“Пазителката на ароматите” – Ерика Бауермайстър

by Хриси

Това ми е втора среща с “Пазителката на ароматите” от Ерика Бауермайстър и е все така приятна, както първия път, когато попаднах на историята на Емелин. Роман за едно момиче, което търси отговори за мистериозното си минало, за да намери своето място в настоящето, и докато се рови из колекцията от спомени и аромати, научава все повече за себе си и за любовта.

“Пазителката на ароматите”:

  • Автор: Ерика Бауермайстър
  • Жанр: Дамска проза, романтика
  • Страници: 352 стр.
  • Година на издаване: 2024 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Емелин, Фишър
  • Преводач: Стоянка Сербезова-Леви
  • Издателство: Сиела

Емелин изживява изпълнено с вълшебство детство на отдалечения, почти приказен остров заедно с баща си. Той я учи да разпознава чудесата на природата чрез сетивата си. Ала единственото нещо, което не ѝ разкрива, са загадъчните аромати, които крие в огромните шкафове с безброй чекмедженца, които опасват стените на дома им. Или пък откъде е дошла тайнствената машина, с която ги създава. Емелин расте, а с нея и любопитството ѝ. Докато един ден се случва нещо ужасно и младото момиче е захвърлено в истинския свят – място, където се вихрят обич и предателство, амбиция и отмъщение. За да разбере миналото си, Емелин ще трябва да разгадае тайните, заключени в него. Задача, която се оказва предизвикателство за сърцето и въображението ѝ.

“Пазителката на ароматите” от Ерика Бауермайстър е от книгите, които се четат лесно, защото самата тя носи лекота. Въпреки че засяга драматични моменти от живота на главната си героиня и коментира сериозни теми, авторката пише с много нежност, деликатност и затова създава усещане за хармония дори когато такава липсва в ежедневието на Емелин. Подобно на ароматите, за които разказва, романът съчетава различни есенции – тежките и натрапчиви нотки на семейната драма, сладостта на порастването и първите любовни трепети, уханието на загадъчност, което прикрива тайните от миналото и провокира любопитството на читателя да не спира да търси отговори. И макар книгата да е здраво стъпила в реалността, в нея се долавя онова чувство за магичност и приказност – обещание, че светът има много измерения и просто трябва да отвориш сетивата си, за да откриеш твоето място в него.

“Пазителката на ароматите” е много чувствена история, защото по един фин начин дълбае навътре в човешката душа. Прави го посредством ароматите и анализа как те ни въздействат. И докато ни разказва за Емелин, всъщност Ерика Бауермайстър често предизвиква читателите да обърнат поглед към себе си и да изровят от съзнанието си спомени, обвързани с характерни ухания. Основата, на която стъпва книгата, е именно връзката между нашата памет и способността тя да съхранява моменти от живота ни, като ги запечатва с помощта на конкретни миризми. И така превръща един биохимичен процес в психологическо преживяване, което разкрива различни сегменти от емоционалния спектър. В романа ще откриете тъга и носталгия, радост и увереност, обич и привързаност, страх и колебание, копнеж и любов.

Отвъд тази страна на книгата откриваме история за децата, които носят товара от грешките на своите родители. Четем за егоизма на един баща, който избира да изолира дъщеря си, за да избяга от собствените си проблеми, и за жестокостта на друга бащинска фигура, която решава всичко с юмруци. Срещаме две майки, които бездействат по отношение на децата си, но същевременно водят съвършено различен живот. Попадаме и на хора, които носят човечност и доброта в сърцата си и благодарение на техните грижи още по-ярко личи грубото отношение на обществото към аутсайдери като Емелин, което провокира осъдителни реакции. В много аспекти “Пазителката на ароматите” е книга за отхвърлените – онези, които биха живели по-лесно на самотен остров, защото трудно се вписват сред останалите. Но това е и роман за надеждата, че някъде има човек, който ще обикне твоята различност и ще я пази като нещо съкровено.

“Пазителката на ароматите” има и романтична нишка, но е много деликатна и ненатрапчива. Красиво поднесена, тя се противопоставя срещу циничността на времето и срещу убеждението, че любовта е една химера, обречена на провал. Откритост, доверие, споделеност бяха компонентите, които Емелин и Фишър включиха в изграждането на своя уникален аромат.

“Пазителката на ароматите” от Ерика Бауермайстър е идеална за четене през лятото. Освен че носи уханието на морския бриз и усещането за топли пясъци под краката, тя отваря сетивата за нови чувства и преживявания. А сезонът е именно такъв – изпълнен със слънчеви моменти, които после се превръщат в ароматни спомени.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.