Избрани книги за юли 2024 г.

by Хриси

Изобщо не преувеличавам, като казвам, че юли ни залива с море от интересни заглавия. Изникват имена на автори, които на запад се радват на огромна аудитория, проблясват както по-сериозни истории, така и книги, които са идеални за почивка и за компания на плажа. Ето кои са избраните заглавия за юли.

“Седем дни през юни” – Тия Уилямс

Ева Мърси е автор на романтично-еротични бестселъри и майка на своенравна тийнейджърка. Притисната от крайни срокове, писателски блокаж, хронични мигрени и обсебени до крайна степен фенове, Ева с нежелание се съгласява да участва в претенциозна литературна дискусия, в която внезапно се включва и Шейн Хол. Ако книгите на Ева са булевардна литература, то Шейн е точно на обратната страна на литературния спектър – неуловим, енигматичен, многократно награждаван, славословен от критиката и обожаван от читателите на висока литература. По време на дискусията не само излизат на повърхността дълбоко заровените им травми, но и прехвърчат искри, които привличат вниманието на чернокожата литературна общност в Ню Йорк. Никой обаче не може да предположи, че двама толкова различни автори са си до болка познати. И като тийнейджъри са прекарали заедно една пропита с алкохол, наркотици и безумна любов седмица. Седмица, от която се раждат книгите, завладели сърцата на милиони читатели.  През последните двайсет години двамата не са се виждали. Не са си казали и дума. Но не са спирали да пишат един за друг. Шейн е в Ню Йорк, за да потърси път към Ева. За Ева най-добре би било Шейн да се разкара и животът ѝ да се върне към нормалното. Ала преди това има няколко въпроса, на които би било хубаво да отговори… Книгата излиза с логото на издателство “Сиела” и вече е по книжарниците.

“Четиринайсет дни”

„Четиринайсет дни“, чието действие се развива в една жилищна кооперация в Ню Йорк в началото на пандемията от Ковид-19, е неустоим и единствен по рода си колективен роман, дело на Писателската гилдия, уникален най-вече с произхода си – всеки участник в тази разнообразна и ексцентрична съседска общност говори с гласа на различен писател. Една седмица след началото на локдауна обитателите на стара кооперация в Манхатън започват да се събират на покрива и да разказват истории. С всяка следваща вечер броя им расте, все повече съседи идват на покрива и носят столове, щайги и преобърнати кофи. И постепенно се превръщат от непознати в истински съседи. В тази подобна на „Декамерон“ творба редакторите Маргарет Атууд и Дъглас Престън, както и звездният набор от писателски гласове, създават красива ода за хора, попаднали в капана на пандемията. Този шеметен разказ с неочакван край показва как въпреки страданието и изгубения живот някои общности съумяха да излязат по-силни от премеждието. Тази колекция от разкази, който се чете като пълноправен роман, се срещаме с автори като: Маргарет Атууд, Пат Къмингс, Силвия Дей, Диана Габалдън, Тес Геритсън, Джон Гришам, Мария Инохоса, Ерика Джонг, Дъглас Престън, Джеймс Шапиро, Р. Л. Стайн, Скот Тароу, Мег Уолицър и други. Книгата е на издателство “Бард” и вече е по книжарниците.

“Момичетата от пансиона” – Симон Сейнт Джеймс

Върмонт, 1950 г. Съществува място за нежеланите момичета – за размирниците, за незаконородените, за непокорните умници. Това място се нарича „Айдълуайлд Хол“. И в цялото градче се носят слухове, че пансионът е обитаван от духове. „Айдълуайлд Хол“ обаче събира четири момичета, които стават много повече от съквартирантки. Прошепнатите помежду им страхове ги обвързват в истинско, дълбоко приятелство… докато една от тях не изчезва мистериозно.

Върмонт, 2014 г. Колкото и да се опитва, журналистката Фиона Шеридън не може да спре да се връща към събитията около смъртта на по-голямата ѝ сестра. Преди двайсет години тялото ѝ е намерено на обраслото игрище близо до порутената сграда на „Айдълуайлд Хол“. И макар приятелят на сестра ѝ да излежава присъда за убийството ѝ, Фиона не може да се отърси от подозрението, че в целия случай има нещо съмнително. След като разбира, че „Айдълуайлд Хол“ ще бъде реставриран от нов собственик, журналистката решава да напише материал по темата. Но шокиращо откритие по време на реставрацията ще свърже загубата на сестра ѝ с тайни, които е трябвало да останат заровени в миналото… и с глас, който няма да позволи да бъде заглушен. Издават “Бениториъл”, а романът вече е по книжарниците.

“Последният дявол” – Ричард Озмън

Стар приятел от антикварния бизнес е убит и заедно с живота му е отнет опасен пакет. Елизабет, Джойс, Рон и Ибрахим са готови за действие и започват ново разследване, което ги сблъсква с фалшификатори на произведения на изкуството, търговци на наркотици и интернет измамници. Броят на труповете расте, пакетът все още е в неизвестност, а неприятностите ги следват плътно по петите. Възможно ли е късметът им да се е изчерпал точно сега? И кой е последният дявол, който трябва да умре? Отговорите се крият в четвъртата част от превърналата се в световен феномен поредица на неподражаемия Ричард Озмън. Излиза от “Софтпрес” на 2 юли.

“Капри завинаги” – Роберта Грегорио

Когато Киара среща Кеко за пръв път, тя е смутена. Но щом той й се усмихва, тя в миг се влюбва в трапчинките и бездънните му сини очи. А след романтичната им разходка с неговата веспа, е ясно, че това е любов от пръв поглед и за двамата. Сякаш са предопределени да са завинаги заедно… Ала седем години по-късно двамата са изгубили връзка и се опитват да продължат напред, все още лекувайки разбитите си сърца. Киара не е щастлива, че трябва да се върне в родния си Неапол да помага на баба си в малкото златарско ателие. Създала си е изцяло нов живот в Милано и не иска да поглежда назад. Но съдбата има други планове. В бижутерията на Виа дел Аморе – известна оживена уличка с магазини, посещавани от много младоженци, ги очаква пълен хаос. Скоро след като Киара започва работа там, тя открива забравена поръчка за брачни халки, предназначени за сватба на прелестния остров Капри и тръгва на пътешествие, за да намери на кого принадлежат. А там я чака огромна изненада. Възможно ли е Киара да спаси приказната сватба на Капри и същевременно да излекува собственото си сърце край лазурните води? Книгата излиза от издателство “Ера” на 9 юли.

“Божествени съперници” – Ребека Рос

Когато двама журналисти съперници откриват любовта чрез магията, техните съдби зависят от решението им дали са готови да се изправят лице в лице със злите сили… заедно. Боговете са събудени от вековния си сън. И сега са готови да потопят човечеството в кървава война. Всичко, което иска осемнайсетгодишната Айрис Уиноу, е да опази семейството си. Нейният брат е мобилизиран да се бие във войната между боговете и е изпратен на фронта. Скоро следите му на бойното поле изчезват и от мъка майка му започва да потушава терзанията си с алкохол. Семейството е разорено и единственият начин да оцелее е Айрис да получи мечтаното повишение – колумнист в градския вестник „Оут Газет“. Случайно или не писмата на Айрис до брат ѝ попадат в ръцете на нейния красив, но коравосърдечен съперник за поста в редакцията – Роман Кит. Но щипка древна магия ще изкове вълшебна нишка между тях, която ще се превърне в бурна и изпепеляваща любов. След поредица от нещастия двамата ще заминат за фронта само с необикновените си пишещи машини в ръце и ще потънат в мистичната мъгла на ожесточената война. Връзката им ще се закали, защото двамата трябва да се изправят пред съдбата на човечеството, но най-вече пред изпитанията на любовта. Ще успеят ли Айрис и Роман да оцелеят в свят, в който животът на смъртните няма никакво значение за безмилостните богове, които жадуват за отмъщение? Всичко това ви очаква в този епичен фентъзи роман, изпълнен с надежда, разбити сърца и с несравнимата сила на любовта. Чакаме книгата от Orange Books в средата на юли.

“Здравей, красавице” – Ан Наполитано

Уилям Уейтърс израства лишен от обич и грижа, тъй като родителите му все още не могат да преодолеят загубата на тригодишната му сестра. Уменията на баскетболното игрище обаче му спечелват стипендия за колеж и живот далеч от дома. Не след дълго интровертният младеж се влюбва в амбициозната и целеустремена Джулия Падавано. Тя е изключително близка с трите си по-малки сестри: мечтателката Силви, която обожава книгите и копнее да прекара живота си сред тях, свободомислещата художничка Сесилия и любящата й близначка Емелин, която търпеливо се грижи за всички, пренебрегвайки собственото си щастие. Сестрите Падавано приветстват новия приятел на Джулия с отворени обятия в своя хаотичен, но уютен свят и той става част от голямото им семейство. Тъмнината от миналото на Уилям обаче изплува на повърхността, застрашавайки не само педантичните планове на Джулия за бъдещето, но и лоялността на сестрите една към друга. Резултатът е крайно разединение в семейството, което променя живота на няколко поколения. Ще намерят ли сестрите Падавано път една към друга въпреки непростимото предателство в името на любовта? Книгата излиза от издателство “Хермес” на 23 юли.

“Вечно и безценно” – Ребека Ярос

Камдън Даниълс е загърбил родния си град – Алба, и няма намерение никога повече да стъпи там. Когато получава неочаквано обаждане с молба за помощ от баща си, лошите спомени го заливат в миг. Предателството. Болката. И нуждата да се завърне отново у дома. Изглежда всички в града са разочаровани от неговото пристигане. Враждебни и обвинителни погледи го следват навсякъде, но той е решен да изпълни дълга си, дори когато това означава да премине отново през целия ад на миналото. Единственият човек, който наистина го очаква там е Уилоу. Жената, която все още обича. Жената, която никога няма да може да има. Защото в Алба се крият тайни, които е най-добре да останат заровени завинаги… Издават “Ера”, а книгата излиза на 23 юли.

“Благородството задължава” – Ангелина Ангелова

Общоизвестна истина е, че за всеки банкрутирал благородник има само един избор – да си вземе богата съпруга. Ала къде би могъл виконт Габриел Бърн да намери богата наследница, достатъчно очарована от идеята да стане следващата лейди Бърн, че да пренебрегне изпразненото му портмоне? В Америка, разбира се. Но Исабела не е нищо от това, което Габриел търси – нито е покорна, нито е запленена от титлите му, а за негово най-голямо съжаление се оказва, че не е и особено богата. Благородството задължава да се ожени за нея, но не и да я обича и уважава. Готов да заточи новата си съпруга в провинцията, той не е особено разочарован, когато, едва стъпили обратно в Англия, младата жена го напуска и заминава там, където отиват всички, чието сърце е разбито.
Във Франция, разбира се. Ала сега отново има нужда от нея, за да спечели сделка, която може да промени живота му и да върне богатствата на семейството му. Дали Исабела ще се съгласи да участва в маскарада и да се прави на добра и покорна съпруга? Или ще поиска най-после да отмъсти на човека, ограбил мечтите и разбил сърцето ѝ? Гневът и лъжите все още тлеят, ала помежду им пламти страст, която не могат да отрекат – кое от двете ще изстине и кое ще лумне в пожар? Очакваме от издателство “Сиела” през юли.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.