“Писма от Париж” – Джулиет Блекуел

by Хриси

Да чета книги за Париж никога няма да ми омръзне. А като прибавим и малко загадъчност, щипка история и  много любов, романът съвсем ми приляга на вкуса. Ето как се стигна до ревюто на “Писма от Париж” от Джулиет Блекуел.

“Писма от Париж”:

  • Автор: Джулиет Блекуел
  • Жанр: Дамска проза, романтика
  • Страници: 368
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Софтпрес

Детството на Клер не е от най-безоблачните, но работи усилено, за да се измъкне от малкия си роден град в Луизиана. Години по-късно тя напуска доходоносната си работа в Чикаго и се връща у дома, за да се грижи за болната си баба. В дома й открива изящно произведение на изкуството, което нейният прадядо е изпратил от Париж след края на Втората световна война. След дълги размишления Клер все пак заминава за френската столица, за да открие ателието, където е създаден необичайният подарък – маска на красива неизвестна жена. Под зоркия поглед на намусен майстор на отливки Клер попада на куп писма, които разкриват подробности за живота на непознатата, обезсмъртена чрез изкуството. Докато разнищва мистериите в живота й, Клер се натъква на неподозирани тайни от собственото си минало и осъзнава, че съдбите им са се преплели.

“Писма от Париж” от Джулиет Блекуел е чувствена и емоционална история, в която любовта и изкуството за пореден път са едно цяло. От една страна, романът е посветен на таланта на един артист да увековечи даден образ, на неговите музи и прилива на вдъхновение, на красотата и нейните превъплъщения, които виждаме изобразени като скулптури и картини. От друга страна, “Писма от Париж” е книга за тайните, които миналото крие, и за любовта като универсално лекарство, което да ти помогне да преглътнеш горчивината и да се насладиш на живота днес, а в конкретния случай – и на очарованието и магията на Париж.

“Писма от Париж” всъщност ни среща с две героини и ни разказва техните истории, които съдбата преплита по необичаен начин. Сабин ни връща във френската столица в края на 19-ти век, когато са се родили множество големи имена от сферата на изкуството. Тя е доказателството какъв ефект има музата върху своя художник, как обсебва мислите, но и сърцето му, но и как силният дух на една жена не може да бъде пречупен и вместен в рамка. Историята на Клер е по-мистериозна и макар да не е не така романтична,  тя също не остава имунизирана срещу любовта и романтиката на Париж. Докато героинята търси отговори на въпросите, които я вълнуват, тя научава множество любопитни исторически факти, свързани с различни художници и техните творби, и разчитайки на добър местен “екскурзовод”, какъвто е Арман, тя ни развежда из непознатия Париж, който остава скрит за туристите.

Мисля, че именно комбинацията на художествена измислица и исторически факти, на въображение и реалност е най-силният коз на книгата. Маската, за която Клер разказва и която я изпраща във Франция, наистина съществува и въпреки че мнозина са се опитали да отгатнат чие е лицето, което е изобразено на нея, тя все пак остава загадка и запазва тайната си завинаги.

И ако елементът на загадъчност не може да ви спечели, то самите герои от “Писма от Париж” със сигурност ще го направят. Клер е млада жена, която търси себе си. Тя е забавна, сърцата, неподправена, но комплексите, които са останали от детските й години, са оставили в нея едно постоянно чувство на несигурност и съмнение. Интересно е, че именно затворен и мистериозен човек като Арман успява да събори високите стени, които тя е издигнала. Французинът е талантлив, харизматичен, а трагичната му история го прави още по-привлекателен и интересен образ. За Сабин не мога да говоря много, защото не искам да издавам подробности и да ви развалям удоволствието от книгата, но признавам, че тя ме заинтригува повече. Зад ефирната й красота и деликатност стой момиче със силен характер, готово да рискува всичко, за да даде шанс на любовта си.

Мистерия, история, изкуство, любов, Париж. Ето ви 5 причини да прочетете “Писма от Париж” от Джулиет Блекуел!

1 comment

Калина Илиева 09.07.2019 - 21:11

Прекрасна книга! Препоръчвам я горещо. Чете се на един дъх.

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.