10 любими цитата от “Търговец на щастие”

by Хриси

Една от причините да обичам толкова блога си и да съм му така отдадена са хората, с които ме “среща” и без които може би нямаше да имам късмета и удоволствието да прочета някои наистина хубави книги. Така се получи и с “Търговец на щастие” от Неделчо Димитров, затова бързам да ви споделя любимите ми цитати от нея.

“Търговец на щастие”:

 • Автор: Неделчо Димитров
 • Жанр: Съвременна проза,
 • Страници: 240
 • Година на издаване: 2018
 • Гледни точки: 1
 • Издателство: Потайниче

Добър или лош човек е Динго? Търгува ли той наистина с хора, или напротив – намира правилния път към щастието за всеки от тях? Когато приятелят му Флоранте го запознава с  филипинката Никол, Динго не очаква нейните очи да се превърнат в огледало, в което никога да не му омръзва да се оглежда. Никол се е примирила с живота си и жадно попива знанията, които новата й приятелка Ралука й дава, макар самата тя да е извор на мъдрост и любов. Може ли обаче Динго да обича, каква е любовта за него и прощава ли съдбата грешките ни, или рано или късно ни наказва за тях?

“Търговец на щастие” е от книгите, които впечатляват с изразителен стил и деликатен емоционален оттенък. Това е книга за любовта, но не погледната от романтичната й страна, а по-скоро от философската, затова провокира и много размисли и въпроси. Книга за мъжа и жената, за отношенията в една двойка от страстните целувки до дребнавите спорове, за сродните души и сигурните знаци, които посочват, че са се открили, за приятелството и предателството, за щастливия и тъжния край в живота. Историята в “Търговец на щастие” е от тези, които могат да имат толкова тълкувания, колкото и читатели, затова се въздържам от крайна оценка и подробно ревю. Вярвам, че е книга, която всеки лично трябва да изживее и прочете, за да си отговори сам на въпросите, които авторът повдига. Аз лично все още не мога да преценя дали краят беше справедлив и се радвам, че не съм в ролята на съдник…

Затова пък нямам никакво съмнение колко много харесах стила на писане на автора и така колекцията ми с цитати се увеличи с няколко изключителни примера. Споделям част от тях:

 1. “Къде има обещание за вечно щастие и кому е нужно? Всяко чувство, превърне ли се в константно, губи стойността си.
 2. “Не ти е нужен ключ да я заключиш, но ти е нужен да я отключиш…Точно като хората. Лесно е да заключиш някого, но ти е нужен правилният подхода и ключ, за да достигнеш до душата му.”
 3. “Осмица, Флоранте! Любовта е осмица, защото осмицата е като знака за безкрайност, а любовта е безгранична.”
 4. “Първото основно правило на харизматичните хора е, че те пазят фокуса върху околните, а не върху себе си.”
 5. “Някои думи остават завинаги в съзнанието, затова начинът, по който ги използваме, е от съществено значение.”

 6. “Истинската любов те възражда. Дори да се бори да превъзмогне любовта към жена, която е обичал двайсет години, то в новата любов той ще покаже онази част от себе си, която дълго е таил. Само любовта знае как да възроди душата.”
 7. “На света няма нищо по-ценно от времето, освен човека, на когото го подаряваме.”

 8. “Знаеш ли каква е разликата между едно красиво лице и един искрящ ум и един красив ум и  едно искрящо лице? …В едното ще се влюбиш, а с другото ще общуваш.”
 9. “Човек се влюбва в недостатъците на отсрещния, добрите черти в характера ги приема за даденост, затова и след като променим човека, когато обичаме, любовта ни изчезва.”
 10. “Ако обичаш някого истински, напиши името му във форма на кръг, а не на сърце, защото сърцата може да бъдат разбити, а кръговете се въртят вечно!”

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.