5 причини да се сдобиете с илюстрованото издание на “Фантастични животни”

by Хриси

Бях в трети клас, когато за пръв път попаднах в магическия свят на Дж. К. Роулинг. Беше любов от пръв поглед! С мъка се разделих с любимите си герои от поредицата за Хари Потър, когато тя приключи, затова новината, че авторката има още приказни истории, бе посрещната от мен меко казано с възторг. Държа в ръцете си илюстрованото издание на “Фантастични животни и къде да ги намерим” и не мога да не ви изброя поне 5 причини, които да ви убедят, че и вие трябва да си го купите.

Преди повече от 16 години се сдобих с първата си книга на Дж. К. Роулинг и до днес няма ден, в който да не ми се иска всичко, за което тя говори, да беше реалност. Не ме разбирайте погрешно – светът, който Роулинг рисува не е розов, нито съвършен, но той е пъстър, различен, сърдечен и най-вече провокира въображението ми както никой друг, за който съм чела. Историите й са перфектната доза фантазия, от която се нуждае умът ми, за да не закърнее от драмите и проблемите, които са ежедневен спътник на порасналите деца. Важно е човек да съхрани вярата си в приказното – магията може да не вирее по нашите ширини, но пък за нея има чудесни условия вътре в сърцата ни.

Не е тайна, че около “Фантастични животни и къде да ги намерим” се заговори повече покрай едноименната екранизация, която държа да отбележа, е направена доста добре. Стана ясно, че историята за живота на Нют Скамандър ще има продължение, затова беше логично първоначалното издание на учебника му да бъде преиздадено и обновено. Самият той може да няма собствена книга, но “Фантастични животни и къде да ги намерим” е най-близкото, което читателят може да получи като досег с магическия свят на зоомага.

Малко информация за книгата: Учебникът е писан от името на Нют Скамандър – доста е изчерпателен и може би затова е толкова лесно да повярваш отново в магията. Включва кратко предисловие, урок за дефиницията и класификацията на животните и обяснение защо магизоологията е важна. Животните са подредени по азбучен ред, а под името на всяко е показана колко опасно или интелигентно е то. Представени са 90 уникални екземпляра, а в края на книгата ще намерите и показалец, по който да се ориентирате.

Получих “Фантастични животни и къде да ги намерим” като коледен подарък и сега гордо краси библиотеката ми. Споделям с вас 5 причини, защо да се сдобиете и вие с илюстрованото издание на книгата.

  1. Красивите илюстрации – луксозното издание има твърди корици, а хартията, на която е отпечатано, е по-плътна и приятна на допир в сравнение с първото издание. Затова и цената й е по-висока. Но такива илюстрации, като тези тук, се нуждаят от по-специално отношение. Картините на магичните животни са много наситени, ярки и живи. Личи си, че са правени с внимание и усет към детайла, така че всеки представен вид да не изглежда като поредната фантазия на автора, а като извадена скица на експонат от природонаучния музей. Някои от илюстрациите са доста мащабни – например тези за драконите, най-големият от които заема цели три страници.
  2. Магьоснически език – бях забравила способността на Роулинг да ражда думи, които мъгълският ни свят не познава. Магическият й речников запас е доста богат (и бих казала забавен): билиуиг, съчко, фупър, полупотайник,гриндилоу, джобърнол, нунду, птицедракон и още много други. Не ви ли стана любопитно да разберете повече за тях?
  3. От носталгия по Хари Потър – не може да сте фенове на поредицата за Хари Потър и да не ви се прииска да се върнете отново в неговия свят. Колко пъти Хърмаяни разнасяше учебника на Нют Скамандър и правеше справки със съдържанието му? Смятам, че почитателите на Роулинг са развили зависимост към историите й за магьосническия свят – зависимост, която известно време беше в застой, но сега отново има откъде да черпи сили и вдъхновение. В учебника ще видите отново драконите, които бяха включени в “Хари Потър и огненият бокал”, хипогрифа от “Хари Потър и затворникът от Азкабан”, базилиска от “Хари Потър и стаята на тайните”, както и феникс като Фоукс на Дъмбълдор.
  4. Развива въображението – мисля, че книгата е подходяща за малки и големи, защото едно от предимствата й е, че развива въображението. Предоставя ти възможност да развихриш фантазията си и да си представиш, че тези животни наистина същестуват. Да си помечтаеш за един симпатичен душко, който хем да те ядосва, хем да те радва?
  5. Колекционерска стойност – от известно време насам ограничих значително купуването на книги на хартиен носител и вече събирам само издания, които имат по-висока стойност за мен. Липсата на повече пространство ме превърна в колекционер на специални издания. Ако обичате фентъзи книги, фенове сте а Роулинг и харесвате енциклопедични издания, тогава илюстрованото издание на “Фантастични животни и къде да ги намерим” със сигурност заслужава място в личната ви колекция.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.