

“Трите живота на Аликс Сен Пиер”:

  • Автор: Наташа Лестър
  • Жанр: Исторически
  • Страници: 436 стр.
  • Година на издаване: 2024 г.
  • Гледни точки: 2
  • Главни герои: Аликс, Антъни
  • Преводач: Марианна Панова
  • Издателство: Сиела

Годината е 1947-а. Париж се възражда от ужаса и хаоса, които Втората световна война е оставила след себе си. Споменът за примката на страха, все още работещата купонна система, нестабилността на икономиката  и реалността на разбитите семейства рисуват мрачна картина. Нищо не може да е като по старому, а се очаква от жените, участвали активно при саботирането и свалянето нса фашисткия режим, да облекат отново престилките и да се върнат кротко по домовете си. Миналото е ограбило Аликс Сен Пиер от най-близките ѝ хора и от всякаква възможност да забрави събитията от последните години и участието ѝ в тях. Тя никога не е пасвала никъде и затова предпочита сама да си създаде роля и място и да накара света да я приеме. След години работа за тайните служби на Съюзниците по време на Втората световна война, тя се завръща обратно във френската столица, за да стане пиар на самия Кристиан Диор. Дошъл е момент, в който модата може да свали старите дрехи и да заложи на изцяло нов облик, а дизайнерът е сред онези, които са решени да прекроят по свой вкус и разбиране нейната визия. Аликс е готова да му помогне и заедно да погледнат как ще изглежда жената от бъдещето, но първо тя самата трябва да се освободи от призраците на миналото. Когато разбира, че най-големият ѝ враг от военните години все още е жив, на свобода и вероятно планира нейната смърт, Аликс осъзнава, че за нея войната продължава. Но за разлика от преди, този път тя е подготвена и знае как да играе играта.

“Трите живота на Аликс Сен Пиер” от Наташа Лестър е исторически роман, чието действие се развива през 40-те години на миналия век в Париж. В типичния за нея стил Наташа Лестър разказва за жените и техния принос по време на ВСВ, в случая говори за осъществяването на връзка между партизанското антифашистко движение в Италия и съюзническите сили, където идва ролята на главната героиня Аликс. Отвъд фактите обаче имаме един роман за войната, която не се води но бойното поле, а в сенките на нощта – при нея се търгува с тайни, участващите във военните действия внимателно шпионират мишените си и носят маски, които им помагат да издебнат идеалния момент за нанасяне на решителния удар, така че да боли най-много от него, изготвят стратегии и упражняват дипломатическите си умения къде за благото на страната, която подкрепят, къде за да спасят нечий живот.

“Трите живота на Аликс Сен Пиер” е роман за предателства, провали, разочарования, но също за приятелства, подкрепа, борба за справедливост и най-вече прошка. Книга, която коментира компромисите с човешкия морал и безобразния ефект, който те имат върху обществото. История за истините, които ни освобождават от оковите на вината, за битките, които понякога губим, но и за тези, за които си заслужава да се борим и в крайна сметка печелим. По много фин начин е представен образът на жената по време и след края на Втората световна война – дава се нужния кредит за нейния принос в трудно време, но също така се коментира опитът да бъде върната обратно в границите на познатото – край домашното огнище, загърбвайки останалите роли, в които е толкова добра. Ако сте чели други книги от авторката, едва ли ще ви изненадам, че това е и роман за любовта – за онази, която не е случила на точния момент, но това не бива да я обезценява, и за другата, която пък идва в най-неочакваното време. Любов, която позволява да демонстрираш уязвимост и ти дава сили да преследваш мечтите си.

Повествованието в книгата се води от две гледни точки, като доминираща е тази на Аликс. Преплитат се и два времеви пласта – похват, който допринася за заплитането на интригата в сюжета и поддържането на мистерията около миналото на главната героиня. Реално обаче цялото действие се развива в рамките на няколко години, които обхващат втората половина на ВСВ и опитите за възстановяване на света след нея. Ако в ретроспективните глави фокусът бе върху изкуството на шпионажа и умението да държиш контрол върху ситуацията, ползвайки думите като единствено оръжие, то при втория пласт вниманието е насочено към модната индустрия и дрехите като инструмент на жената да заяви себе си.

Именно тук идва и ролята на Dior – мястото, където нашата героиня работи. Имаше много любопитни факти, свързани с първата колекция на дизайнера, поглед върху самия Кристиан Диор като личност, революционния му поглед върху дамската мода и усета му към красивото. Интересно беше да се надникне и в работата на един PR през онези години, когато няколко реда в печатните медии са имали силата да променят изцяло правилата на играта, като налагат идоли и свалят от пиедестала други.

Единствената ми забележка към книгата е свързана със самия образ на Аликс, който на моменти ми идваше малко колеблив – тя ту беше силната жена, чиято категоричност виждахме при преговорите за помощ за партизанското движение, ту влизаше в ролята на деликатна красавица, която се нуждаеше от закрила.

Като цяло смятам, че “Трите живота на Аликс Сен Пиер” от Наташа Лестър е хубав роман, който ще се хареса на почитателите на дамската проза и на онези, които имат слабост към книги за Париж в ролята си на модна столица. Вярно, че не може да измести фаворита ми от същата авторка (“Френският фотограф”), но историята на Аликс и Антъни също има много какво да предложи.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.