“Карта от звезди и сол” – Дженифър Зейнеб Джукхадар

by Хриси

Трудно е да започнеш ревю на книга като “Карта от звезди и сол” от Дженифър Зейнеб Джукхадар – кара те да се възхищаваш на човешкия дух, който се бори до край за оцеляването си, но и част от теб го презира заради насилието, на което е способен, и нещастието, на което обрича останалите.

“Карта от звезди и сол”:

  • Автор: Дженифър Зейнеб Джукхадар
  • Жанр: Съвременна проза
  • Страници: 272
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Егмонт

Нур е на 12 години. Първите 10 е прекарала в Америка, където е и родното й място. След смъртта на баща й обаче семейството й се мести обратно в Сирия, откъдето са майката и сестрите на момичето. Сирия обаче не е онова място, за което те си спомнят – от нея лъха на барут, разруха и смърт. Нур и близките й успяват да се спасят от поредната бомба, която за малко не ги убива, и така започва нейното пътешествие, без посока, но с една цел – спасение. Компания по пътя й правят спомените й за вечерите, прекарани с баща й, когато той й е разказвал приказки за смелата Роя, която е била чирак на картографа Ал-Идриси, и нейните славни приключения в Средния Изток.

Трябва ли да има поука? Може би животът просто си тече, а времето диша безспир. Страданията по пътя ни идват и си отиват. А хората – някои добри, други лоши – живеят поколение след поколение под звездите.”

Историята на Нур е фикция, плод на въображението на една талантлива писателка, но всъщност е вдъхновена от реалната обстановка в Сирия и съдбата на бежанците. Разказ за войната, но не онази, за която сме свикнали да четем, а тази, за която слушаме по новините днес. Колко са момичетата като Нур, които са останали без дом, изгубени, объркани, забравени…Колко ли са като нея тези, които всеки ден губят свой близък при поредната паднала бомба, която е разрушила сгради, семейства, съдби…

Не забравяй, че историите облекчават болките на живота, а не на смъртта. Хората си мислят, че смъртта боли, а всъщност само животът наранява.”

Но “Карта от звезди и сол” не е книга, която се концентрира върху политическия проблем, а по-скоро върху чисто човешкия. Представлява комбинация между две истории – едната е тази на 12-годишната Нур, която е била принудена да порасне преждевременно и да се откъсне от илюзорния свят, за който баща й е разказвал приказки. Другата е посветена именно на този измислен свят, където живее Роя – смело момиче, което се бие с чудовища и побеждава злото. Приказките за Роя са единственият подарък, който Нур е успяла да запази като спомен от баща си, а той е по-ценен от всеки друг, защото й предлага възможност за бягство, макар и само във въображението. Дава и надежда, че винаги има изход. За читателят пък е глътка въздух от иначе напрегнатия и кошмарен сюжет на историята, която се пише в наши дни; идеалното съотношение между мистиката и магията, характерни за арабската култура.

В земята най-скъпоценните камъни са невзрачни. Истинският им цвят се крие под калта. Ако си търпелив и ги излъскаш с шкурка и парцал, красотата им ще блесне.”

“Карта от звезди и сол” е много изразителна и сетивна книга. Докато четеш, чуваш вълните на морето, вкусваш солената вода, усещаш парещото слънце в пустинята. Нур има способността да описва и свързва всичко с някакъв цвят, затова разказът й е колоритен, пъстър, изтъкан от множество емоции. Често се случваше да забравя, че Нур е само на 12, защото в нея имаше повече кураж и сила, отколкото в много други по-възрастни от нея. Беше наследила мъдростта и знанията на родителите си, които я учеха как да не изгуби себе си и връзката със семейството и родината си, когато всичко около нея се руши.

В живота има по-лоши неща от белезите. Това, че загубих кост, не означава, че другите ми кости са счупени.”

Първоначално ми беше малко трудно да се потопя в книгата – историите на Нур и Роя ми се струваха толкова различни, но постепенно ме погълнаха и всъщност видях, че много си приличат. Не крия обаче, че тази на Нур ми беше по-интересна и вълнуваща.

– Но ако Бог чува въпросите ни, не дали разбираме отговорите?
– Някои въпроси имат отговори, които не разбираме. Но ако имаш търпение и чакаш, може да разбереш повече, отколкото си очаквал.”

Накратко, “Карта от звезди и сол” е прекрасно написана, емоционална и трогателна история, която подарява надежда на едни, сила на други и отваря очите на трети. Ако сте от последните, значи сте щастливци – Нур няма вашия късмет.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.