4 неща, които почитателите на романтиката ще харесат в “Зимна приказка” от Кари Елкс

by Хриси

Сезонът на коледните романтични истории започна. Някои ги консумират под формата на филми в стрийминг платформите, а други като мен ги търсят сред страниците на книгите. Сред новите тематични заглавия за Коледа 2023 г. е “Зимна приказка” от Кари Елкс. Дали тя крие любовен сюжет, който да ви разнежи и просълзи? Ето 4 неща, които вярвам, че почитателите на романтиката ще оценят в книгата.

За книгата накратко: Кити Шекспир винаги е мечтала да живее в Лос Анджелис и да направи кариера в Холивуд, затова е избрала да следва кинематография. За съжаление обаче се оказва сериозно предизвикателство да си намери стаж по специалността. След поредното провалено прослушване тя получава обаждане с предложение за работа – да стане бавачка на детето на един от най-популярните холивудски продуценти, който е избрал да празнува коледните празници със семейството си в Западна Вирджиния. Макар това да не е мечтаната длъжност за Кити, тя съзира възможност да създаде контакти в иначе непробиваемия бранш. Престоят ѝ в Кътлърс Гап наистина преобръща живота ѝ, но това няма нищо общо с киното. Причината е Адам Клайн – брат на нейния шеф и черната овца в семейството. След драматична развръзка покрай последния му документален филм Адам се е затворил в хижата в близост до семейната къща и няма намерение да общува с никого – дългът му към фамилията се изчерпва с присъствието му на празничната вечеря. Но Кити Шекспир събужда интереса му и той се улавя, че нарушава все по-често собствените си правила, за да бъде край нея. Двамата скоро разбират, че най-хубавият коледен подарък, който съдбата може да им поднесе, е именно любовта. С нейна помою Адам и Кити ще намерят и посоката, в която искат да поеме техния живот. 

Грешно първо впечатление

Или иначе казано – класика в жанра! Когато пътищата на Кити и Адам се пресичат за пръв път, двамата никак не са очаровани един от друг и бързо скачат към заключения, които по-късно се оказват тотално погрешни. В неговите очи тя е повърхностна, разглезена и хитра жена, която вероятно изповядва най-разпространеното верую на новодошлите в Ел Ей – бъди готов на всичко в името на слава и пари. Тя пък вижда в него човек без всякакъв такт и маниери, необщителен и груб, решил да вгорчава чуждия живот просто защото може. Истината, разбира се, излиза съвсем различна. Кити наистина има амбициите да успее, но предпочита да си проправя сама път нагоре. Грижовна и внимателна, тя подхожда с деликатност към болезнените теми и с голямото си сърце и заразителната си усмивка успява да превърне всеки ден в празник. Адам пък си има причини да бъде толкова затворен и недоверчив, но под влиянието на Кити разбира, че не може вечно да стои скрит зад високите стени на уединението, защото отвъд тях може би го чака нещо много по-добро.

Темата за Красавицата и Звяра

Винаги съм казвала, че романтичните книги са като приказки за пораснали читатели. Затова вероятно няма да ви изненадам, като ви споделя, че една от най-често срещаните теми в любовния жанр е тази за Красавицата и Звяра. Виждаме нейна интерпретация и в “Зимна приказка” от Кари Елкс. Кити е красивата непозната, която печели околните с чистосърдечност и добродушие. Тя вярва, че има битки, които си струва да водиш, и любовта е една от тях. Адам е въплъщение на образа на Звяра и това няма нищо общо с външния му вид. Той е дяволски привлекателен и харизматичен, но в него се вихри буря, провокирана от въпроса дали е героят или злодеят в собствената си история. И в крайна сметка любовта му помага да разбере, че в реалността човек носи мрака и светлината в себе си – всеки ден е нова възможност да избереш кое да надделее.

Зимните забавления

Не може да говорим за коледен роман и да няма няколко празнични активности, които да разчупят атмосферата. В “Зимна приказка” те присъстват съвсем деликатно, но пък внасят нужното приповдигнато настроение. Има състезание с шейни по снежните хълмове, филмови вечери, гарнирани с пуканки, доза смях и семеен уют, разходка из тематично украсените улички и участие в коледния парад. Вмъкнати са традиции, които заздравяват връзката между поколенията и укрепват семейството – като отварянето на подаръците в коледната утрин и празничния обяд.

Големият жест

Във всеки любовен роман настъпва момент, в който се решава съдбата на главните герои. Щастливият финал на тяхната връзка трябва да бъде подкрепен от ефекта на Големия жест – грандиозно обяснение в любов, което да разсее всякакви съмнения относно чувствата им. В “Зимна приказка” бих казала, че има два такива момента, в които Адам поема инициативата да покаже на Кити колко много означава тя за него. Само че няма да ви издам кои са те, за да не ви развалям удоволствието от четенето. Ще споделя единствено, че единият от тях е много магичен.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.