“Оттатък рая” – Сали Кослоу

by Хриси

“Оттатък рая” от Сали Кослоу ни среща с журналистката Шийла Греъм, която ни разказва за голямата й любов с американския писател Франсис Скот Фицджералд, с когото има връзка през последните три години от неговия живот. Аз пък ви споделям защо това е един от най-интересните и завладяващи романи, които съм чела тази година.

“Оттатък рая”:

  • Автор: Сали Кослоу
  • Жанр: роман с биографични елементи
  • Страници: 344
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Софтпрес

Шийла Греъм е родена и отраснала в Англия, имала е трудно детство и нелек живот, но още от младежките й години личи, че я очаква бляскаво бъдеще. Тя трябва само да се пресегне, за да сграбчи всеки шанс, който съдбата й поднася. И Шийла го прави – така след известно време се озовава в Ню Йорк и благодарение на хапливия си език, харизматичната си натура и силния характер си спечелва собствена колонка в пресата. Шийла познава всички и всички знаят, че ако искат проектите им в Холивуд да успеят, не бива да подминават името й. Тогава се запознава с Фицджералд и светът й се преобръща…

“Оттатък рая” ми влезе под кожата още с първите страници и определено е книга, която грабва вниманието – кани ни на частна обиколка в зората на бляскавия Холивуд, когато се раждат звезди, а имена на писатели и сценаристи, като това на Фицджералд, се утвърждават или отпадат. Много е изписано за брака на Фицджералд и съпругата му Зелда, но като че ли другата му голяма любов, с която е прекарал последните години от живота си, остава пренебрегната. А самата Шийла е забележителна жена, която има какво да разкаже, и това прави историята още по-интригуваща.

Бих казала, че романът проследява две линии – едната ни запознава по-отблизо с противоречивия, но без съмнение борбен характер на Шийла, с нейното израстване от бедно момиче в успяла жена, а другата ни разкрива подробности около отношенията й с Фицджералд. Първата среща между нея и писателя разпалва пожар от чувства и у двамата, а огънят е толкова силен, че е способен да ги унищожи. Това е пламенна, голяма, стихийна любов, която обаче е и обременена от товара на една провалена кариера, от депресия, удавена в алкохол, от подписа под едно брачно свидетелство, което така и не бива развалено. Лъжливи обещания и романтични химери. Всъщност любовта е лесната част, проблемът е във връзката. За Шийла Фицджералд е като наркотик и макар пиянските му изпълнения и собственият му саморазрушителен характер да заставаха на пътя им неведнъж, тя не можеше да се откаже от него. Нещо повече – склонна е да се примири с идеята, че той никога няма да е изцяло неин и винаги ще го дели ту със Зелда, ту с бутилката.

Чрез Шийла авторката въвежда и темата за разделението между бедни и богати – въпрос, който самият Фицджералд е коментирал в творбите си. Усещането да нямаш, да си лишен от избор, да се налага да правиш компромиси със себе си в името на твоето оцеляване остава запечатано дълбоко в спомените и в сърцето, затова независимо колко напред бе стигнала Шийла, тя винаги изхождаше от позицията на момиче, отраснало в бедност. А толкова се стараеше да заглуши гласовете от миналото си! Да си призная, често имаше моменти, когато асоциирах героинята й с любимия ми Гетсби. Шийла добре знае, че за да станеш Някой, трябва да познаваш правилните хора, и тя не се срамува да използва остроумния си характер, кокетната си натура и красивото си тяло, ако това би й гарантирало по-добър живот. Живот, далече от бедността. Нищо, че в очите на другите ще бъде поредната златотърсачка.

“Оттатък рая” със сигурност не е просто още една биография за Фицджералд. Намирам за я много по-емоционална и въздействаща книга, а комбинацията между факти и художествена измислица я прави някак по-лична, като изповед на една влюбена жена, каквото е била Шийла. Някои ще видят в нея патологична лъжкиня, която е готова да съчини всякакви истории за себе си, за да се издигне, и по същата причина – да напише всякакви жълтини по вестниците, за да получи вниманието, уважението или страха на всички в Холивуд. За други тя ще е упорита, амбициозна, силна жена, която се е оттласнала от дъното, и се цели към върха. За мен тя бе просто жена, влюбена в неподходящия човек.

Още много мога да говоря за “Оттатък Рая” – за динамиката и енергията, с която свързваме Холивуд през 30-те и 40-те години, за надпреварата във филмовата индустрия, за жаждата за новини и клюки на таблоидите, за амбицията на хората да станат звезди, за любовта като муза на един творец, за саможертвите и компромисите в името на любимия човек. И още, и още…Но спирам, защото е книга, която човек просто трябва да изживее.

“Оттатък рая” от Сали Кослоу разказва за една голяма, опияняваща любов – вдъхновяваща и драматична, пристрастяваща и токсична.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.