“Винаги ще има Коледа” – Джени Хейл

by Хриси

До всички Гринч-овци навън (или тук в интернет пространството) – никога не е твърде рано за малко коледен дух! Затова по традиция още от ноември се настройвам на празнична вълна и книгата “Винаги ще има Коледа” от Джени Хейл на издателство Хермес ми пристигна тъкмо навреме за случая!

“Винаги ще има Коледа”:

  • Автор: Джени Хейл
  • Жанр: Романтика, дамска проза
  • Страници: 288
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Хермес

Наближава Коледа, а животът на Ноел е абсолютна каша. Тя трябва да се грижи за шестгодишния си син Лукас, но ето, че остава без работа точно преди празниците. Не стига това, ами и семейната пекарна, за която Ноел е обещала на покойната си баба да се грижи, предстои да бъде затворена. Необходими са спешни мерки и бързи действия, затова без много да му мисли, Ноел приема работата да се грижи за възрастния богаташ Уилям Харингтън и заедно с Лукас се нанасят в имението. Оказва се, че старецът също има своите тайни и може би Ноел ще му помогне да се помири с миналото си. Тя смята да вдъхне малко коледна магия в дома на семейство Харингтън, но не се е отказала и от плана си да съживи пекарната. В сметките не влиза единствено да се влюби, още повече в работохолик като Александър Харингтън. Ще успее ли Ноел да подреди живота си до Коледа?

Някои хора гледат коледни филми, за да се настроят за празниците. Други слушат музика, трети четат тематични книги, а четвърти като мен правят всичко накуп. Истината обаче е, че трудно се намират интересни коледни истории, които да ти задържат вниманието и които да комбинират добър авторски стил и увлекателен сюжет, в който Коледа да бъде герой, а не просто фон. За късмет покрай издателство Хермес попаднах на книгите на Джени Хейл и след като миналата година “Коледни пожелания и бисквитени целувки” ме настрои на предпразнична вълна, тази година с усмивка и нетърпение приветствах “Винаги ще има Коледа”.

“Винаги ще има Коледа” е сладка, приятна и непретенциозна история, която направо ще ви стопли сърцето. В нея се говори за семейството и домашния уют, за традициите около празниците и обичта към близките, за идеята, че никой не трябва да бъде сам на Коледа и че коледните празници са магия, защото ни припомнят кои са истински важните неща в живота, а именно – любовта и подкрепата на най-близките ни хора. Подаръците са бонус, който засвидетелства грижовност и признателност, и наистина ни правят щастливи, защото са знак, че някой мисли за нас.

Това, което най-много ми хареса във “Винаги ще има Коледа”, беше фактът, че съчетава няколко сюжетни линии. От една страна, ме привлече романтиката в зараждащата се любов между Ноел и Александър – обстоятелствата около връзката им са малко по-сложни, затова ми беше любопитно да видя как ще се развият отношенията им. От друга страна, имахме си един възрастен и самотен мъж в лицето на Уилям Харингтън, който постепенно се отпуска пред Ноел и разказва за голямата си и неизживяна любов, за грешките, които е допуснал в миналото и които не знае как да поправи. Мистериозната жена от спомените му, принудителната раздяла, лоялността на втората му съпруга правят историята още по-комплексна и драматична. И накрая, да не пропуснем симпатичната пекарна, която не е просто семеен бизнес, а ковчежниче за спомени от детството на Ноел, за миговете, които е прекарала в компанията на любимата си баба – дали ще успеят да я спасят и ще помогнат ли стратегиите на главната ни героиня, за да съживи това уютно местенце? Има ли желание, има и начин.

Имаше един момент в книгата, който се превърна в моя любим момент от “Винаги ще има Коледа” – когато Ноел украси стаята на Уилям. Възрастният мъж повтаряше, че няма нужда от елха и украса, но тя не му обърна внимание. Внукът му Александър пък беше толкова погълнат от работата, че не забелязваше красивите венци и гирлянди, които прислугата вече беше наредила. Истината е, че всички имаме нужда от коледен дух, дори тези, които се бунтуват срещу него. Коледа е любов, топлина, усмивки, щастие, красота, спомени, сплотеност, подкрепа. Коледа е богатство, което не се измерва в пари, а в жестове и споделени моменти. Защо да се лишаваме от тази магия?

Освен всичко останало, “Винаги ще има Коледа” от Джени Хейл създава перфектното, предпразнично, хюга настроение. Затова, ако и вие като мен искате да се наслаждавате по-дълго на коледния дух, тогава бързо към книжарницата!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.