“Две корони” – Катерин Дойл и Катрин Уебър

by Хриси

Авторски дует създава завладяваща приказна история за две сестри, готови за приключения и битки, за да защитят короната, която им принадлежи. Ако с тези думи още не съм ви убедила да прочетете “Две корони” от Катерин Дойл и Катрин Уебър, тогава се надявам ревюто да го направи.

“Две корони”:

  • Автор: Катерин Дойл, Катрин Уебър
  • Жанр: Роментъзи, тийн фентъзи
  • Страници: 416 стр.
  • Година на издаване: 2024 г.
  • Гледни точки: 2
  • Главни герои: Рен, Роуз, Тор, Шен
  • Преводач: Вера Паунова
  • Издателство: Ибис

Принцеса Роуз Валхарт е наследник на трона на Еана. Научена от раждането си да се страхува от вещиците, убили родителите ѝ, тя ще направи всичко, за да защити своето кралство. Очаква я уреден брак с коравосърдечен и жесток крал, но тя е готова да изпълни дълга си. И няма да позволи дребен проблем като това да се събуди насред пустинята в компанията на изключително нагъл (и прив­лекателен) похитител, да ѝ попречи. Но животът извън стените на двореца се оказва по-необятен и по-вълнуващ, отколкото някога си е представяла, а вещиците, от които винаги се е страхувала, може да се окажат семейството, което ѝ е липсвало…Рен Грийнрок е открадната от двореца още при раждането си и е тайната сестра, за която никой не знае. Цял живот е тренирана за деня, в който ще се върне в кралството, за да завземе трона,  да отмъсти за убийството на родителите си и да защити общността от вещици, които обича. Стига само един определен дворцов пазач да не ѝ се пречкаше и неконтролируемата ѝ магия да не ѝ създаваше проблеми…Двете сестри са на път да опознаят живота на другата. И докато денят на коронацията наближава, зловещият Уилем Ратборн става все по-решен да не допусне нито една от тях до престола, а да вземе цялата власт за себе си…

Омагьосваща, вълнуваща и забавна – така бих определила най-общо “Две корони” от Катерин Дойл и Катрин Уебър. Историята за двете близначки Рен и Роуз действа разведряващо и провокира интереса на читателя с добре изградена магическа система, бавно разгарящ се романс и сложни дворцови интриги, които правят сюжетът непредсказуем. Книга за сестринството, за приятелството и обичта, които оформят щит срещу алчността и завистта. Жанрово “Две корони” попада в категория “роментъзи” заради успешната вплитане на любовната нишка в един непознат и вълшебен свят, който не познаваме. Заради лекотата на стила и възрастта на главните героини романът е по-скоро ориентиран към тийн читателите, но според мен спокойно може да се чете и от по-пораснали фенове на пленителните истории, както и на онези, които са решили да прохождат в най-нашумелия напоследък жанр.

“Две корони” редува две гледни точки и до един конкретен момент в романа, бих казала, че следим две истории. При Роуз имаме повече авантюризъм, приключения и битки – това е животът, който нейната близначка познава. Той дава свободата на Роуз най-после да открие силата и смелостта в себе си, да излезе от защитената клетка, в която е отгледана, и да се изправи срещу истината, да открие коя е в действителност отвъд манипулациите и лъжи на приближените й и да разбере каква кралица иска да бъде. При Рен бунтарският дух се изправя срещу разума, търпението и дипломацията, които владеят дворцовия живот. Тя трябва да укроти опърничавата си природа и да се научи да живее сред нов вид хищници, ако иска да запази короната. И така нещо, което започва като дързък план, се превръща в ценен подарък, който двете сестри си правят взаимно – помагат си да станат по-добра версия на себе си.

Благодарение на паралелното проследяването на техните истории, може да се каже, че имаме и два романса, които вълнуват феновете на любовните сюжети. При тях имаме типични и популярни мотиви – забранена любов, от врагове към сродни души, провокирана от обстоятелствата близост, която пък само допринася за наслагването на химията и напрежението между героите. Бих казала, че остроумието на двете сестри помага за забавните диалози, при които сякаш на шега и по между другото изкристализират важни истини.

“Две корони” носи белезите на хубавата приказка – започва с разделяне на двете сестри при раждане, включва вещици и алчни за власт кралски съветници, добавя смели рицари и доза магия, която помага и лекува. Но за да излязат от зоната на наивните детски истории, авторките се стараят да изградят малко по-комплексни персонажи. Имаме сложни героини, които носят следите на своето минало, белязано загубата на техните родители и чувството за самота и неразбраност, но също и герои, които се разкъсват между любовта и дълга, лоялността към сърцето и към короната.

“Две корони” от Катерин Дойл и Катрин Уебър е приключенска, вълшебна, романтична история, която със сигурност ще разнообрази дългите летни дни, като внесе цвят, настроение и доза магия. Струва си да се погледне!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.