“Разплата” – Лекси Блейк

by Хриси

Лекси Блей е автор, който отдавна ми беше попаднал в полезрението – бях срещала добри отзиви за нея, а и историите от книгите й звучат интригуващо. Затова, когато “Разплата” излезе у нас, се възползвах от възможността да се запозная с творчеството й. Какво да ви кажа – жената знае как да привлече читателското внимание и най-вече да го задържи, така че май ще трябва да си организирам маратон с останалите книги, които е издала.

“Разплата”:

  • Автор: Лекси Блейк
  • Жанр: Романтика, Съспенс
  • Страници: 376
  • Година на издаване: 2017
  • Гледни точки: 2
  • Издателство: Ибис

Карли Фишър е добър човек – съвестен служител, има талант и усет към детайлите, мила е с хората и пленява с очарователна усмивка. Това, което няма, е късмет. Карли работи като асистент за една от най-противните и взискателни жени в бизнеса. Шефката й е безскрупулна, жестока и способна на крайности, за да получи своето. Затова, когато разбира, че съпругът на Карли (служител в същата фирма), е откраднал милиони от нея, се възползва от ситуацията и отправя ултиматум към служителката си – или ще й служи вярно и ще си мълчи, когато се налага, или неин много близък човек ще пострада. Така Карли се оказва разведена, с бивш съпруг в затвора, който дори от там й създава грижи, и с началничка, която е по-скоро робовладелец. Тук на помощ идва Брандън Лолес – най-малкият от четирите деца на фамилията Лолес, които са решили да разгадаят мистерията около убийството на родителите им и да отмъстят за тях. Сред заподозрените за убийството е шефката на Карли, затова Лолес се нуждаят от вътрешен човек. Бран избира да е честен с Карли и с откритост да я привлече на своя страна, за да им съдейства в плановете им. Плюс това е ясно, че между двамата има силна химия, която не е за пренебрегване. Докато Бран и Карли градят плахо връзката си, която от умело прикритие се трансформира в страстна любов, те са принудени да се борят с мафиоти от затвора, да манипулират мнителната й началничка и не на последно място – да открият повече информация около убийството на семейство Лолес.  А като че ли случаят вместо да се разплита, става все по-сложен…

“Разплата” на Лекси Блейк е втора книга от поредицата “Lawless”, но за мен беше първа – още не съм имала време да прочета “Без милост”. Това обаче не ми попречи да проследя сюжета, а като че ли дори ме направи по-любопитна за това, което съм изпуснала. Така че поредността не трябва да ви притеснява.

Вместо да търсите интересен филм за вечерта, спокойно може да отворите “Разплата”, да се запознаете със семейство Лолес и да се потопите в техния свят – пълен с убийства, заплахи, жажда за мъст и надпревара с времето. Книгата има всичко необходимо, за да задържи вниманието и постепенно да ви пристрасти към историята на Дрю, Райли, Бран и Мия Лолес. Представена е като любовен роман, но според мен е идеалната комбинация между съспенс и романтика. В нея има страст, любов, горещи сцени, адреналин, но също така мистерия, напрежение и много загадки, които вместо да намират своите отговори, повдигат нови въпроси. Сюжетът е динамичен, с изненадващи обрати и разкрития, а в романтичен план връзката на Карли и Бран също има своите върхове и спадове, тоест не е класическата захаросана история за любов от пръв поглед.

Държа да отбележа, че Лекси Блейк пише леко и много увлекателно. Книгата бързо завладява, като за това допринасят и образите, които авторката е включила. Главните герои разбира се са Бран и Карли. Бран е модерният рицар на бял кон, който изпитва нужда да помогне на всяка изпаднала в затруднение жена – комплекс, който е развил с годините. От друга страна обаче, той не е принцът от приказките, защото също си има своите демони, които помрачават душата му – призраци, с които той се бори, но и които не се предават лесно. На фона на колоритния му образ този на Карли малко бледнее. Лесно ще я харесате заради приветливата й натура и добродушния й (може би леко наивен) характер. Карли е типичната изпълнителна служителка, на която животът не спира да раздава лоши карти – и в работата, и в личния живот. Докато съдбата не я среща с Бран – в него тя вижда спасение, но май ролята на спасител е разпределена за нея.

Хареса ми, че второстепенните образи са също толкова харизматични и важни за изграждането на сюжетната линия – вниманието на авторката не е концентрирано единствено върху любовта между главните герои, а проследява и отношенията им с приятели и роднини, без чиято подкрепа Бран и Карли не биха се справили в много от ситуациите. Неусетно читателят се привързва към създадената от тях общност и иска да научи по нещо повече за всеки от членовете й. Лично аз съм любопитна да прочета историята на Дрю (най-големият брат Лолес) и доколкото разбирам, следващата книга ще е посветена именно на него.

Естествено, имаше някои моменти, когато художествената измислица надделяваше и разказаното звучеше прекалено режисирано. Не крия също, че стилът на писане не е пример за някакъв изключителен,висш пилотаж в литературата, но пък и на кино като ходим, не искаме да гледаме само филми, номинирани за Оскар. Понякога просто ти трябва история, която да  те откъсне от реалността – “Разплата” е точно такава.

И така, накратко – искате динамичен сюжет като от сценарий на филм, вълнението и трепетите, присъщи за любовен роман, и напрежението, което изпитвате, докато четете заплетена мистерия. Тогава “Разплата” от Лекси Блейк може би е идеалният избор за вашия вкус.

1 comment

Paris_love 30.12.2017 - 19:01

Поредното хубаво ревю 🙂 Вчера започнах книгата и усещам ,че ще ми хареса даже повече от първата. Весели празници 🙂

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.