Литературно предизвикателство 2021 г.

by Хриси

Аз съм от хората, които обичат да планират. Затова всяка година се включвам в предизвикателството на Goodreads – заради усещането, че гоня някаква цел, и заради удоволствието, което изпитвам, когато я изпълня. За мнозина такъв тип предизвикателства са мотивация да четат повече – затова се старая всяка година да подготвям по едно такова и за читателите на блога. Бройката винаги включва 24 предложения – по 2 книги на месец. Разбира се, винаги може да си допълвате или съкращавате списъка – той е просто първата стъпка към литературното приключение, което стартира в началото на новата година. Ето и предложенията за 2021г.

 1. Книга, излязла в периода декември 2020 – февруари 2021  – много заглавия се натрупаха в края на миналата година, а други предстоят да ни зарадват още през първото тримесечие на 2021 г.
 2. Книга, от която може да научите за културата на непозната страна – най-пресният пример ми е книгата на Яа Джаси “Непознаваемо царство”, но бих допълнила също с книгите на Шенел Клийтън, които ни разказват повече за Куба, или пък поредицата на издателство “Ера”, свързана с пътуване и развлечение.
 3. Книга, която са чели в литературен клуб – следя месечните заглавия на литературния клуб на Рийз Уидърспуун, на Book of The Month, romancethequebookclub. Самата аз предлагам заглавия в Клуб на книгохолика и членувам в клуб “Книжна мама”, затова ви гарантирам, че това е отличен начин да се ориентирате какво да четете.
 4. Книга, която коментира актуален проблем – може да е роман, посветен на расовата дискриминация, на религиозните различия, на имигрантите и техните истории. Примери за такива стойностни истории има безброй – “Изхвърлени в Америка”, “Малки големи неща”, “Трите дъщери на Ева”, “Хубав квартал”...
 5. Книга, по която има сериал – много хора с изненада научават, че филмът, по който са така пристрастени, всъщност произлиза от книга. Bridgerton, “Разказът на прислужницата”, “The Queen’s Gambit”, “Бьорнстад”, “Нормални хора” и още много други.
 6. Книга от български автор, излязла през 2020 г. – напук на вирус, пандемия и затворени книжарници, българските автори не спряха да ни радват със стойностни и смислени романи, които да разнообразяват дните ни (“Сън”, “Глина“, “Монетата”, стиховете на Цвета Тодорова и топлите думи на Ралица Генчева).
 7. Книга над 450 стр. – знам, обемните книги понякога изглеждат заплашително, но пък така удоволствието от четенето се удължава. “Американа”, “Беззвездното море”, “Огледнални убийства”, “На смелите се прощава”, “Симфония на времето” са заглавията, които са и в моя списък.
 8. Книга с една дума в заглавието – “Глина”, “Ваканцията”, “Нощ”, “Герои”.
 9. Третата по ред книга от купчината ви с чакащи заглавия – хайде, няма да се лъжем, всеки книгохолик има такава купчина, ако не и цял рафт. Просто изберете третата и я прочетете най-после 😉
 10. Книга с пътуване във времето – напоследък се появиха доста такива заглавия, които предлагат да скачаш в друго време или друга реалност (“Полунощ ме води към теб”, “Среднощната библитека”, “Променлива реалност”).
 11. Аудиокнига – библиотеката на Storytel е пълна с литературни изкушения. Ако до този момент не сте пробвали, то през 2021 г. може би е време да опитате.
 12. Детски роман – не, няма възраст за тези книги, защото е хубаво и големите да си припомнят за вълшебствата, които остават скрити от погледа.
 13. Книга с криминален сюжет – не става дума за напрегнат психарски трилър, а за история, която да ви предложи ролята на детектив. Може да е класика от Агата Кристи или съвременен роман като “Убийството е всичко” от Антъни Хоровиц. Подобен тип истории са чудесен начин да тествате наблюдателността и интуицията си.
 14. Книга, която е избрана от ваш приятел – ако се чудите с коя книга да продължите, просто помолете ваш приятел да избере вместо вас. Някои от най-хубавите препоръки получавам именно от хората, които отлично познават читателския ми вкус.
 15. Книга, в която се говори за изкуство – подобен тип романи са не просто интересни и запомнящи се, но също разширяват безкрайно хоризонта на нашите познания. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчвам колекция “Музи” на издателство Емас.
 16. Дебютен роман – писателският талант трябва да се подкрепя. Изисква се смелост да споделиш с напълно непознати хора история, която извира от душата ти.
 17. Книга по действителни събития – подобрен тип книги са изключително въздействащи. Независимо дали става дума за история за Втората световна война (препоръчвам “Библиотекарката от Аушвиц”), или за сюжет, вдъхновен от действителни лица (като “Лято на Парк Авеню“) – и в двата случая няма да сгрешите.
 18. Книга, чието действие се развива в град, който харесваш – за някои това може да е бляскавия Париж, за други аристократичния Лондон, а за трети шумния и динамичен Истанбул. Във време, в което пътуванията ни са ограничени, може да ползваме книгите, за да посетим любимите ни места отвъд граница.
 19. Втора книга от поредица – вероятно през миналата година сте започнали някоя книжна поредица. Аз чакам втората книга на Шелби Махурин.
 20. Книга, която върви отлично с вино“Лозята на Шампан”, “Малкото шато в Прованс”, “Тюркоазени лъчи и ароматно вино” или някоя от книгите на Питър Мейл.
 21. Книга, за която всички говорят – колкото и запалени читатели да сте, все ще се намери заглавие, което срещате непрекъснато в социалните мрежи, а вие все още не сте успели да прочетете. Вижте за какво е всичкият шум и дали наистина си заслужава.
 22. Книга, която разказва от поне 3 гледни точки – понякога е полезно за читателя да получава различна перспектива, за да разбере историята по-добре. Препоръчвам “Жените в замъка”, “Проект Истина”, “Фонтани на мълчанието”.
 23. Книга, която очаквате през 2021 г. – винаги имам набелязани заглавия, за които се вълнувам повече от обичайното. Обикновено това са книги на любими автори или пък истории, за които вече съм чела доста положителни отзиви в медиите. За 2021 г. например чакам на английски нови книги от Кейт Куин и Марта Хол Кели.
 24. Книга от списък с препоръки от известна личност – Бил Гейтс, Барак Обама, Опра Уинфи са само част от популярните лица, които споделят любимите си книги от последните месеци. В Amazon има специална секция с такъв тип препоръки
Литературно предизвикателство (733 downloads )

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.