“Тайната рецепта за втори шанс” – Дж. Д. Барет

by Хриси

“Тайната рецепта за втори шанс” от Дж. Д. Барет беше от книгите, които набелязах за месец май, но едва сега стигнах до нея. Чакането обаче си заслужаваше – рядко се намира история, която така да ме разсмее. Предварително ви предупреждавам обаче да заключите хладилника, докато я четете!

“Тайната рецепта за втори шанс”:

  • Автор: Дж. Д. Барет
  • Жанр: Дамска проза, чиклит, романтика
  • Страници: 336
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Хермес

Луси е отличен шеф готвач, но досега е живяла в сянката на съпруга си, който непрекъснато си е присвоявал нейните заложби и идеи. Когато Луси решава, че е време да остави брака си и общото им заведение зад гърба си, тя попада на място, което мисли да превърне в новия хитов ресторант в града. За целта трябва солидна инвестиция, много труд и още повече късмет. Това, което не й липсва обаче, са любов и амбиция. В “Съдба” Луси намира вдъхновение, скрито между страниците на червен тефтер, изписан с рецепти, и в закачливата усмивка на друг шеф готвач – Франки. Какви ли ще ги надробят двамата?

“Тайната рецепта за втори шанс” носи настроение още щом я погледнете. Забавна, приятна и разтоварваща, в нея се разказва за възможностите, които съдбата ни подхвърля, а ние трябва да оценим и използваме; за любовта, която не признава граници и прекрачва дори тези между живота и смъртта; за приятелството, което ни крепи, когато имаме чувството, че всичко около нас рухва.  И разбира се, за кулинарията – съвършената порция страст, вълшебство и отдаденост, гарнирана с любов и въображение.

Не вярвам в призраци. Всъщност не е така, вярвам, обаче ми се иска да не вярвам. Вярвам, че призраците на разочарованието и провалените връзки могат да те преследват цял живот. А провалът сам по себе си е злонамерен призрак…”

Гледали ли сте “Дух” с Деми Мур и Патрик Суейзи (много любим мой филм)? Е, “Тайната рецепта за втори шанс” е подобрено издание, защото предлага повече емоция, съспенсът се усеща по-силно, а историята е разказана с двойна доза чувство за хумор. Основната идея е, че когато в живота една врата се затваря, не трябва да се паникьосваш, а да отвориш прозореца и да скачаш в дълбокото. Така прави Луси, след като установява, че с брака й е свършено, а кариерата й се нуждае от побутване в правилната посока. Съдбата обича смелите, нали?

Понякога, когато няма алтернатива, животът сам си намира пътя…”

Аз обаче няма да ви разказвам за любовния живот на Луси, който повярвайте ми, е повече от шантав. Бях впечатлена от начина, по който авторката говори за храната. Всяка съставка се превръщаше в метафора, вкусовете и ароматите създаваха спомени, навяваха асоциации, предизвикваха експлозия от чувства. От ястията се раждаха прекрасни сравнения, които описваха с точност всяка ситуация, в която попадаше главната героиня. А най-хубавото е, че в книгата има рецепти, които може да опитате – първа в списъка ми е тази за палачинки, но определено няма да пропусна и тази за двойно печено суфле с грюер.

 

 

Бих искал да отдам почит на скромното яйце. То ми спаси живота в няколко случая. От непретенциозното начало в нечия диета – сварено, върху препечена филия, до висотата на суфлето – яйцето е душата на френската и английската кухня. Какъв би бил животът без сосовете холандез и беарнез, без палачинки, без киш? Бог ми е свидетел, че се нуждаете от стабилно количество яйчен крем, за да се справите с живота. Малко други неща доставят такова удоволствие като това да направиш бъркани яйца или омлет с раци и естрагон за новата си любима в началото на деня й. Колко празен би бил животът, ако нямаше мус…”

Главните герои са най-симпатичната и странна двойка, която може да срещнете в такъв тип роман. Както Луси, така и Франки е отдаден на готварството и го е превърнал не просто в своя професия – това е животът му (или поне е бил). В главата му се въртят всевъзможни комбинации от подправки и съставки и макар години по-късно, късметът му се усмихва, като го среща с човек, с когото може да сподели страстта си. Луси и Франки са като солта и пипера – на теория двамата могат един без друг, но пък какви чудеса творят, когато са заедно…

Думата “вкусно” е напаст, която принизява дълги часове вдъхновение, умение и труд и ги превръща в прозаично клише, подходящо за щанд в мола.”

“Тайната рецепта за втори шанс” е книга, която горещо препоръчвам за лятната ви почивка. Ще ви разсмее, ще ви разчувства, ще завладее сетивата и въображението ви. Единственият недоволен ще е вашата диета, защото няма как апетитът ви да не бъде засегнат след цялата феерия от вкусове и аромати.

П.П. Ако харесвате книги, в които се говори за кулинария, тогава задължително трябва да прочетете “The Opposite of You” от Rachel Higginson 🙂

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.