“Соленият вкус на вятъра” – Изабел Брум

by Хриси

Март се оказа доста напрегнат в емоционален план месец, затова се нуждаех от книги, които да ми помогнат да изпусна парата и да презаредя батериите. “Соленият вкус на вятъра” от Изабел Брум е точно такова попадение, а от страниците й се чува шепотът на морето и любовта.

“Соленият вкус на вятъра”:

  • Автор: Изабел Брум
  • Жанр: Романтика, драма
  • Страници: 280
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Ера

Холи е 29-годишна жена, която живее в Лондон и работи като служител в сайт, който продава дрехи. Има си сериозен приятел от година, който не може да се каже, че кара сърцето й да тупти, но тя се чувства късметлийка – Холи знае отлично какво е да нямаш или да се чувстваш сам. Когато научава, че е наследила къща на остров Закинтос от леля, за която не е подозирала, заминава, за да проучи въпроса. Едно пътуване, което трябваше да е кратко и да внесе яснота, се превръща в първата стъпка по пътя към щастието. Холи разкрива една по една тайните на майка си и на своята леля, среща се с нови и интересни хора, сред които чаровния й съсед Ейдан, но най-важното е, че на остров Закинтос Холи открива себе си! 

“Соленият вкус на вятъра” от Изабел Брум е идеалната компания за разпускане и малко бягство от реалността.  С ухание на море и на любовни вълнения, книгата те омагьосва също с дълбоко заровени семейни тайни, с история за любов, предателство и прошка, с обещание за ново начало и едно емоционално пътуване към остров Закинтос. Интересна и увлекателно разказана, тя успява да ни пренесе на слънчевите плажове на гръцкия остров, където главната героиня Холи учи най-важния урок – за да си щастлив, трябва да разполагаш със свободата да изразяваш себе си, да бъдеш истински и неподправен.

До голяма степен романът е посветен на идеята за дългия път, който човек извървява, за да открие себе си. Но за да започне това толкова значимо пътуване, той трябва да се върне в началото, към корените си. Холи не е разполагала с тази възможност – тя е имала трудно детство и нелек живот, затова когато попада във вихрушката от сложни семейни взаимоотношения, за които майка й никога не е говорила, Холи се чувства объркана и още по-изгубена. Съдбата й намигва закачливо, като я изпраща на остров Закинтос, за да припомни на Холи, че в любовта място за преструвки няма (буквално и преносно). А покрай любовните вълнения изкачат и истини, които най-после дават шанс на главната героиня да загърби миналото и да започне да пише начисто историята на живота си.

Романтичната нишка в книгата присъства ненатрапчиво, развива се наравно с личната драма на Холи, но успява да събуди любопитството и да те държи в напрежение. Признавам си, че Ейдaн спечели симпатиите ми от самото начало – чаровен, внимателен, той също си има  своите демони от миналото, но не им позволява да го завладеят. Успял е да открие в Закинтос хармонията и щастието да бъдеш такъв, какъвто искаш. Между него и Холи имаше много силна химия, с която авторката е успяла да зарази страниците на книгата, а така историята става още по-интригуваща. Хареса ми, че Ейдaн провокира Холи да не се крие зад маски, за да се хареса на някого, защото нейното истинско лице, на мила и талантлива млада жена, е не по-малко красиво от онова, което представя на останалите. И ако досега сърцето и тайните й са били затворени и държани под ключ, то май е време да се довери и да открехне вратата към тях.

Разбира се, не мога да пропусна и да не спомена нещо за Закинтос – другият важен “герой” в книгата. Хареса ми, че авторката е обърнала внимание на културата на гърците, на таланта им да се наслаждават на живота и да си почиват. Беше включила популярните курорти, разхождаше ни из красивите плажове, представяше ни както по-шумните и популярни, така и по-спокойните и уединени места на острова. В общи линии, кара те да мечтаеш и да плануваш лятната си ваканция.

Накратко, ако си търсите къде да избягате през уикенда, но пътят до Гърция ви се вижда дълъг, тогава отскочете на едно въображаемо пътуване до Закинтос в компанията на Холи и Ейдaн и се заредете със слънчево настроение от страниците на “Соленият вкус на вятъра” от Изабел Блум.

1 comment

Ирена 27.04.2020 - 16:45

Харесвам много образния стил на Изабел Брум.Успява да ме пренесе на мястото на действието винаги.Докато четях книгата бях убедена,че не съм у дома а с Холи на о.Закинтос.Определено ми допада описателния характер на местата,в които се озовават героите в нейните книги.Приятни са за четене и за разтоварване.

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.