“Хюга ваканция” – Роузи Блейк

by Хриси

Книгите са магия! Удивлявам се как понякога успяват да ни намерят точно когато се нуждаем най-много от тях. Не знам дали те ни чуват, или по-скоро ние долавяме техния шепот, но знам, че се откриваме взаимно и това е важното. Благодарна съм на “Хюга ваканция” от Роузи Блейк, че ме намери, защото имах отчаяна нужда от такава история.

“Хюга ваканция”:

  • Автор: Роузи Блейк
  • Жанр: Дамска проза
  • Страници: 272
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 1 водеща, но общо 3
  • Издателство: Хермес

Клара е млада жена от Дания, която пътува, за да избяга от мислите и спомените си за нещо, което наскоро е разтърсило живота й. Тя не планира да се застоява в английското градче Юлетроп, но явно съдбата има други планове. След като Клара научава, че собственичката на последния работещ магазин в града мисли да затвори и да замине, тя предлага услугите си. Магазинчето е за детски играчки и Клара вярва, че с правилния подход и отношение ще успее да го съживи, а с него може би ще разбуди и жителите на Юлетроп. Трябва само да приложи принципите на хюга, които са в кръвта й, и всичко ще се подреди. Има само един, който не споделя мнението й, и това е Джо – синът на собственичката на магазинчето, който е погълнат от студения корпоративен живот на Лондон. Ще успее ли Клара да го зарази с хюга и да разтопи сърцето му?

Напоследък съм попаднала в някаква вихрушка от задачи, работа, идеи, които все не остава време да подредя и осъществя, и умората лукаво ме приканва да се отпусна в прегръдката й, но аз не се давам лесно. Миналата събота реших да паузирам всичко и просто да почета. Нямах конкретни очаквания към “Хюга ваканция”, просто търсих история, която да ме разсее и с която да си почина. А тя направи толкова повече!

Ще бъда максимално ясна – “Хюга ваканция” от Роузи Блейк е любов! Топла, приятна, сърдечна – книга, която те изпълва с енергия, вдъхновение и добрина. Хапче за всяка погълната от рутината душа, която иска да си припомни какво е да се наслаждаваш на живота. Историята ни учи да живеем в настоящето, да отделяме време, за да се насладим на малките моменти и да ги оценим, защото те правят дните ни по-пъстри и красиви. А в ролята на учителка беше симпатичната и приветлива Клара, която е закърмена и отгледана с хюга.

В основата на “Хюга ваканция” е хюга философията за живота (шокиращо, знам!), вплетена с много финес между историята на една объркана и изгубена млада жена, която търси нов път, по който да поеме, и дом, който да я приюти. Почитател съм на идеята, защото вярвам, че този тип мислене прави хората по-добри. Хюга се крие в домашно приготвената храна, чийто аромат изпълва кухнята; в приглушеното осветление и чашата вино след дълъг ден; в блаженството да се отпуснеш върху току що сложените меки завивки. Но както Клара каза в книгата, хюга не е само свещи и декор. Хюга е в близостта между хората, в усмивката, с която посрещаме другите, в споделените вечери, в малките жестове, в изгревите и залезите, за които сме благодарни. Хюга е доверие, добрина, приятелство, любов.

Не става въпрос само за свещи и разни предмети, а по-скоро за това какво приемаш за приоритет в живота си. Има такова разбиране, че ако сме си у дома, заобиколени с приятели, семейство, добра храна и красиви предмети, тогава ще имаме идеалното хюга време.”

Страшно ми допадна идеята за магазина за детски играчки, които Клара като магьосница превръща в приказно кътче за малки и големи. А всъщност магията се оказа смесица от желание, въображение, сръчност и организация. Хареса ми също, че авторката ни прави свидетели на промяната в малкото градче, в жителите и, разбира се, в Джо – работохолик, който е забравил  какво е да си изключиш телефона и да се насладиш на моментите на тишина и домашен уют.

“Хюга ваканция” от Роузи Блейк е идеалната компания за студените месеци. Не съм сигурна чия ваканция има предвид авторката в заглавието – тази на героите от книгата, или моята няколкочасова зареждаща почивка сред страниците на тяхната история. Убедена съм обаче, че ще се почувствате много хюга, докато четете “Хюга ваканция”.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.