“Дневникът на Ноел” – Ричард Пол Евънс

by Хриси

През лятото времето така и не стигна да прочета предишната книга на Ричард Пол Еванс, но пък на тази не успях да устоя и се радвам, че посегнах към нея. “Дневникът на Ноел” е топла история за неочакваните подаръци, които съдбата ни прави, за щастието да намериш любовта – тъкмо за Коледа.

“Дневникът на Ноел”:

  • Автор: Ричард Пол Евънс
  • Жанр: Дамска проза
  • Страници: 230 стр.
  • Година на издаване: 2021
  • Гледни точки: 1 основна
  • Издателство: Сиела

Джейкъб Чърчър е сред най-продаваните писатели с внушителен брой фенове. Но зад успешната му кариера стои един затворен и до известна степен самотен човек, който не се е прибирал в родния си град от почти двайсет години. Но когато получава обаждане, че майка му е починала, предприема пътуване до дома, което може би ще му донесе отговорите, които винаги е търсил. Дни преди Коледа Джейкъб се озовава отново зад вратите на една къща, която никога не е била дом за него. Стаите са заринати с боклуци и отдавна забравени вещи и той се впуска в начинанието да се освободи от всичко ненужно, включително и лошите спомени. Когато на вратата му се появява красива жена, чиято съдба също е свързана със семейството на Джейкъб, двамата решават да обединят усилията си и да научат истината за едно потънало в прах и тайни минало. А тя може би се крие съвсем близо до тях – сред кулите от кашони стои забравен стар дневник, който дълги години е пазил най-съкровените мисли на своята собственичка. По Коледа се случват чудеса и може би е настъпил моментът Джейкъб да намери липсващото парченце от един сложен пъзел. А с него най-после ще открие и любовта.

Увлекателна и интригуваща – така бих описала най-общо книгата “Дневникът на Ноел” от Ричард Пол Евънс. Приятен роман, в който се прокрадва романтика, лек философски оттенък и щипка загадъчност, и всичко е поръсено с магията, която витае около коледните празници. Историята върви динамично и още с началото успява да привлече читателското внимание като представя главния герой в необичайна светлина. Защото във време, в което човек търси топлината на домашния уют и се радва на обичта на своите близки, Джейкъб Чърчър обичайно избира самотата и уединението. Този път обаче съдбата го заставя да се изправи срещу демоните от своето минало и да спре да се крие зад романите, които пише, а да потърси истината там, където е започнало всичко – в родния му дом.

“Дневникът на Ноел” е история за прошката, която ни освобождава, за възможността да поправим грешките от миналото, за онзи копнеж да бъдем обичани, но и за преградите, с които защитаваме сърцето от страх да не бъде наранено. Не мога да кажа, че е романтична книга, макар любовта да присъства в сюжета. Може би защото първата част от книгата е свързана повече с детството на героя, с моментите и хората, които са го формирали като личността, която е днес. Доста самотно звучеше първата половина на романа – носеше белезите от трагична загуба, от безвъзвратно изгубено време, от провалената връзка между майка и дете. Втората част обаче пое в друга посока и постепенно излезе от сенките на самотата. В нея имаше повече загадъчност (около издирването на Ноел), повече вълнение (около зародилите се чувства между главните герои), а търсенето на истината и разговорите между Рейчъл и Джейкъб създаваха усещането за динамика и развитие на сюжета.

– Героите винаги ли живеят щастливо до края на дните си?
– В любовните романи – да. При любовните истории зависи.

Хареса ми стила на Ричард Пол Еванс. На пръв поглед изглежда, че пише семпло и непретенциозно, но всъщност вплита доста добре символи и метафори, зад които маскира сентенции за живота. Като например боклуците, с които бе задръстен родния дом на Джейкъб и които той се нае да изчисти – подобно на болезнения товар от миналото, който го задушаваше. Или пък фактът, че пишеше любовни романи, а самият той се страхуваше как би се развила любовна история, в която той е главният герой. Допадна ми и това характерно усещане за близост, за интимност – защото освен че четем части от оригиналния дневник на Ноел, всъщност четем и споделеното от Джейкъб.

Хубав коледен роман е “Дневникът на Ноел” от Ричард Пол Евънс – кратък, но съдържателен, романтичен, но не сладникав, празничен и сърдечен. Топла история за студени декемврийски дни.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.