5 романа за Първата световна война

by Хриси

Напоследък, когато става дума за исторически романи, тези за Втората световна война държат водещите позиции по популярност. Но всъщност има много стойностни и силни истории, които връщат лентата още малко назад. Споделям с вас 5 романа за Първата световна война, които препоръчвам.

“Лозята на Шампан” – Джулиет Блекуел

Сюжет: На метри под отрупаните с грозде лозя на Шампан, Франция, се намират лабиринти и тунели, създадени от времето на римляните. Тайници, които приютяват бутилките с шампанско и му предлагат условия, за да узрее и да се превърне в онази божествена напитка, която и днес мнозина почитат. По време на Първата световна война това и мястото, което се е превърнало в дом за местните жители. За да спасят себе си и реколтата от разрухата, която бомбите и куршумите оставят след себе си, те се местят в подземните галерии с надеждата бурята скоро да отмине. Там е и Луси – една от доброволките, които всеки ден рискуват живота си, за да съберат гроздето, от което винопроизводителите да произведат една победна реколта шампанско. Единственият лъч надежда, който осветява дните й под земята, са писмата от нейния любим, който е на фронта.  В наши дни Розалин пристига от Америка, за да търси производители на шампанско, готови да изнасят продукцията си в чужбина. Тя попада на историята на Луси и с помощта на новите приятелства, които създава, започва свое проучване – в търсене на любовта и на истината. Накрая обаче открива отговори, които променят и самата нея.

За книгата: “Лозята на Шампан” ме спечели с увлекателния и интересен сюжет, с разходката из подземните галерии на Шампан, за които не подозирах, с множеството любопитни факти около шампанското и производството на пенливо вино и с историята си за кураж и жертвогототвност. Една част от действието се развива в настоящето, а другата през Първата световна война, когато местните жители на областта Шампан са търсили убежище в тунелите под земята. И именно там остава скрита една загадка, която изплува от миналото.

“Градината на билките” – Рис Боуен

Сюжет: Емили Брайс е на 21 и родителите й вече са начертали бъдещето й – тя трябва да се омъжи за човек от заможно семейство, да роди дете и да бъде господарка в голямо имение. За Емили обаче има много по-важни неща – вдъхновена от примера на своята най-добра приятелка, тя се записва в женската сухопътна армия, за да помогне на родината си в такова смутно време, каквото е краят на Първата световна война. Въпреки възраженията и заплахите на родителите си, Емили се впуска в това начинание с гордо вдигната глава, без да признава колко труд и усилия й коства това. Именно покрай работата си в женската сухопътна армия Емили задълбочава връзката си Робърт – австралийски пилот, който успява да спечели сърцето й. Робърт се връща на фронта с обещанието, че след като войната приключи, двамата ще споделят живота си завинаги. За Емили не остава нищо друго освен да продължи напред и да завърши обучението си в женската сухопътна армия. Заедно с две от доброволките е разпределена във фермата на Лейди Чарлтън – възрастна дама с особен характер, която се превръща в опора за Емили в най-трудните й моменти. В крайна сметка младата жена заживява в стара хижа, за която се носят мрачни слухове и поверия. Там Емили открива дневник на предишната обитателка, посветила преди 50 години живота си на своята градина с билки и на приготвянето на отвари, балсами, лосиони за хората в околността. Емили решава да възстанови занемарената градина и да намери древните рецепти. Така преоткрива магическата сила на билките и започва да лекува хората от селото, без да подозира, че това ще донесе най-после мир и за нейната душа.

За книгата: Бях силно впечатлена от героините в “Градината на билките”. Обичам романи, които напомнят, че героите във войната са не само тези, които се бият на фронта. Бях респектирана от смелостта и силата на жените, които са се включили в женската сухопътна армия, и ми беше изключително интересно да науча повече за тяхната мисия. А докато колекционирах исторически факти, се наслаждавах и на историята на главната героиня, която въпреки драматичните и извънредни обстоятелства успява да преодолее трудните изпитания, изпратени ѝ от съдбата.

“Мрежата на Алис” – Кейт Куин

Сюжет: 1947г. Втората световна война е приключила, но за хората борбата за оцеляване продължава по друга форма – идва момент, когато трябва да се справят не само с окончателните финансови, но и емоционални загуби, които оставят много по-голяма дупка. Американската колежанка Шарли Сенклер е неомъжена, бременна и заставена от семейството си да елиминира „проблема“, за да не петни семейното име. Но тя използва заминаването й за клиника в Европа като шанс да се измъкне от тази невъзможна ситуация и може би да потърси единствения човек, на когото има доверие – братовчедка й Роз, която е изчезнала във Франция по време на войната. Следите я отвеждат до загадъчна жена на име Ив Гардинър. През 1915г. желанието на Ив да бъде активен участник във войната, а не страничен наблюдател на битката с врага, най-после се сбъдва и тя е вербувана от англичаните за техен шпионин. Заминава за окупираната от германците Франция и става част от мрежата на Алис, съставена от опитни жени шпиони, които предават ключова информация за плановете и военната стратегия на Германия. Играта се оказва по-опасна, отколкото Ив е предполагала. 30 години по-късно тя живее в изолация, разяждана от чувство за вина за нещо, което може би дори не е извършила. Какво се е случило с Ив и дали Шарли ще намери своите отговори?

За книгата: Кейт Куин ми е любим автор Тя е умел и талантлив разказвач, който те пленява със завладяващ и запомнящ се сюжет, с отличителен стил на писане и образи, които обикваш. “Мрежата на Алис” беше първата ми среща с нейното творчество – удивителна история, посветена на жените шпиони по времето на Първата световна война, на рисковете, които са поемали, на опасната игра, в която са били въвлечени. Горещо препоръчвам!

“Lost Roses” – Марта Хол Кели

Сюжет: Светът е на прага на Първата световна война. Американката Елиза Феридей се разделя със своята близка приятелка София Стрешнаева, братовчедка на царското семейство, без да знае, че няма да получи нито вест от нея през следващите няколко години. Докато Елиза търси начин да се свърже със София, тя посвещава живота си на близка до сърцето й кауза – да помогне на жените и децата от Русия, които са имигрирали в САЩ. Междувременно София преживява ужаса и последиците от Руската революция – откъсната от собственото си дете, тя трябва открие начин как да оцелее, но и как да си го върне обратно в прегръдките. Варинка скрива малкото момче, за което е трябвало да се грижи, с идеята да го предпази от болшевиките, но го обиква толкова силно, че това замъглява разсъдъка й и отказва да го върне на майка му. Освен това за пръв път в живота й тя е тази, която държи по-силната ръка. Пътищата на трите героини отново се пресичат – от Петербург и Ню Йорк те стигат до Париж, където трябва да бъде решена съдбата на всяка от тях. 

За книгата: У нас Марта Хол Кели е известна с романа си “Люляковите момичета”, а “Lost Roses” e книгата, която връща лентата още по-назад и ни разказва за майката на една от трите главни героини. История за приятелство, преданост и смелост, за сестринството, добротата и благородството. Много емоционален и въздействащ роман, който се надявам един ден да четем и на български.

“Симфония на времето” – Алваро Арбина

Сюжет: “В един мразовит февруарски ден млада жена стои на перона на гара „Ватерло“ в Лондон. Очаква своя съпруг художник, но той няма да се появи – нито в този ден, нито в следващите. Изчезването му задвижва поредица от мистериозни събития, в които наследницата на могъща баска фамилия с минало, обвито в мрачни легенди, ще се впусне в трескаво преследване на истината. А тя е по-невероятна и от най-смелите фантазии. Броени месеци преди съдбовните изстрели в Сараево, оповестяващи края на мира в Европа, големите европейски разузнавания са по петите на тайнствен ръкопис, „Нотите на времето“, който дава власт над бъдещето. Но неговият произход е скрит в десетилетията назад, когато се създава модерната индустрия, а търговията с роби още е доходоносен бизнес.”

За книгата: Все още не съм прочела “Симфония на времето” – започнах я през декември, но натовареният ми график тогава ми попречи да се концентрирам върху историята. Планирам обаче да поправя този пропуск през януари. Действието в книгата се развива през 1914г. и комбинира завладяващ сюжет, исторически факти и щипка вълшебство.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.