Какво прочетох през юли 2022 г.

by Хриси

Юли 2022 г. ще остане в историята с някои от най-хубавите заглавия, на които можех да попадна. Със сигурност ще видите някои от тях в годишната ми класация с книжни любимци, а други бяха чудесна компания за горещите дни.

“Малибу в пламъци” – Тейлър Дженкинс Рийд

“Малибу в пламъци” е новото горещо заглавие от Тейлър Дженкинс Рийд. Завладяваща, проницателна, многолика, историята представлява семейна сага и проследява живота на членовете на фамилия Рива. Книгата разпалва интереса на читателя от първите страници, а огънят продължава да гори до самия финал.  Роман за направените избори и отговорността, с която идват; за родителите, които (съзнателно или не) прехвърлят товара на собственото си нещастие върху децата си и препречват пътя им към по-добър живот; за стъпките, по които вървим, и решението да счупим шаблона, който изкривява светогледа като гротескно огледало. За решението – да не повтаряме грешките на родителите ни, и силата, която се изисква, за да го отстояваш.

“Последната госпожа Периш” – Лив Константин

“Последната госпожа Периш” от Лив Константин се чете на един дъх и го казвам, без да преувеличавам. Хипнотизираща, загадъчна, изпълнена с обрати и наелектрезиращи моменти, книгата се превръща в нагледен пример за добър психотрилър и с лекота успява да обсеби съзнанието на читателя. Историята го преследва, манипулира, вълнува и му носи онази доза адреналин, за която не е подозирал дори, че копнее. Романът разбива мита за перфектния живот и напомня, че нищо не е такова, каквото изглежда. Както и че човек трябва да внимавам много какво си пожелава.

“Уроци по химия” – Бони Гармъс

В “Уроци по химия” откривам съвършената дозировка от съставки, заради които лакомо поглъщам една история. Баланс между интригуващ сюжет, ярки персонажи, открояващ стил на писане и оригиналност при тълкуването на актуални и сложни въпроси, касаещи обществото. Изключително увлекателно поднесен, тук всеки елемент изиграва своята роля за получаването на точната реакция и последвал отзвук при читателя – редуване на гледни точки, силен женски образ, който не спира да израства, и преплитане на съдби, всяка от които допринася за богатия и пъстър наратив, като коментира серия проблеми. Определено се нарежда сред любимите ми заглавия за годината, и не само. Романът вече е наличен и на български.

“Наръчник за убийства за добри момичета” – Холи Джаксън

“Наръчник за убийства за добри момичета” от Холи Джаксън е мистерия, в която има по нещо и за феновете на криминалния жанр, и за тези, които обичат трилъри. Попада в категория YA, но категорично смятам, че е достатъчно интересна и добре изградена сюжетно, за да се хареса и на по-пораснали читатели. Динамична, оригинална, напрегната, книгата успява да привлече читателя с две неща – неразрешена загадка, която повдига поредица въпроси, касаещи морала и принципите на жителите в едно градче, и остроумна и находчива героиня, която не се спира пред нищо, докато не получи отговори.

“Жената със синята звезда” – Пам Дженоф

„Жената със синята звезда“ е първата книга, която излиза на български от Пам Дженоф, на която съм почитателка. Емоционален, драматичен, еднакво обаятелен и увлекателен, но до известна степен и меланхоличен, романът разказва историята на две момичета, чиито пътища се пресичат.  Трогателна приказка за едно приятелство, което се превръща в път към спасение и изкупление. Книга за войната, която променя хората и вади истинските им лица на показ, но и разказ за човечността, която намира начин да оцелее. “Жената със синята звезда” говори за емпатията и благородството, за необходимостта да не извръщаме поглед, когато ни стане неудобно от чуждата болка, а да проявим съчувствие и да подадем ръка.

“Едно лято на Крит” – Надя Маркс

“Едно лято на Крит” от Надя Маркс е чудесен избор за лятно четиво. Историята представлява приятна комбинация от средиземноморска атмосфера, преплетени съдби, романтика и нотки на загадъчност. Привлича с динамичен и интересен сюжет, гарниран с любов, семейни тайни и щипка драма, достатъчни, за да възбудят апетита на читателите, но и да засищат глада на порции. Роман, който отвежда до бреговете на най-големия гръцки остров, запознава отблизо с живота и порядките на местните жители и щедро черпи с вкусни ястия, чиито рецепти се предават от поколения. Препоръчвам за книжна компания на плажа!

“Убежището” – Сара Пиърс

“Убежището” е книга за отмъщението, което се сервира студено. За мотивите, които подхранват озлоблението и жестокостта – предателства, тайни, завист и ревност, истории от миналото, които са останали с отворен край и някой е решил собственоръчно да постави финалната точка, обагрена в червено. Втората книга на Сара Пиърс е близка до първата като сюжет и усещане, но определено виждаме развитие в стила на авторката. Книгата е увлекателна, загадъчна и изпълнена с неочаквани обрати, които изместват фокуса от истинския убиец и неговите мотиви, заблуждават, манипулират и в крайна сметка постигат желаното от авторката – успяват да ни изненадат.

“Къщата на Ривиерата” – Наташа Лестър

“Къщата на Ривиерата” е роман, посветен на една от най-големите кражби на произведения на изкуството. Състояла се е през 40-те години на миналия век и е свързана с желанието на Хитлер и неговите приближени да притежават ценни картини на популярни художници, както и знакови артефакти в личната си колекция. Изземат ги от 203 еврейски семейства, голяма част от които са намерили своя край в лагерите на смъртта. И до днес много от тези картини са в неизвестност, една част обаче все пак са върнати по право на наследниците. Наташа Лестър стъпва на тази основа и забърква един роман, смесица от фикция и реалност, за да отвори темата за изкуството като мост към миналото, като белег на идентичност и културно наследство, като израз на творческия гений, увековечил в творбите си идеи и послания и дарил с вечен живот своята муза.

“Да измамиш джентълмен” – Сара Адамс

Приятен и забавен роман, който вероятно ще се хареса на почитателите на историческите любовни романи. Наистина напомня на книгите на Джулия Куин не толкова заради епохата или романтичните взаимоотношения между  героите, колкото заради хумора и онази близост, която се наблюдава при семейството на граф Кенсуърт. Хареса ми бунтарският дух на Роуз, нотките на феминизъм, които се прокарваха деликатно между редовете, и умението ѝ да се адаптира спрямо всяка ситуация. На места обаче историята ми дойде твърде розова, може би защото връзката между Роуз и Карвър се разви изключително бързо. Така или иначе смятам, че “Да измамиш джентълмен” е не лош избор за четиво за почивка. Оценката ми е 7 от 10.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.