Литературно предизвикателство за (по)читатели на любовни романи

by Хриси

Не знам дали защото годината ми стартира с такъв роман, или просто защото съм почитател на романтичния жанр, но този път реших да подготвя още едно литературно предизвикателство – за книгохолици – романтици. Дали ще го изпълните за 6 месеца, година или повече, си избирате вие. Каня (по)читателите на любовни романи на лов за книжни съкровища, а това е моята „карта“ за тях.

Както вече съм споделяла, много обичам романтични истории и смятам, че голяма част от книгите в този жанр са сериозно подценявани. Разбира се, аз също съм привърженик на идеята, че е добре да се следват някакви стандарти, за да отсяват по-добрите от откровено безсмислените. Затова отсявам и споделям за избрани заглавия, а не за всичко, което излиза и чета. Обръщам се към любовните романи, когато съм най-напрегната, защото успяват да ме разсеят от проблемите и да фокусират вниманието ми върху драмата, която преживяват героите, и върху емоцията, която изпълва страниците на този тип истории. Много романтични книги коментират и въпроси, които касаят развитието на една връзка и отношенията между хората като цяло. Някои са по-меланхолични, други по-забавни, трети по-динамични, други по-чувствени. И тъй като знам, че много от читателките на блога споделят симпатиите ми към този тип литература, реших да направя и едно малко литературно предизвикателство за тях, което включва 12 предложения.

 1. Книга, в която героинята поставя ново начало – много харесвам такива книги, защото ти показват, че никога не е късно да отгърнеш нова страница от живота и да запълниш празния лист с нови вълнуващи преживявания. Действат мотивиращо и зареждащо. Като „Пътуващото кафене на Роузи“, „Четири шепи любов“, „Римска тайна“, „Хюга ваканция“
 2. Книга, в която героите прекрачват тънката граница любов-омраза – когато ми се чете подобен тип история, винаги се обръщам към романите на Ви Кийланд. Обикновено в подобен тип сюжети има едно характерно натрупване на напрежението, отлагане на кулминацията, което се асоциира с тиктакаща бомба със закъснел, способна всеки момент да избухне. Тук влизат и книгите на Л.Дж. Шен, „Игра на омраза“ от Сали Торн, някои от книгите на Джули Джеймс.
 3. Хумористичен любовен роман – стават все по-голяма рядкост да намериш книга, която да те разсмее, без да звучи цинично, елементарно или фалшиво. Затова ако попаднете на такъв роман, не го подминавайте с лека ръка. „Тайният мъжки клуб за любовни романи“ е за тези, които харесват по-горещи истории, а „Змия и гълъб“ е за почитатели на фентъзи жанра. Препоръчвам и „Класически наръчник за любовта“, „Tweet cute“ (Ya романтика), поредицата Bridgerton и „Bringing down the duke“ (за феновете на исторически сюжети).
 4. Любов, която получава втори шанс – със сигурност няма да се затрудните да откриете книга с подобен сюжет, тъй като това се превърна в тенденция сред романтичните истории. Тук попадат заглавия като „Коледа под боровинковия залез“, „Мъжът, който не се обади“, „Премълчани истини“.
 5. Любовна история с мъжка гледна точка – винаги е по-забавно да четеш мъжката гледна точка на една романтична история, защото там нещата изглеждат далеч по-простичко в сравнение с наситения с емоции и объркани монолози разказ на дамите.
 6. Книга, в която героите са вече женени – не е задължително всяка романтична история да започва от запознанството и да свършва с брака. Какво се случва с една връзка, след като двамата са си казали „Да“. Тук идват романи като „Най-доброто в теб“, „Животът и всичко в него“, „Полунощ ме води към теб“.
 7. Книга от любим автор на романтична литературасписъкът ми с любими автори на такъв тип романи не е никак кратък – част от него вече съм споделяла в блога. Винаги е удоволствие да започнеш нова книга от писател, който знаеш, че няма да те разочарова.
 8. Исторически роман с романтичен привкус – някои хора се оплакват, че вплитайки романтична нишка в един исторически сюжет, се разваля книгата. А според мен ако е направено умерено, деликатно и нежно, всъщност това носи надежда – че и в най-трудните и тежки времена любовта успява да разцъфне и да съхрани човешкото в нас. Любима ми е „From Sand and Ash“ от Ейми Хармън, но препоръчвам също „Фонтани на мълчанието“ от Рута Сепетис.
 9. Книга, чието действие се развива на остров –
 10. Любовен роман с жена на корицата – тук може и да срещнете известно затруднение, защото кориците на повечето романтични книги винаги изобразяват двойката. Но никой не е казал, че предизвикателството ще е лесно 😉
 11. Книга, в която героите са съперници в работата – не е задължително да не се харесват, просто работят в конкурентна среда и това поставя чувствата им на изпитание.
 12. Зимен/Коледен романс – тук наистина имаме богат избор от заглавия, които да са романтични, уютни и да носят празничен заряд. „Перфектният подарък“, романите на Джени Хейл, „Десет слепи срещи“, „Малкото хотелче на име Коледа“ и още много други.

Вижте също:

9 любими любовни романа
9 любими любовни романа vol. 2
7 любовни романа за студените дни
9 любими романтични книги vol.3
10 любими двойки от романтични книги

Литературно предизвикателство за романтици (108 downloads)

Leave a Comment