“Тъкачната вила” – Ане Якобс

by Хриси

Зимата е сезонът на меките одеала и дебелите книги. Следвайки тази максима, с удоволствие се потопих в историята, която Ане Якобс разказва в “Тъкачната вила”. История за приятелство и любов, за разочарование и прошка, за амбици и мечти.

“Тъкачната вила”:

  • Автор: Ане Якобс
  • Жанр: Исторически, семейна сага
  • Страници: 454 стр.
  • Година на издаване: 2021 г.
  • Гледни точки: множество
  • Издателство: Lemur

Аугсбург през есента на 1913 г. Едно бедно облечено момиче се приближава към внушителното имение на индустриалеца Мелцер. Това е Мари Хофгартнер, която трябва да постъпи на работа там като кухненска помощница. Огромното домакинство на тъкачната вила впечатлява момичето от сиропиталището. За семейството работи цял отбор служители и за Мари да намери своето място сред тях не е никак лесно. Но след време Катарина, малката дъщеря на богатата фамилия, се привързва към Мари. И не само тя: когато Паул, наследникът на Мелцер, се запознава с момичето с големите тъмни очи, мирът в тъкачната вила бива застрашен. А още никой не подозира какви всъщност са били намеренията на главата на семейството, когато е довел Мари в къщата…

“Тъкачната вила” от Ане Якобс е от онези романи, в които се изгубваш с лекота. Докато навън времето е мрачно, студено и отблъскващо, у дома между страниците на книгата е уютно и красиво. Стрелките на часовника се завъртат назад и те понасят към миналото, към години, в които обществото е било поставено в строги рамки. Взело под крилото си социалния статус и фамилната история, то ръководило живота на всички, като налагало няколко семпли, но утвърдени правила – богатството на господарите се увеличавало пропорционално на бедността на подчинените; парите купували охолство и просперитет, а понякога дори и съвест; мечтите били за онези, които можели да си го позволят. В такава атмосфера се запознаваме с героите от романа на Ане Якобс и надничаме в тяхното ежедневие, изпълнено със задължения, но също с драми, тайни, интриги и страсти.

“Тъкачната вила” е фамилна сага – проследява взаимоотношенията между хората и анализира различните връзки, които се пораждат между отделните групи. Коментира близостта между брат и сестра, грижовността и грешките на един родител, стремежа на едно пораснало дете да взема независими решения и страха от тази свобода, радостта от поникнално приятелство и доверието, което разцъфва. Историята се развива постепенно, като дава трибуна на представители от различните прослойки, отразяващи йерархията в обществото преди началото на Първата световна война. Читателят има възможност да чуе гледната точка на строгия работодател, на неговите служители, които имат амбиции, желания и чувства, на момичето, на което му се отдава възможност да се покатери по-нагоре в социалната стълбица, на мъжа, който иска да скъса оковите на статуквото, на жената, която копнее за обич и става отмъстителна, когато не я получи.

Ане Якобс рисува пъстри и ярки портрети на своите персонажи – отделя внимание на всеки от тях, като им придава плътност и достоверност. И ако едва леко щрихова политическата обстановка в страната, то когато става въпрос за личности и характери е доста по-категорична и там разгръща целия спектър от емоции и чувства, които движат героите. Книгата има и романтичен елемент. Всъщност, докато четем историята на едно заможно семейство и битуващото разделение на бедни и богати, виждаме любовта като потърпевш от класовите различия и предразсъдъци. Любовта като визионер, който разбива установения ред и гради собствени правила, полагайки основите на света, който познаваме днес.

Ане Якобс пише увлекателно, макар и малко по-обстоятелствено. Със сигурност ще си намерите герой, на когото да симпатизирате и чиято съдба да сте любопитни да проследите. Затова намирам “Тъкачната вила” за семейна история, която би донесла хармония и удовлетворение на чувствителния читател, търсещ баланса между историческата достоверност, прозаичността на ежедневието и драмата на модерния човек, залостен в своето време.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.