За мен

Добре дошли в Хрисиландия!

Гледали ли сте филмчето “Зоотрополис”? На мен ми е любимо, най-вече моментът, когато зайчето казва, че в Зоотрополис всеки може да бъде какъвто си поиска. Е, така се чувствам и аз, когато става дума за книги и четене.

Казвам се Хриси и съм книгохолик. Зависимостта ми датира откакто се научих да сричам сама буквара на 5-годишна възраст и нямам намерение скоро да се отказвам от нея. Вярвам, че четящият човек живее хиляди животи, както и че книгите не само развличат, но също учат и възпитават. Чета предимно на английски, тъй като жанровете и авторите, които харесвам, идват по-късно в България или още не са издадени, но разбира се, следя и книжния пазар у нас. А какво всъщност харесвам като литература?

“A reader lives a thousand lives before he dies, said Jojen. The man who never reads lives only one.”

George R.R. Martin

Като представителка на женската аудитория и аз се увличам по романтичните книги и по-конкретно тези от жанра Contemporary. Чиклитите не са ми много по вкуса, въпреки че има няколко заглавия, които спадат в категорията ми “любими”. Предпочитам по-драматичен и по-проблемен сюжет и най-вече такъв, при който образът на героинята търпи някакво развитие. Много харесвам съспенс заради баланса между напрежение, тръпка и драма, но ако ми попадне добър класически трилър, няма да го откажа. Любопитното е също, че харесвам книги свързани с мафията (да, все още говорим за фикция, а не за онези скучни биографични истории от павилионите за вестници), допадат ми и историческите драми. Класиките няма да ги коментирам – има си набор от книги, които всеки човек трябва да прочете в живота, независимо дали му харесват или не (и тук романтичката в мен крещи, че трябва да сложат Джейн Остин в училищната програма). Имаше и период, когато четях всичко от рафта с Антиутопия (обвинявам Сюзан Колинс). А най-препрочитаната от мен книга е може би “Хари Потър и философският камък”. Като цяло изборът ми на книга много зависи от това в какво настроение съм.

Любимата ми авторка (без дори да се замисля) е Колийн Хувър – за моя радост вече има нейни издания и в нашите книжарници. Харесвам също K.A. Tucker, Mia Sheridan, Abbi Glines, Jamie McGuire, L.H.Cosway, Penelope Douglas и още много други нови американски писателки, сред които и няколко инди авторки, които също пишат добре. Фен съм на Дан Браун и с нетърпение очаквам новата му книга. Високо ценя и книгите на Халед Хосейни, като “Ловецът на хвърчила” ми е по-любима от “Хиляда сияйни слънца”.

Обичам книгите ми да имат щастлив финал – реалният живот е достатъчно труден понякога, така че защо поне въображаемият ни да не бъде прекрасен? Това разбира се не означава, че не съм си изплаквала очите на няколко книги, в които просто happy end беше наистина мираж.

Хрисиландия ще е мястото, където ще споделям всичко, което ме вълнува и е свързано с книги и четене. Толерантна съм към литературните предпочитания на всеки, затова не съдя никого според това, което чете (нещо като “Don’t judge a book by its cover”). Очаквам същото и към мен 🙂

За контакти може да ми пишете на hris.spasova@gmail.com или в профила във Facebook

Поздрави!